Wellicht een vreemde vraag, ik woon in een oud en koud huis en nu vond ik van de Veldkeuken(bio-bakkerij en restaurant) een recept voor 'vloeibare' desem en ik zag dat alles steeds bij temperaturen van 25˚ of meer gaat. Nu heeft Kitchenai... een 'verwarmde' mengkom, maar dat kost gelijk weer 350 euri... heeft iemand toevallig iets geniaals bedacht hiervoor?
Electrische yoghurtmakers lijken mij te klein, zit zelf te denken om een elektrische warmhoudplaat te kopen die je per graad kan regelen.
koud huis
- eric_epi
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: ma 01 feb 2016, 17:12
- Locatie: Zeist - Buren
- Contacteer:
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: koud huis
Over de temperatuur zou ik me niet zoveel zorgen maken.
Start gewoon een desem op. Bijvoorbeeld volgens de methode van Levine
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html
Start gewoon een desem op. Bijvoorbeeld volgens de methode van Levine
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: koud huis
Laat je niet gek maken door al die verhalen over hogere temperaturen om bij te rijzen, of om een desem bij op te starten. Ook bij lagere temperaturen kun je makkelijk je deeg laten rijzen en een desem onderhouden. Sterker nog, een desem wordt vaak in de koelkast bewaard. Bij een hogere temperatuur zou je een desem, wanneer deze eenmaal "rijp" is, dagelijks moeten voeden. Bewaar je een desem in de koeling, dan is 1 maal per week voeden al voldoende.
Deeg rijst ook bij lagere temperaturen, al moet de temperatuur niet onder de 5 graden komen, dan gebeurt er niet veel meer. Maar dan kun je het deeg ook op een plaat boven een met heet water gevulde gootsteen plaatsen, of in een (koude) oven met een bord heet water, of, indien mogelijk, het lampje van de oven aan. Dat levert voldoende warmte op om het deeg te laten rijzen.
Deeg rijst ook bij lagere temperaturen, al moet de temperatuur niet onder de 5 graden komen, dan gebeurt er niet veel meer. Maar dan kun je het deeg ook op een plaat boven een met heet water gevulde gootsteen plaatsen, of in een (koude) oven met een bord heet water, of, indien mogelijk, het lampje van de oven aan. Dat levert voldoende warmte op om het deeg te laten rijzen.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- eric_epi
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: ma 01 feb 2016, 17:12
- Locatie: Zeist - Buren
- Contacteer:
Re: koud huis
Ok, bedankt voor de tips...ga het proberen, nou ja iedereen schrijft altijd uitdrukkelijk de temperatuur erbij...
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: koud huis
Dat maakt het allemaal ook zo verwarrend, maar het lukt zo ook wel.
De methode van Levine, is een prima methode om een desem op te starten.
Bij twijfel, gewoon even een foto plaatsen, er is altijd wel iemand die je kan adviseren.
De methode van Levine, is een prima methode om een desem op te starten.
Bij twijfel, gewoon even een foto plaatsen, er is altijd wel iemand die je kan adviseren.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: koud huis
In mijn woonkamer is het nooit warmer dan 18C maar het grootste deel van de dag is het 16 graden of lager. Ik gebruik elke dag roggedesem en dat gaat echt prima.
Niet bij brood alleen....