Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#53048
Van vier stolletjes zijn geen foto's gemaakt, maar vandaag heb ik twee keer het recept gekneed.
Van de ene helft maak ik twee stollen en van de andere helft weer vier kleintjes voor in de vriezer.

Die kleintjes gebruiken we dan voor een plakje bij de koffie.
Verder eten wij niet zoveel stol en we krijgen ook nog wel een aantal stollen van relaties.
Gebruikersavatar
Door Anna
#53075
Ik vind ook dat je stollen er prima uitzien Marja. In plakjes zie je van de details toch niks meer en anders gooi je er gewoon een berg poedersuiker over ^)^
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#53124
Jouw Stollen zien er op zich echt niet zo slecht uit als je zelf doet vermoeden Marja. Het modelleren is zeker in orde. :2th:
Maar als je na deze proefversie nog eens Stollen bakt, zou ik je adviseren je (amandel)spijs iets slapper aan te houden. Aan de doorsnede van jouw Stol is overduidelijk een holte rondom de spijs te zien. Met een iets slappere spijs...iets meer ei of een scheutje extra water, zul je daar geen last meer van hebben, zoals dat hier bij mijn Stollen goed te zien is.

Afbeelding

Succes ermee. :G

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#53125
Mooie stollen Marja,

Als ik ze zie begint het wel weer wat te kriebelen dus wie weet.... het is zo kerst :)

Cor, je hebt het over afslappen van spijs met ei of water. Met citroensap kan ook, toch? Geeft een fris tintje...
Laatst zag ik een kok van het programma BinnensteBuiten (Ramon Brugman) gevulde speculaas maken en hij voegde boter toe aan de spijs. Was nieuw voor mij maar lijkt mij wel lekker.
Ik neem aan dat jij dit al kende?
Het lijkt me dat het spijs daarmee wat romiger wordt als goede boter wordt gebruikt.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#53129
Hallo Han
Het ei heeft een degelijke functie in de spijs, het zorgt allereerst voor binding, dat de spijspil/rol in zijn vorm blijft, daarnaast geeft het smeuiigheid en er ook nog wat kleur aan. Zou je je spijs met enkel water of zoals jij suggereert met citroensap afslappen, dan zal hij veel wilder bakken, ondanks dat hij in de stol is ingesloten. Dus altijd het meest ei gebruiken en indien nodig wat extra water. Maak bij voorkeur je spijs enkele dagen voor gebruik klaar, zodat ze alles er goed kan opnemen. Goed ingepakt in plastic zak of folie kan het zeker enkele weken bewaard worden in de koelkast.

Wat de smaak betreft ziin er diverse opties, oa. kun je er wat citroensap aan toevoegen, maar de meeste bakkers gebruiken toch liever citroenrasp.
Je zou ipv. water ook nog wat Amaretto/Amandellikeur kunnen gebruiken, ook een scheutje Cointreau of Grand Marnier (Sinaasappellikeuren) zullen zeker niet misstaan.
Het gebruik van (echte) Boter wordt mij zover bekend, niet in stollenspijs gebruikt, maar zoals je zegt kan het wel in gevulde Speculaas, maar met mate...Het hoeft geen Frangipanebeslag te worden.
Gebruikersavatar
Door Bakker Jan
#53132
Een klein beetje boter in je amandelspijs kan best, ook voor in de stollen.
Wel wat Cor ook aangeeft, met mate.
Ik vind zelf dat de spijs dan wat prettiger in een pil te rollen is, en wat de smaak betreft, inderdaad iets smeuïger.
Het is natuurlijk ieder zijn smaak en werkwijze.
Maar experimenteren kan natuurlijk nooit geen kwaad.
Succes !
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#53134
Dank allemaal!
Ik heb ze zondag weer gebakken en het spijs idd wat smeuïger gemaakt.
Had ze al in de vriezer of uitgedeeld voordat ik een foto kon maken.
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#53150
Uit het eerste boek van Levine. De sterbroodjes die hier erg favoriet zijn :kwijl:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#53156
Jaja, snoepgoed ! :2th: :2th:

Wil
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#53195
Hallo Marja...
Deze mooie Sterbroodjes :2th: zouden met een rood lintje je Kerstboom leuk kunnen opsieren :G
Maar daar heb je ze vast niet voor gebakken...Ze zullen al gauw uitgedroogd raken.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Ronny
#53239
Bij het doorbladeren van dat boek viel me die sterren ook meteen op.
Hopelijk komt mijn oven gauw binnen dat ik kan oefenen.
Deze zien er iig erg goed gelukt uit.
Gebruikersavatar
Door Melinda
#53243
Prachtige broodjes, Marja. Leuk om te zien dat je zo heerlijk bezig bent.
Ik word blij van zulke foto's. :G
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#53309
Voor het kerstbuffet verzorg ik de stokbroden. Van de week al stokbroden met sesam gebakken (Helaas te laat aan de foto gedacht) en vandaag de stokbroden uit het 2de boek van Levine. Ik heb het recept voor 5 gemaakt en er 4 stokbroden en 2 ronde epi's van gemaakt.
Ik wilde alles tegelijk in de Rofco bakken, maar de epi's waren eerder klaar om te bakken dan de stokbroden, dus behoorlijk ovenrijs gehad...
Afbeelding
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#53823
Wij beginnen het nieuwe jaar altijd met de verjaardag van onze jongste dochter! Van de week ging ze op school trakteren en ze wist al heel ver van te voren wat ze wilde.
Broodjes in de vorm van een hond en dan met een knakworst...Hotdogs :G
Dus moeders aan het bakken geslagen, dochterlief super blij en op school iedereen enthousiast, kortom traktatie geslaagd...
Afbeelding
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Melinda
#53824
O Marja, wat leuk, die hotdogbroodjes. Kan mij voorstellen dat het een succes is geweest. Kun je trots op zijn.
En nog van harte gefeliciteerd met je dochter hè. :2th:
Gebruikersavatar
Door miesje1959
#53826
Gefeliciteerd met je dochter.
Altijd weer leuk die broodjes en ze zien er prachtig uit :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#53827
Leuke broodjes Marja :G en gefeliciteerd met je dochter!
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#53831
Grappig hoor, daar steel je natuurlijk wel de show mee op school, met een moeder die dit soort fraaie broodjes bakt :2th: :2th:

Wil
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#53833
Leuke Hotdogs gebakken Marja :2th:
Zo zou ik ook nog wel eens getrakteerd willen worden. ^)^
Gebruikersavatar
Door Anna
#53841
Gefeliciteerd met je dochter Marja! De broodjes zijn echt superleuk, zou ik ook wel op willen trakteren ^)^ Ook bijzonder dat ze zelf kiest voor een hartige traktatie.
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57069
Lang geleden dat ik actief was op dit forum. Lang geleden ook dat ik brood gebakken heb...
Vorige week haalde ik mn bakje desem uit de koelkast met een groene laag er op (maanden niks mee gedaan). Ik heb de afspraak gemaakt dat als mn desem niet meer actief zou worden, ik misschien wel helemaal zou stoppen met bakken. Binnen 2 dg stond het desem vrolijk te bubbelen. Tja, dan wordt je zelf ook weer actief. Had nog een cadeaubon voor een broodboek, dus eentje van Robert gekocht en gisteren deeg gemaakt en in de koelkast gezet. Vanmorgen gebakken en we zijn weer helemaal om...

Tot snel!

Afbeelding
Melinda liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#57070
Marja!!!! Stoppen met bakken, omdat je je desem laat verslonzen, dat kan natuurlijk niet :rofl2:

Gelukkig is desem heel taai, en als je de boel eenmaal weer gaat voeren zie je pas hoe snel het weer aanslaat en de ongewenste groene bezoekers meteen de deur uitwerkt. Dus gelukkig kan je weer bakken, dat is toch veel te leuk :-) Maar dat wist je zelf natuurlijk ook allang :D,

Nou ja, leuk nieuw boek, nou gaan we natuurlijk allemaal mooie broden zien...ik vind deze overigens ook heel geslaagd.

Wil
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57074
Hoi Marja, ik ben het helemaal eens met Wil en Petra.
Gewoon lekker doorgaan met broodbakken. Trouwens, mooie exemplaren. Dat is toch heel bemoedigend.
Goed weer iets van jou te zien. :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57081
Marja, stoppen met bakken is ten strengste verboden hoor. Dat kan echt niet ^)^ .

Fijn te lezen dat de desem dat verhinderd heeft :2th:.
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57083
Dank voor jullie leuke reacties! Nu ik weer begonnen ben, denk ik idd ook "hoe kan je nou stoppen"...
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57086
Let wel, dit virus is niet uit te roeien, blijft gewoon latent aanwezig. Dus je kan er maar beter aan toegeven.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#57088
Ja, en eigenlijk laten we al die broden natuurlijk veel te weinig zien. Mijn laatste gefotografeerde baksels zijn al weer van april geloof ik ;B terwijl ik toch echt vrijwel elke twee weken wat nieuws bak :oops: Denk dat ik vergeten ben hoe mijn camera werkt ;K


Wil
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57093
Juist al die foto's inspireren mij om te bakken. Zien wat anderen bakken en dat dan ook eens bakken of gewoon alleen maar :kwijl:
Koolhydraatarm brood

Ik heb zojuist een koolhydraat arm brood gebakken.[…]

Even voorstellen

Welkom Susanne :G Dank je! Verstuurd vanaf mijn[…]

Joyce stelt zich voor

Hallo, Ik ben gepensioneerd (heerlijk!) en ik woon[…]

Even voorstellen

Welkom Geke :G