holle bodem
- hermanb
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: di 26 jan 2021, 14:57
holle bodem
Niet echt een dramatische miskleun, maar toch interessant: een holle bodem. Intrigerend, want - als de bodem al niet plat is - zou ik vanwege het uitzetten van het deeg in de oven eerder een bolling verwachten. In de vakliteratuur is hier en daar wel iets te vinden over dit verschijnsel. De volgende mogelijke oorzaken kwam ik tegen:
* te vast deeg
* te sterke verzuring van het deeg
* te lang laten rijzen
* te lang bij te lage temperatuur gebakken
* de bakvorm te veel ingevet
De remedie is - zoals je al had bedacht - dan precies het tegenovergestelde. In Duitse taal kwam ik nog de opmerking tegen dat het door broodkeurmeesters pas als een fout wordt aangemerkt als je er een 2-euromunt onder kunt schuiven. Dat valt dan weer mee....
Het brood smaakt er volgens mij niet minder om, maar mocht je dit bij je brood tegenkomen, dan heb je met dit lijstje enkele aanwijzingen hoe je wellicht je bakproces nog verder kunt perfectioneren.