Luie bakkers brood van Ghillie James
Luie bakkers brood van Ghillie James
Dit recept is uit de NRC van 8 maart jl, column van thuiskok Marjoleine de Vos (week later heeft zij het recept apart vermeld). Interessant stuk over de anti-brood en graanbendes en 'Het grote granenboek' van Ghillie James, een Engelse kookschrijver. Uit voornoemd boek komt het 'luie bakkers brood'; er hoeft niet gekneed te worden en volgens de beschrijving 'in een handomdraai klaar, vochtig en smakelijk'.
Benodigdheden:
3 el olijfolie
700 gr grof volkoren tarwemeel
200 gr speltmeel
3 tl suiker
3 tl grof zeezout
1 zakje gist
8,5 dl water
broodblik (of twee cakeblikken)
Vermeng olijfolie, tarwemeel, speltmeel, suiker, zeezout en gist met 8,5 dl water, laat dat anderhalf uur in een broodblik of cakeblikken rijzen en bak de broden 45 minuten in de vorm op 180 graden. Daarna nog een kwartier zonder vorm.
Ik heb het klaargemaakt en het brood is inderdaad smakelijk, vochtig, stevig en het blijft lang goed. Mijn schoonmoeder wilde het recept meteen hebben want door een aandoening aan haar handen kan zij niet kneden.
Benodigdheden:
3 el olijfolie
700 gr grof volkoren tarwemeel
200 gr speltmeel
3 tl suiker
3 tl grof zeezout
1 zakje gist
8,5 dl water
broodblik (of twee cakeblikken)
Vermeng olijfolie, tarwemeel, speltmeel, suiker, zeezout en gist met 8,5 dl water, laat dat anderhalf uur in een broodblik of cakeblikken rijzen en bak de broden 45 minuten in de vorm op 180 graden. Daarna nog een kwartier zonder vorm.
Ik heb het klaargemaakt en het brood is inderdaad smakelijk, vochtig, stevig en het blijft lang goed. Mijn schoonmoeder wilde het recept meteen hebben want door een aandoening aan haar handen kan zij niet kneden.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Dat klinkt wel heeeel erg makkelijk.... en komt eigenlijk ook voor mij goed uit...
Gisteren een dagje vrij geweest, genoten van het mooie weer.
's Morgens eerst met m'n vader aan een oud oldtimertje gesleuteld, contactslot gerepareerd.
Daarna de auto gewassen en de winterbanden er weer af gehaald.
Toen aan het laatste snoeiwerk in de tuin begonnen en dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Het is niet echt ernstig, gelukkig niet door het bot geknipt maarja, heb wel de vinger in het verband zitten.
Dus kneden zit er ff niet in en dat terwijl ik er naar uit heb gekeken om vandaag fijn wat broden te gaan bakken...
Denk dat ik vandaag of morgen dit maar eens probeer, kan ik toch nog wat bakken dit weekend :G
Gisteren een dagje vrij geweest, genoten van het mooie weer.
's Morgens eerst met m'n vader aan een oud oldtimertje gesleuteld, contactslot gerepareerd.
Daarna de auto gewassen en de winterbanden er weer af gehaald.
Toen aan het laatste snoeiwerk in de tuin begonnen en dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Het is niet echt ernstig, gelukkig niet door het bot geknipt maarja, heb wel de vinger in het verband zitten.
Dus kneden zit er ff niet in en dat terwijl ik er naar uit heb gekeken om vandaag fijn wat broden te gaan bakken...
Denk dat ik vandaag of morgen dit maar eens probeer, kan ik toch nog wat bakken dit weekend :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Oef, oppassen met "groene vingers" Han
Hoop dat je snel weer kunt kneden en bakken, beterschap dus
Hoop dat je snel weer kunt kneden en bakken, beterschap dus
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Dankjewel Erwin, komt wel weer goed hoor :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Dat is even pech Han Dat het maar weer gauw beter gaat en je weer door kunt gaan met het bakken. :grin:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Je weet zeker dat niet door je pruttelende biertje komt?
Groene vingers horen geen rode vingers te worden
Beterschap, en laat je weten wat je van het brood vind ?
Gr Jolanda
Groene vingers horen geen rode vingers te worden
Beterschap, en laat je weten wat je van het brood vind ?
Gr Jolanda
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Ai Han, dat is niet leuk. Sterkte ermee. Wees zuinig op je handen hè.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Bedankt allemaal :grin:
Brood staat nu in de oven....
Ben ook benieuwd!
Brood staat nu in de oven....
Ben ook benieuwd!
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 537
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Beterschap Han.
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Ai, dat was wel een beetje dom :rofl2: (Geen mooier vermaak dan leedvermaak ) Maar goed, dat doe je geen tweede keer denk ik. Sterkte met het herstel...TigerManZ schreef:dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- freggel33
- Deegroller
- Berichten: 308
- Lid geworden op: zo 29 sep 2013, 19:09
- Locatie: In het midden van het land
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Brood zou onderhand wel uit de oven kunnen zijn, toch?
Was het te doen met een aangedane hand?
Lukt het snijden nu wel?
Beterschap, en kom maar op met die recensie...
Paul
Was het te doen met een aangedane hand?
Lukt het snijden nu wel?
Beterschap, en kom maar op met die recensie...
Paul
Ik hou wel van een goeie bui....
Rofco B5, Rofco B20, Rofco N 15
Rofco B5, Rofco B20, Rofco N 15
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
freggel33 schreef:
Beterschap, en kom maar op met die recensie...
Paul
Ben ook zeer benieuwd....
Maarre.... ook van mij beterschap hoor...
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Han, het beste met je hand.
Wel handig dat er net op zo'n moment een recept voorbij komt zodat je toch kunt bakken.
Is je brood inmiddels al klaar?
Hier zijn we toch wel erg benieuwd naar het resultaat!
Wel handig dat er net op zo'n moment een recept voorbij komt zodat je toch kunt bakken.
Is je brood inmiddels al klaar?
Hier zijn we toch wel erg benieuwd naar het resultaat!
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Het receptje kwam inderdaad mooi op tijd voorbij en dit is het resultaat:
Heb het deeg verdeeld over 2 cakeblikken van ongeveer 24x12x10cm (LxBxH)
Vond het weinig gerezen en verdenk het gist daarvan. Heb een pot gekregen van een collega en weet niet hoe oud dat het is.
Maar het brood eenmaal aangesneden zijn er overal kleine gaatjes zichtbaar, al voelt het brood wel zwaar en compact aan.
En de smaak is op zich prima, niet bijzonder maar zeker niet verkeerd. Denk dat het door de spelt komt.
Op de een of andere manier vind ik spelt een beetje vlak smaken...
Nou, mocht je dus zelf een keer weinig tijd hebben om te kneden, of zoals ik een beetje onthand zitten dan is dit wel een hele makkelijke manier om toch zelf brood te bakken.
Groet, Han.
Heb het deeg verdeeld over 2 cakeblikken van ongeveer 24x12x10cm (LxBxH)
Vond het weinig gerezen en verdenk het gist daarvan. Heb een pot gekregen van een collega en weet niet hoe oud dat het is.
Maar het brood eenmaal aangesneden zijn er overal kleine gaatjes zichtbaar, al voelt het brood wel zwaar en compact aan.
En de smaak is op zich prima, niet bijzonder maar zeker niet verkeerd. Denk dat het door de spelt komt.
Op de een of andere manier vind ik spelt een beetje vlak smaken...
Nou, mocht je dus zelf een keer weinig tijd hebben om te kneden, of zoals ik een beetje onthand zitten dan is dit wel een hele makkelijke manier om toch zelf brood te bakken.
Groet, Han.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Sterkte met je vinger!
Het brood zien er prima uit.
Het brood zien er prima uit.
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Met ruim 94% vocht lijkt dit recept meer op een 'beslag' dan op een deeg. ;B
Maar desondanks ziet het brood er redelijk goed uit en heeft het toch nog wat structuur/kruim meegekregen. :2th:
Maar desondanks ziet het brood er redelijk goed uit en heeft het toch nog wat structuur/kruim meegekregen. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Beterschap Han! Nou, dat had kennelijk inderdaad zo moeten zijn en daar bedoel ik uiteraard niet het ongeluk met je vinger mee! Hopelijk kun je binnenkort weer kneden en 'echt' brood klaarmaken. Het luie bakkers brood is ook niet mijn favoriet maar het smaakt redelijk goed en het is stevig, desondanks de gaten oftewel de structuur.
- Levensplezier
- Warme bakker
- Berichten: 867
- Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Han ook van mij het beste met je vinger. Ik weet hoe lastig het kan zijn!
Laatst zag ik ergens dat ze kleur gaven aan het brood/broodjes. Groen met spinazie water en rood met bietenwater. Let maar op dat jouw brood niet ook verkleurt!! :rofl:
Laatst zag ik ergens dat ze kleur gaven aan het brood/broodjes. Groen met spinazie water en rood met bietenwater. Let maar op dat jouw brood niet ook verkleurt!! :rofl:
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Luie bakkers brood van Ghillie James
Hahahah.... Fini.....
Nee gekleurd brood heb ik niet meteen behoefte aan.
Ook ik was verbaasd over de nette structuur en kruim die het brood heeft ondanks dat het alleen maar gemengd is en redelijk lang heeft moeten rijzen.
Nee gekleurd brood heb ik niet meteen behoefte aan.
Ook ik was verbaasd over de nette structuur en kruim die het brood heeft ondanks dat het alleen maar gemengd is en redelijk lang heeft moeten rijzen.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...