Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Over ovens in alle soorten en maten
#57424
Ik heb een houtgestookte pizzaoven in de tuin. In de winter pizza bakken is geen doen; te koud, te donker, ongezellig.

De pizza's die onze Samsung hetelucht-combi-oven bakt ben ik niet tevreden over. Dat noem ik een broodje tomatensaus.

Om binnen pizza te kunnen bakken is mijn oog gevallen op een GGF Micro A. Dit is een Italiaans product met een stenen bodem, maximale temperatuur 500 graden. Ik denk dat daar een beste pizza mee te bakken is. Het ding kost 500 a 600 euro. Verkrijgbaar in Duitsland op ebay en in Italie.

AfbeeldingAfbeelding

Maar eigenljk wil ik daar ook brood in bakken. En taart.
Heeft iemand daar ervaring mee?
#57425
Neem aan dat ie boven- en onderwarmte heeft en instelbaar is op zo'n 10 graden? Of zijn de stappen te groot en is echt bedoeld om zo heet mogelijk te worden? Ik heb er geen ervaring mee maar dan moet brood wel lukken lijkt me. Taart is weer een ander verhaal, maar die gaan vaak prima in een normale oven toch?
#57459
600 Euro is een hoop geld, maar dat kun je wegredeneren als je 10 jaar met een oven gaat doen en goedkoper aan je brood komt dan bij de bakker. Tien keer tanken is ook bijna 600 euro. Sommigen geven 600 euro aan een jas uit. Het is vooral een hobby en dat mag best wat kosten. Vraag is vooral of het apparaat aan de verwachtingen gaat voldoen.

Een Ferrari hebben we gehad. Is helaas kapot gegaan. Lekkere pizza's kun je er wel mee bakken. Maar minder lekker dan uit een grote oven. En brood lukt zeker niet.

Ik twijfel niet aan de GGF Micro wanneer het op pizza aankomt. Brood twijfel ik wel aan.

Boven en onder zijn apart instelbaar. De streepjes staan om de 50 graden. Met een beetje oefening kun je het wellicht op 10 graden precies krijgen. De thermometer heeft iedere 5 graden een streepje. Zowel boven als onder zit een element van 1100 Watt. Onder zit het onder de steen, die warmte zal zich wel verspreiden. Boven zit het verwarmingselement direct boven je brood en werkt het als een soort grill, dat kan nooit goed gaan. Misschien verstandig om boven uit te zetten zodra het brood in de oven gaat.

Maar geen GGF Micro bakkers hier begrijp ik. Gelijksoortige oven misschien, iemand? Inhoud van de oven is 40 x 40 x 22 cm en het ding weegt 30 kg, om een beetje een idee te geven.
#57461
Zou dit systeem niet te vergelijken zijn met een Rofco oven, daar zitten ook spiralen in die de warmte afgeven, boven het brood en onder de steen. Dat gaat prima.
#57463
Rofco's zijn wel een stukje duurder. Maar je kan er op 300 graden hele leuke pizza's mee bakken alhoewel het niet te vergelijken is met een houtovenpizza.

Wat betreft dat wegredeneren van die kosten: zelfgebakken brood is echt niet heel veel goedkoper dan dat van de bakker.
Ik heb wel eens uitgerekend hoeveel dat zelfgebakken brood nou kost
Stel dat je 5 broden per week bakt, 5 jaar lang, kom je ongeveer op 1250 euro. Als je een goede oven en mixer speciaal voor dat doel koopt en dat over 5 jaar afschrijft kost dat brood je zo 1 euro per stuk bovenop je meel en energie kosten.
Natuurlijk hoop je dat een oven langer meegaat en je mixer ook, maar je hebt ook nog eens rijsmandjes, kommen en allerlei andere zooi die je alleen bij het bakken gebruikt. Energiekosten zijn ook niet te verwaarlozen.
Als je al een mixer en een oven hebt staan voor andere doeleinden is het een iets ander verhaal, maar het blijft een dure hobby. En dat is precies wat het is, een hobby die wat mag kosten.! Dat argument is beter :-)


Wil
#62812
Na een jaar een update:

Uiteindelijk heb ik online een Duitse "Beeketal" pizzaoven gekocht. Beeketal is een handel in keukenapparaten en geen fabrikant. De oven komt naar mijn idee uit China, helemaal zeker ben ik niet.

Ik heb de oven nu een jaar en bak er wekelijks pizza in en soms brood. Naar volle tevredenheid! De oven gaat tot 350 graden en boven en onder zijn apart regelbaar. Voorverwarmen doe ik op 325 onder en 275 boven, anders heeft de eerste pizza veel zwarte vlekken, zo intens is de hitte van de steen. Meteen als de eerste pizza er in gaat schroef ik de temperatuur op naar maximaal. Na 3 minuten is de eerste klaar en dan bak ik gelijk door. De pizza komt keurig omhoog doordat zich stoom vormt in het deeg. Mijn deeg bestaat uit bloem, water en een beetje zout. Verder niets. De bolletjes een nacht koel zetten voor het beste resultaat. Uitrollen met een deegroller mocht ik eerst niet van mezelf, maar doe ik nu altijd en het resultaat is hetzelfde als met de hand gevormd. Er zit nauwelijks lucht in het deeg omdat het zonder gist gemaakt is, dus is er ook geen sprake van dat de luchtbellen er door de roller uitgedrukt worden.

Brood bakken op een hete steen werkt ook lekker, toch heel anders dan een inbouwoven. De hoogte is 22 cm binnenin, dus er kan echt een brood in. Veel andere pizzaovens zijn maar half zo hoog, wat prima is voor pizza maar niet voor brood.

Deze oven heeft me 260 euro gekost inclusief bezorgkosten en na een jaar nog als nieuw.

Beeketal Pizzaofen Pizza BPO35-1
#62817
Ook ik heb een grote houtoven in de tuin staan. Deze staat onder een verlichte houten overkapping zodat ik hem 's winters ook gebruiken kan. Maar de oven is groot waardoor het niet handig is om hem voor 1 broodje of 6 bolletjes op te stoken. Heel stiekem kijk ik ook wel eens naar een elektrische oven voor een kleine baksessie. De door jouw gekochte oven is prijstechnisch een interessante oven. Broodbakken doe je pakweg tussen de 180 en 250 graden. Is de temperatuur van deze oven goed te regelen tussen deze waarden?
#62820
Je kunt geen stoom maken in deze oven. Die ontsnapt vrijwel meteen. Verder mis ik er niets aan. Je hebt boven en onder 1250 watt en dat laat zich apart instellen met 2 thermostaten en een lampje laat zien of een element aan of uit is. Je hebt dus goed zicht op wat zich afspeelt. Binnen een half uur zit je op 350 graden.
Een vloerbrood start ik op 250 graden en dan laat ik de temperatuur dalen, dus beide thermostaten naar nul. Voor klein brood heb je dan ruim voldoende warmte. Heel groot brood moet je misschien een beetje bijwarmen en dan kun je kiezen of je dat boven of onder doet, al naar hoe het gaat. Een houtbakker is gewend om er bij te blijven en dat vind ik nog steeds leuk; kijken hoe het bakt.
TIP!! Dutch Ovens Aldi

Mijn vrouw vond nog 2 Arc France glazen schalen me[…]

De baksels van Levine

Denk er wel aan! Hoe donkerder, des te meer acylam[…]

Zuurdesembrood

Hoi Jan Wat me opvalt is dat je maar net aan zit […]

Brood van Gerrit

Gerrit.... je bent het midden vergeten!! of komt d[…]