Desem overzomeren
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Desem overzomeren
Dag allemaal,
Hoewel ik al meer dan 20 jaar zelf mijn brood bak ben ik nu pas 'aan de desem' gegaan. Heb wat gekregen van Liz Boom uit Terneuzen (http://lizbroodmolen.blogspot.nl/). Maar dat terzijde. Mijn vrouw en ik doen ook aan het begeleiden van kampeertrektochten met de caravan door Europa. Dan zijn we dikwijls een aantal weken van huis. Hoe doe ik het dan met de desem? Kun je die 4 of 5 weken thuis in de koelkast laten staan zonder 'dodelijke' gevolgen? Of zou het handiger zijn hem mee te nemen en onderweg te onderhouden? In de caravan zit wel een koelkastje maar die zit normaal nogal vol. Voor we weg gaan alles weggooien en bij terugkomst opnieuw beginnen is natuurlijk ook een optie. Maar ja, ik heb nog nooit zelf desem gemaakt.
Heeft een van jullie ervaring met het overzomeren van desem?
Groet
Piet
Hoewel ik al meer dan 20 jaar zelf mijn brood bak ben ik nu pas 'aan de desem' gegaan. Heb wat gekregen van Liz Boom uit Terneuzen (http://lizbroodmolen.blogspot.nl/). Maar dat terzijde. Mijn vrouw en ik doen ook aan het begeleiden van kampeertrektochten met de caravan door Europa. Dan zijn we dikwijls een aantal weken van huis. Hoe doe ik het dan met de desem? Kun je die 4 of 5 weken thuis in de koelkast laten staan zonder 'dodelijke' gevolgen? Of zou het handiger zijn hem mee te nemen en onderweg te onderhouden? In de caravan zit wel een koelkastje maar die zit normaal nogal vol. Voor we weg gaan alles weggooien en bij terugkomst opnieuw beginnen is natuurlijk ook een optie. Maar ja, ik heb nog nooit zelf desem gemaakt.
Heeft een van jullie ervaring met het overzomeren van desem?
Groet
Piet
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Desem overzomeren
Beste Piet,
Je kunt je desem drogen en als poeder bewaren. Hier staat een filmpje hoe je dat doet: http://youtu.be/egb4hPXJiUM. Van deze maker is er een ook filmpje over hoe je na verloop van tijd je desem weer tot leven brengt. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ben het wel van plan binnenkort eens te proberen. Lijkt me een prettige verzekering, ook als je niet lang weg bent.
Je desem moet op het moment van drogen wel goed gevoed en actief zijn.
Succes ermee, ik ben benieuwd naar je eventuele ervaringen.
Kniss
Je kunt je desem drogen en als poeder bewaren. Hier staat een filmpje hoe je dat doet: http://youtu.be/egb4hPXJiUM. Van deze maker is er een ook filmpje over hoe je na verloop van tijd je desem weer tot leven brengt. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ben het wel van plan binnenkort eens te proberen. Lijkt me een prettige verzekering, ook als je niet lang weg bent.
Je desem moet op het moment van drogen wel goed gevoed en actief zijn.
Succes ermee, ik ben benieuwd naar je eventuele ervaringen.
Kniss
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Re: Desem overzomeren
Invriezen zou ook een optie kunnen zijn. Zelf heb ik een starter gemaakt en toen de desem zeer actief was een deel daarvan ingevroren. Maar van de back-up uit de vriezer heb ik nog geen gebruik van gemaakt, dus over heractiveren van de desem heb ik nog geen ervaring.
Succes
Léon
Succes
Léon
Re: Desem overzomeren
Ik had vorige zomer ook zo'n vraag.
Heb hem 2 weken in de koelkast gezet, na thuiskomst bubbelde hij nog vrolijk na verversing.
Volgens mij had Levine hem zelfs 6 weken niet ververst, i.v.m. ziekenhuisopname.
Heb hem 2 weken in de koelkast gezet, na thuiskomst bubbelde hij nog vrolijk na verversing.
Volgens mij had Levine hem zelfs 6 weken niet ververst, i.v.m. ziekenhuisopname.
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Re: Desem overzomeren
Hallo allemaal,
Bedankt voor de tips. Ik ga eens experimenteren met het drogen. Zal jullie op de hoogte proberen te houden. Moet lukken.
Groet
Piet
Bedankt voor de tips. Ik ga eens experimenteren met het drogen. Zal jullie op de hoogte proberen te houden. Moet lukken.
Groet
Piet
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Desem overzomeren
Ik snap dat drogen erg leuk is om uit te proberen, maar ik denk dat het veel makkelijker is om een beetje in te vriezen. Als je het na ontdooien een paar dagen tijd geeft vermoed ik dat het weer prima werkt.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Re: Desem overzomeren
Ik weet niet of je Duits spreekt, maar dit blog geeft een paar goede tips. De site is sowieso heel erg de moeite waard
http://www.homebaking.at/wie-mache-ich- ... g-haltbar/
http://www.homebaking.at/wie-mache-ich- ... g-haltbar/
Groetjes, Marjolein
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Re: Desem overzomeren
@Marjolein Bedankt, leuke site. (Ik stam nog uit de tijd dat je Engels, Duits en Frans moest leren. )
@Wil Op de site die Marjolein noemde raden ze invriezen af. De ijskristallen zouden de gistcellen kunnen beschadigen. Maar ik ga invriezen zeker ook eens proberen.
Net als het op de site genoemde 'verkruimelen, gersteln'. weet nu niet zo gauw een Nederlands woord voor gersteln. Het is zoiets als '(gerste)korreltjes maken'
Bedankt voor de reacties
Piet
@Wil Op de site die Marjolein noemde raden ze invriezen af. De ijskristallen zouden de gistcellen kunnen beschadigen. Maar ik ga invriezen zeker ook eens proberen.
Net als het op de site genoemde 'verkruimelen, gersteln'. weet nu niet zo gauw een Nederlands woord voor gersteln. Het is zoiets als '(gerste)korreltjes maken'
Bedankt voor de reacties
Piet
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Desem overzomeren
Nuttige site! Die techniek van 'gerstekorreltjes' had ik nog niet eerder ergens gezien. Je moet er wel je koelkast voor aan laten staan, zie ik. Ik weet niet of jullie dat doen als je 4-6 weken weg bent?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Desem overzomeren
Dit is echt een leuke site. Ik heb er al meerdere malen recepten van nagebakken, en er staat ook een hoop andere nuttige info op. Maar dit linkje had ik nog niet ontdekt :-)
Wat betreft dat invriezen: het klopt dat cellen soms kapot gaan als je ze invriest. Maar zeker niet allemaal, en al helemaal niet van alle bacteriën en gisten. Dat is ook de reden waarom je voedsel niet twee keer mag invriezen. Desem krijgt er inderdaad wel een tik van, en zal na ontdooien niet meteen op topcapaciteit zijn, maar na een paar keer voeren zal je waarschijnlijk zien dat het vrij probleemloos weer actief wordt. Ik vermoed dat het met de andere methodes iets sneller weer actief is, maar invriezen is gewoon heel makkelijk. Ik heb ook in een of ander boek (Hamelman?) wel een keer gelezen dat invriezen wel werkt, maar dat het iets langer duurt voor het weer actief is. Ik denk dat ik het gewoon eens een keer ga proberen binnenkort.
Wil
Wat betreft dat invriezen: het klopt dat cellen soms kapot gaan als je ze invriest. Maar zeker niet allemaal, en al helemaal niet van alle bacteriën en gisten. Dat is ook de reden waarom je voedsel niet twee keer mag invriezen. Desem krijgt er inderdaad wel een tik van, en zal na ontdooien niet meteen op topcapaciteit zijn, maar na een paar keer voeren zal je waarschijnlijk zien dat het vrij probleemloos weer actief wordt. Ik vermoed dat het met de andere methodes iets sneller weer actief is, maar invriezen is gewoon heel makkelijk. Ik heb ook in een of ander boek (Hamelman?) wel een keer gelezen dat invriezen wel werkt, maar dat het iets langer duurt voor het weer actief is. Ik denk dat ik het gewoon eens een keer ga proberen binnenkort.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Desem overzomeren
Ik doe mee (heb een beetje te veel desem op dit moment, mijn management is nog niet 100%). Kunnen we over een weekje of zo resultaten vergelijken.Ik denk dat ik het gewoon eens een keer ga proberen binnenkort.
Re: Desem overzomeren
Mooi moment om eens te testen wat het beste werkt; invriezen of drogen. :2th:
- Molenbroodje
- Opboller
- Berichten: 219
- Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
- Locatie: Oost Brabant
Re: Desem overzomeren
Poeh, ik moest ook Engels, Duits en Frans leren, maar heeft niks geholpen aan mijn talendeuk ;K .
Ik voer mij desem wel eens vaker 3 weken of langer niet. Dan zet ik hem gewoon weer op het aanrecht en voer ik hem weer netjes elke dag en dan doet hij het zo weer. Soms al na 1 keer voeren, soms na 3 dagen. Als wij op vakantie gaan, zet ik hem gewoon bij mijn schoonmoeder in de koelkast ^)^ . Net een huisdier(alleen krijgen de andere huisdieren wel elke dag eten )!
Ik voer mij desem wel eens vaker 3 weken of langer niet. Dan zet ik hem gewoon weer op het aanrecht en voer ik hem weer netjes elke dag en dan doet hij het zo weer. Soms al na 1 keer voeren, soms na 3 dagen. Als wij op vakantie gaan, zet ik hem gewoon bij mijn schoonmoeder in de koelkast ^)^ . Net een huisdier(alleen krijgen de andere huisdieren wel elke dag eten )!
Groetjes Manon,
Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Re: Desem overzomeren
Probleem bij mij is dat ik geen (schoon)moeder meer heb.
Ik ga nu eerst wat meer desem kweken en dan op drie manieren proberen te bewaren, te doen overleven.
De koelkast blijft aan als we weg zijn. Die gerstekorreltjes zou dus best wat kunnen zijn.
En die talen. Vond er eigenlijk niet zoveel aan. Veel te veel werk. Ben wiskunde gaan doen. Dat is tenminste logisch, toch? ;B
Ik ga nu eerst wat meer desem kweken en dan op drie manieren proberen te bewaren, te doen overleven.
De koelkast blijft aan als we weg zijn. Die gerstekorreltjes zou dus best wat kunnen zijn.
En die talen. Vond er eigenlijk niet zoveel aan. Veel te veel werk. Ben wiskunde gaan doen. Dat is tenminste logisch, toch? ;B
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Desem overzomeren
Ons desempje gaat gewoon mee op vakantie, hij staat in z'n potje in het koelkastje of in het krat met levensmiddelen (tussen de bloem, meel en gist).
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Desem overzomeren
Ach die talen...
Ik lees tegenwoordig ook Franse,Spaanse, Portugese, Italiaanse Russische,Tjechische en Zweedse sites. Daar heb je geen talenknobbel voor nodig maar Google Translate...
Ik geef toe dat Engels en Duits me wel redelijk afgaat, maar als ik een recept nodig hebt kan ik van bovenstaand rijtje ook nog wel wat maken. Met een beetje fantasie, dat wel, maar ik heb ze echt allemaal al een keer uitgeprobeerd voor broodrecepten :G Ik heb zelfs wel eens een Japanse site geprobeerd te ontcijferen...
Wil
Ik lees tegenwoordig ook Franse,Spaanse, Portugese, Italiaanse Russische,Tjechische en Zweedse sites. Daar heb je geen talenknobbel voor nodig maar Google Translate...
Ik geef toe dat Engels en Duits me wel redelijk afgaat, maar als ik een recept nodig hebt kan ik van bovenstaand rijtje ook nog wel wat maken. Met een beetje fantasie, dat wel, maar ik heb ze echt allemaal al een keer uitgeprobeerd voor broodrecepten :G Ik heb zelfs wel eens een Japanse site geprobeerd te ontcijferen...
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Re: Desem overzomeren
@wil
Over talen gesproken. Ook in Scandinavië is brood met zuurdesem populair Google maar eens op 'brød med surdeig'. Voor vertalingen uit het Noors mag je eventueel mijn hulp inroepen. Beter dan Google Translate, daar heb ik slechte ervaringen mee.
Groet
Piet
Over talen gesproken. Ook in Scandinavië is brood met zuurdesem populair Google maar eens op 'brød med surdeig'. Voor vertalingen uit het Noors mag je eventueel mijn hulp inroepen. Beter dan Google Translate, daar heb ik slechte ervaringen mee.
Groet
Piet
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Re: Desem overzomeren
Over het invriezen. Ik had 2 desempjes in de vriezer en had er laatst er eentje uitgehaald en netjes ververst maar die kwam niet meer tot leven. Rook ook niet echt fris. Deze was voor het invriezen super actief.
Afgelopen zondag de andere eruit gehaald en die was vanmorgen pas wat actief geworden, maar 1/3 gestegen. Denk dat ie over 2 dagen wel actief genoeg is.
Dan ben je wel 5 a 6 dagen verder. Je zou dan haast een nieuwe starter kunnen maken.
conclusie voor mij dat ik het niet een super succes vond. Ga hem nu is proberen te drogen.
Iemand idee op welk moment je hem moet drogen? Net voordat hij op zijn top is? Of net na verversen?
gr Léon
Afgelopen zondag de andere eruit gehaald en die was vanmorgen pas wat actief geworden, maar 1/3 gestegen. Denk dat ie over 2 dagen wel actief genoeg is.
Dan ben je wel 5 a 6 dagen verder. Je zou dan haast een nieuwe starter kunnen maken.
conclusie voor mij dat ik het niet een super succes vond. Ga hem nu is proberen te drogen.
Iemand idee op welk moment je hem moet drogen? Net voordat hij op zijn top is? Of net na verversen?
gr Léon
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 96
- Lid geworden op: ma 08 dec 2014, 15:16
Re: Desem overzomeren
Het aller makkelijkst is om je desem gewoon in de koelkast te laten staan. Dat overleeft het best, die paar weken! Na die tijd weer even een paar dagen actief voeren (als dat nodig is) en dan weer lekker bakken!
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Re: Desem overzomeren
Ik bak zelf zelden desembrood. Kan zo een paar maanden overeen gaan. Dus in de koelkast bewaren is voor mij geen optie,ga ik toch vergeten en dan is ie zeker dood.
Dus nu nog de vraag hoe te drogen?
Léon
Dus nu nog de vraag hoe te drogen?
Léon
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Desem overzomeren
Gewoon even zoeken op het forum. Dit is al vaker besproken.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58
Re: Desem overzomeren
Hallo allemaal,
Geen enkel probleem dus. We zijn zes weken weg geweest. Voor we vertrokken een keer gevoerd. Laten verdubbelen, geroerd en toe de koelkast in. Toen we een week thuis waren gevoerd, kwam goed tot leven. Daarna nog een keer gevoerd. doet het goed. Heeft dus zo'n zeven weken koelkast overleefd. Weer wat geleerd.
Iedereen trouwens nog bedankt voor haar/zijn reacties.
Groet
Piet
Geen enkel probleem dus. We zijn zes weken weg geweest. Voor we vertrokken een keer gevoerd. Laten verdubbelen, geroerd en toe de koelkast in. Toen we een week thuis waren gevoerd, kwam goed tot leven. Daarna nog een keer gevoerd. doet het goed. Heeft dus zo'n zeven weken koelkast overleefd. Weer wat geleerd.
Iedereen trouwens nog bedankt voor haar/zijn reacties.
Groet
Piet
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
- Easterwood
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 19
- Lid geworden op: za 13 jun 2015, 18:43
- Locatie: TETERINGEN
Re: Desem overzomeren
Ik heb mijn desem -ongeveer 200 gram- een week of 5 geleden ingevroren. (Net voor het invriezen nog gevoed).
Afgelopen dinsdag uit de vriezer gehaald. Daarna om de dag gevoed (en uit de koelkast gehouden) en alles bubbelde weer als voorheen.
Vanmorgen een deel ervan gebruikt om stokbrood te maken.
Nu staat hij in de koelkast te wachten voor de volgende productie.
Je ziet dus, er zijn verschillende wegen die hetzelfde doel hebben.
Groeten
Erwin
Afgelopen dinsdag uit de vriezer gehaald. Daarna om de dag gevoed (en uit de koelkast gehouden) en alles bubbelde weer als voorheen.
Vanmorgen een deel ervan gebruikt om stokbrood te maken.
Nu staat hij in de koelkast te wachten voor de volgende productie.
Je ziet dus, er zijn verschillende wegen die hetzelfde doel hebben.
Groeten
Erwin
kneder: Klarstein Serena Rosso TK18, oven: Ikea/Whirlpool-WH FCSM6 + 3cm dikke chamotte steen