Krokante bolletjes worden niet krokant

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vierkant
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 22 okt 2021, 08:01

Krokante bolletjes worden niet krokant

Bericht door Vierkant »

Hallo,

Ik heb krokante bolletjes uit de Broodbijbel gemaakt, maar ze kwamen bij mij niet krokant uit de oven; ik vond ze op zachte bolletjes lijken.

Ik heb het recept uit het boek aangehouden, ik heb alleen 15 g verse gist met 5 g instant gist vervangen:
  • 500 g tarwebloem
  • 275 g water
  • 150 g tarwedesem (blz. 52)
  • 5 g instant gist
  • 10 g zout
Het afgeknede deeg heeft eerst 60 minuten gerezen, daarna hebben 15 bolletjes 20 minuten gerezen (op kamertemperatuur), vervolgens weer opbollen en 60 minuten laten rijzen (dit maal in de oven, op 30 °C rijsstand).

De oven werd voorverwarmd op 250 °C, de broodjes werden in 15 minuten afgebakken op 220 °C (omdat mijn oven in het algemeen wat feller bakt heb ik ze gebakken op 215 °C).

Waarom zijn de broodjes niet krokant? Ik vond het deeg best plakkerig, maar lag het daar aan?
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Krokante bolletjes worden niet krokant

Bericht door De Broodvirtuoos »

Krokante broodjes bakken ca. 20 minuten. De baktemperatuur is ca. 30 graden lager, dan zachtkleinbrood.
Voor krokante broodjes raad ik een baktemperatuur van 230 graden aan.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie