Ik ben al een tijdje zuurdesembrood aan het bakken met zelf gekweekte starter. Maar het lukt maar niet om het brood luchtig te krijgen. Het is te stevig en de luchtkamers zijn te klein:
- Neem 100 gram starter, doe erbij 400 gram water op 20 graden. Goed opkloppen.
- Voeg toe: 135 gram rogge volkorenmeel, 415 gram tarwebloem en 10 gram zout. Meng met houten lepel.
- Afdekken en minstens 8 uur laten staan.
- Bebloem je werkblad. Haal deeg uit kom en vouw dubbel, beetje plat drukken en weer dubbel vouwen. Dan punten uittrekken, naar binnen vouwen en vastplakken. Omdraaien en opbollen.
- Rijsmandje erover en 15 minuten laten rusten.
- Deeg omdraaien, met naad naar boven en platdrukken. Wederom punten uittrekken, naar binnen vouwen en vastplakken. En omdraaien en opbollen.
- Ondersteboven in het rijsmandje, met naad naar boven. Rijsmandjs afdekken en circa 3,5 uur narijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden met de pan erin.
- Kiep het rijsmandje in de pan zodat het deeg ondersteboven erin komt. Snij het deeg in met een scherp mes.
- Bak het brood 35 minuten met de deksel op de pan op 215 graden.
- Bak het brood 25 minuten zonder de deksel op de pan op 200 graden.
het kan eraan liggen dat ik een andere methode gewend ben, maar vind dat het slechts twee keer stretch en fold een beetje weinig.
Ik weet wel dat tijd ook belangrijk is, maar zou het zelf toch wel een aantal keer vaker doen, én voor de lange rijs.