Sinds ik een panasonic sd 2501 heb overgekocht heb ik om de twee a drie dagen een vers brood. Heel veel beter dan de inventum die we eerst hadden en vanwege de belabberde bakresultaten alleen gebruikten om te kneden.
Maar ook met de panasonic is het niet altijd succesvol. Witbrood is geen probleem maar volkoren lukt niet helemaal. Vers uit de bbm is het prima, knapperig vers enzo. Maar een dag later is het haast niet meer als geheel vast te pakken. Vooral de bovenkant hoef je maar naar te wijzen en dan valt het uit elkaar (bij wijze van spreken uiteraard)
Ik las ergens op het forum dat kruimelig het gevolg was van te weinig zout. Maar het is alleen de bovenkant van het brood en dan een dag later.
Iemand een idee?
kruimelige bovenkant
- Ant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: za 02 apr 2022, 20:37
kruimelige bovenkant
panasonic sd-2501
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: kruimelige bovenkant
Welk recept volg je precies en waar heb je je volkorenmeel vandaan gehaald?
Niet bij brood alleen....
- Ant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: za 02 apr 2022, 20:37
Re: kruimelige bovenkant
Volkorenmeel van Belbake.
Ik gebruik altijd het recept wat bij de bbm zat. Zowel met speciale volkoren programma van 5 uur als met gewoon programma van 4 uur als met snel programma van 2 uur. Laatst met ander recept uit boekje 100 recepten voor de bbm van Jacqueiline Bellefontaine. Maar allemaal zelfde resultaat dat ze aan de bovenkant uit elkaar vallen of op z'n minst erg kruimelig zijn. Een dag later dus. Vers is het heerlijk knapperig.
Ik gebruik altijd het recept wat bij de bbm zat. Zowel met speciale volkoren programma van 5 uur als met gewoon programma van 4 uur als met snel programma van 2 uur. Laatst met ander recept uit boekje 100 recepten voor de bbm van Jacqueiline Bellefontaine. Maar allemaal zelfde resultaat dat ze aan de bovenkant uit elkaar vallen of op z'n minst erg kruimelig zijn. Een dag later dus. Vers is het heerlijk knapperig.
panasonic sd-2501
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: kruimelige bovenkant
Ik gebruik Holland meel GLX, ik gebruik het recept van Panasonic, een dag oud vind ik het niks meer, want dan is de korst juist niet meer knapperig en de smaak minder. Verder is er niks mis met het brood.
Jouw volkorenmeel is een stuk minder sterke supermarktmeel, Panasonic gaat uit van sterke bloem/meel die veel vocht aankan in hun recepten. Probeer eens je brood met 30-50 gram minder vocht te maken en kijk wat er dan gebeurd.
Jouw volkorenmeel is een stuk minder sterke supermarktmeel, Panasonic gaat uit van sterke bloem/meel die veel vocht aankan in hun recepten. Probeer eens je brood met 30-50 gram minder vocht te maken en kijk wat er dan gebeurd.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Ant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: za 02 apr 2022, 20:37
Re: kruimelige bovenkant
ik ga het eens met minder water proberen. kom ik van het weekend of volgende week weer in de lucht.
panasonic sd-2501
- Ant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: za 02 apr 2022, 20:37
Re: kruimelige bovenkant
Heeft even geduurd maar ik heb ander meel geprobeerd en met minder water. Ben nu een paar broden verder.
ipv meel van belbake heb ik meel van molensteen. beiden is biologisch duits meel. Het meel van molensteen is iets minder kruimelig.
Minder water zorgt er ook voor dat het brood minder kruimelig is.
In alle gevallen is de onderkant van het brood steviger dan de bovenkant. Dat verschil blijft. En dat ligt aan de broodbakmachine waarschijnlijk. De bovenkant is luchtiger en afhankelijk van soort meel en water meer of minder kruimelig. Het valt niet meer uit elkaar maar er blijft een vershil tussen de onderkant en bovenkant van het brood.
ipv meel van belbake heb ik meel van molensteen. beiden is biologisch duits meel. Het meel van molensteen is iets minder kruimelig.
Minder water zorgt er ook voor dat het brood minder kruimelig is.
In alle gevallen is de onderkant van het brood steviger dan de bovenkant. Dat verschil blijft. En dat ligt aan de broodbakmachine waarschijnlijk. De bovenkant is luchtiger en afhankelijk van soort meel en water meer of minder kruimelig. Het valt niet meer uit elkaar maar er blijft een vershil tussen de onderkant en bovenkant van het brood.
panasonic sd-2501