Uit de oven van Lekker melig
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Uit de oven van Lekker melig
Prachtige broden Wil!
Zien er heerlijk uit :kwijl:
Zien er heerlijk uit :kwijl:
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Uit de oven van Lekker melig
Wil, wat ben ik toch elke keer weer onder de indruk van jouw bakresultaten. Heerlijk dat je zo bezig bent.
Zal je omgeving ook van meegenieten. :2th:
Zal je omgeving ook van meegenieten. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Vandaag wat lopen experimenteren met baksels uit de Rye baker. Wat een wonderlijk spul is dat toch met rogge.
Het eerste baksel was oldschool deli rye. Brood met een deel rogge, maar ook met behoorlijk wat tarwe. Ik was er wel happy mee, en het smaakte ook nog heel goed.
oldschool deli rye by Lekker Melig, on Flickr
Het grappige is dat dit soort brood vrijwel het eerste was wat ik ooit gebakken heb, een jaar of vijf geleden. Ik heb de oude foto nog eens tevoorschijn gehaald. Toch wel een klein verschilletje :D,
Tweede brood uit de Rye Baker was Dakota Norwegian rye. Ik vond het nogal apart, omdat het een Amerikaanse aanpassing is van Noors brood. Foto's zijn niet zo heel geweldig, maar er kwam een prachtig brood uit de oven. Mooi recept om verder te perfectioneren
dakota norwegian rye by Lekker Melig, on Flickr
Het derde brood van vandaag was een project op zich, witrussisch roggebrood. Brood in vijf stappen, met nogal ongebruikelijjke ingredienten, zoals roggemout en aardappels. Eerst zet je roggemeel met wat mout weg bij 65 °C, dan maak je daar een voordeeg van desem van. Het geheel ziet er uit als chocola, en het ruikt ook naar chocola. De ochtend erop nog even lekker door, aardappels met mout, en dan uiteindelijk dat bij de rest. Na stap vier mag er dan eindelijk nog wat meel bij en mag het geheel rijzen. Na wat bewerken met mijn roggemartelwerktuig mocht het geheel de oven in.
Het ruikt lekker, maar met het uiterlijk ben ik nog niet tevreden. Misschien moet het iets korter rijzen, of bij iets lagere temperatuur de oven in. Het levert een donkerbruin broodje op, en het ruikt nog steeds naar chocola....morgen maar eens proeven.
witrussisch roggebrood by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Het eerste baksel was oldschool deli rye. Brood met een deel rogge, maar ook met behoorlijk wat tarwe. Ik was er wel happy mee, en het smaakte ook nog heel goed.
oldschool deli rye by Lekker Melig, on Flickr
Het grappige is dat dit soort brood vrijwel het eerste was wat ik ooit gebakken heb, een jaar of vijf geleden. Ik heb de oude foto nog eens tevoorschijn gehaald. Toch wel een klein verschilletje :D,
Tweede brood uit de Rye Baker was Dakota Norwegian rye. Ik vond het nogal apart, omdat het een Amerikaanse aanpassing is van Noors brood. Foto's zijn niet zo heel geweldig, maar er kwam een prachtig brood uit de oven. Mooi recept om verder te perfectioneren
dakota norwegian rye by Lekker Melig, on Flickr
Het derde brood van vandaag was een project op zich, witrussisch roggebrood. Brood in vijf stappen, met nogal ongebruikelijjke ingredienten, zoals roggemout en aardappels. Eerst zet je roggemeel met wat mout weg bij 65 °C, dan maak je daar een voordeeg van desem van. Het geheel ziet er uit als chocola, en het ruikt ook naar chocola. De ochtend erop nog even lekker door, aardappels met mout, en dan uiteindelijk dat bij de rest. Na stap vier mag er dan eindelijk nog wat meel bij en mag het geheel rijzen. Na wat bewerken met mijn roggemartelwerktuig mocht het geheel de oven in.
Het ruikt lekker, maar met het uiterlijk ben ik nog niet tevreden. Misschien moet het iets korter rijzen, of bij iets lagere temperatuur de oven in. Het levert een donkerbruin broodje op, en het ruikt nog steeds naar chocola....morgen maar eens proeven.
witrussisch roggebrood by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik vind het er toch wel mooi uitzien Wil[emoji1360]! Roggebrood is altijd wat zurig toch? Of kun je de smaak ook wat verzachten?
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Er zijn ontzettend veel soorten roggebrood.
Om fatsoenlijk roggebrood te bakken moet een roggedeeg wel enigszins zuur zijn, maar het maakt behoorlijk veel uit of je dat zure bereikt met een heel sterk roggedesem, karnemelk of bijvoorbeeld appelcider.
Sommige roggebroden hebben ook wat zoets erin, waardoor dat zure nauwelijks opvalt. Of er zitten kruiden in.
Bovenstaande drie broden bijvoorbeeld: oldschool deli rye heeft wel een zuurtje (bewust, anders wordt het best saai) maar alhoewel ik dat russische roggebrood nog niet geproefd heb denk ik dat die wat zoeter en aromatischer is.
Ik heb nu al redelijk wat met rogge gebakken, maar de variatie is echt enorm.
Wil
Om fatsoenlijk roggebrood te bakken moet een roggedeeg wel enigszins zuur zijn, maar het maakt behoorlijk veel uit of je dat zure bereikt met een heel sterk roggedesem, karnemelk of bijvoorbeeld appelcider.
Sommige roggebroden hebben ook wat zoets erin, waardoor dat zure nauwelijks opvalt. Of er zitten kruiden in.
Bovenstaande drie broden bijvoorbeeld: oldschool deli rye heeft wel een zuurtje (bewust, anders wordt het best saai) maar alhoewel ik dat russische roggebrood nog niet geproefd heb denk ik dat die wat zoeter en aromatischer is.
Ik heb nu al redelijk wat met rogge gebakken, maar de variatie is echt enorm.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Hamit
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 53
- Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden Wil en erg leuke experimenten.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Hmmm... Misschien toch maar eens proberen dan. Ik hou wel van Fries Roggebrood trouwens maar het Duitse wat zurige brood sla ik tot nu toe liever over. Ook in de familie geen liefhebbers...
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Oh! :2th: Mijn volgende project wordt rogge Smaakte het witrussische brood uiteindelijk ook naar chocolade?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Het smaakte wel wat zoetig. Niet perse chocolade, maar wel een donker, wat zoetig brood. Was alleen nog niet zo tevreden over de textuur. Volgens mij moet het wel luchtiger kunnen, dus deze gaat nog wel in de herkansing. Maar we moeten ons eerst door de rogge voorraden heen eten :G Ik heb al driekwart corn rye tot broodkruim gepromoveerd, omdat mijn kantoorgenoten het niet opgegeten hadden... niet eens omdat het niet lekker was, maar veel teveel brood in huis gehaald. Stelletje barbaren. Maar een voorraadje kruim is wel handig voor een aantal andere duitse en oostenrijkse broden.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zo, vandaag maar weer eens uit de Rogge zone vertrokken, en allerlei ander nieuw spul gebakken.
In ieder geval een paar levientjes (had ik die werkelijk nou nooit eerder gebakken ???? )
levientje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn tweede brood was een multigranen desembrood. Losjes gebaseerd op Hamelman, goed om eens wat steviger te kauwen.
multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Het laatste brood heb ik een paar jaar geleden al eens gebakken en we noemen het: Net geen Altamura
Natuurlijk op tv geweest bij Robert, maar ik had dit recept al een paar jaar in de kast staan, in de vorm van Local Breads van Daniel Leader. Leuk om weer eens te maken, maar je mag het natuurlijk geen Altamura brood noemen zonder houtoven, lokaal water en lokaal semolina graan. En de vorm is niet goed, maar het is wel heel lekker :-) Na wat youtube weet ik nu eindelijk hoe het wel moet. In de herkansing dus...
altamura by Lekker Melig, on Flickr
altamura by Lekker Melig, on Flickr
Wil
In ieder geval een paar levientjes (had ik die werkelijk nou nooit eerder gebakken ???? )
levientje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn tweede brood was een multigranen desembrood. Losjes gebaseerd op Hamelman, goed om eens wat steviger te kauwen.
multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Het laatste brood heb ik een paar jaar geleden al eens gebakken en we noemen het: Net geen Altamura
Natuurlijk op tv geweest bij Robert, maar ik had dit recept al een paar jaar in de kast staan, in de vorm van Local Breads van Daniel Leader. Leuk om weer eens te maken, maar je mag het natuurlijk geen Altamura brood noemen zonder houtoven, lokaal water en lokaal semolina graan. En de vorm is niet goed, maar het is wel heel lekker :-) Na wat youtube weet ik nu eindelijk hoe het wel moet. In de herkansing dus...
altamura by Lekker Melig, on Flickr
altamura by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie resultaten Wil,
Geniet er van!
Geniet er van!
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden! Het Altamura-brood gaat bij mij ook qua vorm in de herkansing maar de smaak is lekker!
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb me helemaal suf lopen zoeken op youtube naar de juiste manier van vormen. Het schijnt echt heel simpel te zijn, maar ze doen het allemaal zo snel dat het nauwelijks te volgen is.
Maar in dit filmpje is het wel te zien, na 10:30 min. Wel even je italiaans oefenen :G
In andere filmpje doen ze het gewoon weer anders, en vaak worden er ook meerdere van deze broden aan de korte kant tegen elkaar aangeschoven. Maar kenmerkend is de lipvorm, die na rijzen in de oven een zeer aparte vorm oplevert. In de serie Brood van Robert zie je ook wel min of meer hoe je het moet vormen, maar ook hij krijgt de hele tijd op zijn kop dat ie het verkeerd doet :-)
Overigens kan je altamura brood ook op hele andere manieren vormen en insnijden. Een stuk makkelijker, maar minder traditioneel.
Wil
Maar in dit filmpje is het wel te zien, na 10:30 min. Wel even je italiaans oefenen :G
In andere filmpje doen ze het gewoon weer anders, en vaak worden er ook meerdere van deze broden aan de korte kant tegen elkaar aangeschoven. Maar kenmerkend is de lipvorm, die na rijzen in de oven een zeer aparte vorm oplevert. In de serie Brood van Robert zie je ook wel min of meer hoe je het moet vormen, maar ook hij krijgt de hele tijd op zijn kop dat ie het verkeerd doet :-)
Overigens kan je altamura brood ook op hele andere manieren vormen en insnijden. Een stuk makkelijker, maar minder traditioneel.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Uit de oven van Lekker melig
Dit is inderdaad het eerste filmpje waarin ik het redelijk goed kan volgen hoewel het wel snel gaat[emoji102]! Ik volgde het recept van Robert met daarin 70% hydratatie. Met het De Cecco meel werd dat wel een wat nat deeg wat het vormen bemoeilijkte. Was jouw deeg ook zo nat?
Overigens is dit filmpje ook heel instructief en daar is het goed te volgen. Ik denk wel dat dit een eenvoudige weergave van het vormen is. https://youtu.be/g6utrfORDWM
Groetjes, Annelies
Overigens is dit filmpje ook heel instructief en daar is het goed te volgen. Ik denk wel dat dit een eenvoudige weergave van het vormen is. https://youtu.be/g6utrfORDWM
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Verder kwam ik via de site The Fresh Loaf op deze site: http://www.agrodolce.it/ricette/pane-di-altamura/ een recept (70%hydratatie) tegen mét geillustreerde handleiding vwb het vormen.
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb heel wat filmpjes zitten bekijken, maar als je echt de officiele ouderwetse vorm wil maken zijn is dat laatste filmpje toch niet optimaal. Het brood word te breed, meer als een stol, net als op mijn foto's. Er moet een flinke bult op komen, en dat doen ze heel anders. Niet dat het zo belangrijk is, maar net wat je wil proberen...
http://www.weareitaly.net/en/product/Br ... a-dop.html
Ik gebruik gewoon 70 procent water en dat levert geen enkel probleem, het is heel soepel deeg en niet eens zo heel plakkerig. Het is een recept uit Local breads, met een behoorlijk lange bulkrijs van 4 uur, daarna nog 1,5 a 2 uur in een samengeknoopte doek (vraag me niet waarom..) Door die doek wordt het allemaal wat droger aan de buitenkant, en ze gebruiken natuurlijk ook behoorlijk veel semolina bij het vormen.
Ik gebruik dit meel van de zuidmolen en dus niet van de cecco.
https://www.de-zuidmolen.nl/Durumgries-Fijn_5_4714.html
Mogelijk dat deze maling wat fijner is, het houdt in ieder geval prima water vast.
Wil
http://www.weareitaly.net/en/product/Br ... a-dop.html
Ik gebruik gewoon 70 procent water en dat levert geen enkel probleem, het is heel soepel deeg en niet eens zo heel plakkerig. Het is een recept uit Local breads, met een behoorlijk lange bulkrijs van 4 uur, daarna nog 1,5 a 2 uur in een samengeknoopte doek (vraag me niet waarom..) Door die doek wordt het allemaal wat droger aan de buitenkant, en ze gebruiken natuurlijk ook behoorlijk veel semolina bij het vormen.
Ik gebruik dit meel van de zuidmolen en dus niet van de cecco.
https://www.de-zuidmolen.nl/Durumgries-Fijn_5_4714.html
Mogelijk dat deze maling wat fijner is, het houdt in ieder geval prima water vast.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik was er al bang voor. Het vormen leek te simpel, zeker als ik het vergeleek met de watervlugge bewegingen die ik in andere filmpjes aantrof...En de bult mist, daar heb je een punt.
De doek voor de rijs in jouw recept draagt misschien wel bij aan de oplossing en wellicht ben ik te zuinig met de dürüm geweest bij het vormen. Ik heb nog wat voorraad De Cecco liggen; dat ga ik toch maar eerst opmaken. Kijken of het met behulp van jouw tips en de filmpjes beter gaat!
Wordt vervolgd.
Groetjes, Annelies
De doek voor de rijs in jouw recept draagt misschien wel bij aan de oplossing en wellicht ben ik te zuinig met de dürüm geweest bij het vormen. Ik heb nog wat voorraad De Cecco liggen; dat ga ik toch maar eerst opmaken. Kijken of het met behulp van jouw tips en de filmpjes beter gaat!
Wordt vervolgd.
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Koningsdag is dan wel geen werk, maar ik moest wel thuisblijven voor storingsdienst. Dus een mooi dagje om te gaan bakken.
Omdat ik wel eens wat stevigers wilde bakken dan ons standaard veluws desem een brood met meer volkoren, zaden en gebroken rogge gemaakt. Erg lekker, en het recept staat nu op mijn blog.
multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Verder lekker bezig geweest met italiaanse broden, alweer broden die ik hun officiele namen niet mag geven vanwege allerlei prachtige keurmerken. Maar het was Pane di Genzano, zowel een gewoon brood in een hele grote boule als de volkoren variant in een filone, oftewel een langwerpige lap nat deeg :G Als je niet zo houdt van kleffe deegjes kan ik je deze broden van harte afraden, want ze zijn buitengewoon nat, en dus lastig te vormen. Hydratatie van 80% of zo, het leek wel soep. Maar uiteindelijk kwamen er wel mooie luchtige broden tevoorschijn.
genzano ww by Lekker Melig, on Flickr
pane di genzano by Lekker Melig, on Flickr
Omdat ik wel eens wat stevigers wilde bakken dan ons standaard veluws desem een brood met meer volkoren, zaden en gebroken rogge gemaakt. Erg lekker, en het recept staat nu op mijn blog.
multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Verder lekker bezig geweest met italiaanse broden, alweer broden die ik hun officiele namen niet mag geven vanwege allerlei prachtige keurmerken. Maar het was Pane di Genzano, zowel een gewoon brood in een hele grote boule als de volkoren variant in een filone, oftewel een langwerpige lap nat deeg :G Als je niet zo houdt van kleffe deegjes kan ik je deze broden van harte afraden, want ze zijn buitengewoon nat, en dus lastig te vormen. Hydratatie van 80% of zo, het leek wel soep. Maar uiteindelijk kwamen er wel mooie luchtige broden tevoorschijn.
genzano ww by Lekker Melig, on Flickr
pane di genzano by Lekker Melig, on Flickr
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooi gebakken, Wil. Je eerste brood heeft wel wat weg van een 3-granen desembrood. Ziet er in elk geval lekker uit.
Ik ben vandaag niet verder gekomen dan een keksi, maar die was wel erg lekker. :kwijl:
Ik ben vandaag niet verder gekomen dan een keksi, maar die was wel erg lekker. :kwijl:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Lekker dat multigrain. Gaat op mijn to do lijstje :G
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat multigrain ziet er heerlijk uit!
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Uit de oven van Lekker melig
Je broden zien er weer heerlijk uit Wil!
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ja, dit onderwerp is toch wel zwaar verwaarloosd... vier maanden geen nieuwe baksels laten zien. Natuurlijk is er wel wat gebakken, dit weekend bijvoorbeeld sneeuwbroodjes volgens recept van ploetzblog.de
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Sneeuw broodjes by Lekker Melig, on Flickr'
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn fotografe/proefpanel kon er niet van afblijven :rofl2:
Supermakkelijke broodjes, en errug lekker. 's avonds mengen en vouwen en de koelkast in, 's morgens de oven aan, en als ie warm is deeg uit de koelkast, afsteken en direct de oven in. Dat is nog eens een mooi recept voor snelle ontbijtbroodjes.
Binnenkort vertaal ik het recept wel eens, of ik maak het eens met Lievito Madre (milde desem, heel lekker). Dit is een blijvertje.
Wil
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Sneeuw broodjes by Lekker Melig, on Flickr'
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn fotografe/proefpanel kon er niet van afblijven :rofl2:
Supermakkelijke broodjes, en errug lekker. 's avonds mengen en vouwen en de koelkast in, 's morgens de oven aan, en als ie warm is deeg uit de koelkast, afsteken en direct de oven in. Dat is nog eens een mooi recept voor snelle ontbijtbroodjes.
Binnenkort vertaal ik het recept wel eens, of ik maak het eens met Lievito Madre (milde desem, heel lekker). Dit is een blijvertje.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zien er prima uit :2th:
Ook maar op het baklijstje :G
Ook maar op het baklijstje :G
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Erik-
- Deegkneder
- Berichten: 107
- Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ziet er lekker luchtig uit
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
En je had niet een een goede reden om geen foto's te plaatsen ;K Die broodjes zijn in elk geval goed gelukt! Fijn dat het kritische publiek ook enthousiast is
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ja, sorry Anna.... ik zal proberen het morgen proberen goed te maken met iets wat je zelden in NL ziet.... na mijn illegale import.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Vandaag even wat kleine broodjes met loog gebakken en wat grissini.
Feestje vandaag by Lekker Melig, on Flickr'
Lekker met rubber handschoenen en een bril op mijn neus broodbakken. Zou dat nou gezond zijn, die laugenkastanien en laugenkonfekt :-)
Wil
Feestje vandaag by Lekker Melig, on Flickr'
Lekker met rubber handschoenen en een bril op mijn neus broodbakken. Zou dat nou gezond zijn, die laugenkastanien en laugenkonfekt :-)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Aah! Daar hebben we de illegalen[emoji112]
Zien er wel bijzonder smakelijk uit.
Zien er wel bijzonder smakelijk uit.
Groetjes, Annelies
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Geen idee of het gezond is, maar 't is wel lekker vooral laugenstangen mit käse :D, Die kastanjes zijn ook leuk!
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Tja, geen flauw idee of het gezond is, het loog zelf kan in ieder geval geen kwaad, en heel duitsland eet dit spul. Als je het maar niet opdrinkt of jezelf er mee insmeert, want dat is allebei wel gevaarlijk. Na bakken is het onschuldig. De bruine kleur wordt veroorzaakt door de Maillard reactie die blijkbaar met loog wat sneller gaat. Als je vlees braadt of friet bakt krijg je soortgelijke stofjes. Mijn zuidduitse broodbakvrienden vinden het bespottelijk dat het buiten Dld niet gebruikt wordt, en er schijnt zelfs een publicatie te zijn van een Holländerin!!!! die leugens verkoopt dat het niet zo gezond is :-)
Alles met mate zeg ik dan maar. We eten in NL wel van die zoute stokjes, dat vinden we dan wel normaal, maar ook dat is loog gebak.
Zal het niet dagelijks gaan maken, want dat geknoei met loog is wel onhandig. Vooral als je net met handschoenen en brilletje staat te hobbyen en er komt drie man bezoek binnen stuiteren.... Maar Brezen oftewel pretzels wil ik toch echt ook wel eens maken, ze zijn vers namelijk erg lekker, werkelijk geen vergelijk met wat je in Dld onderweg kan kopen.
Die kastanjes zijn echt wonderbaarlijk. Je legt volledig gemangelde onregelmatig gevormde deegklontjes op een bakplaat en in 15 minuten zwelt het op tot een prachtig ronde kastanje met lichte tekening aan de bovenkant. Kan werkelijk bijna niet mis, en ziet er prachtig uit bij een feestje, zoals ons buurtfeest van afgelopen zaterdag. Echt jammer dat ik niet meer foto's van het proces heb, want ja, looghandschoenen en een camera gaan ook niet zo goed samen en mijn proefpanel/fotograaf zat hard te studeren.
Wil
Alles met mate zeg ik dan maar. We eten in NL wel van die zoute stokjes, dat vinden we dan wel normaal, maar ook dat is loog gebak.
Zal het niet dagelijks gaan maken, want dat geknoei met loog is wel onhandig. Vooral als je net met handschoenen en brilletje staat te hobbyen en er komt drie man bezoek binnen stuiteren.... Maar Brezen oftewel pretzels wil ik toch echt ook wel eens maken, ze zijn vers namelijk erg lekker, werkelijk geen vergelijk met wat je in Dld onderweg kan kopen.
Die kastanjes zijn echt wonderbaarlijk. Je legt volledig gemangelde onregelmatig gevormde deegklontjes op een bakplaat en in 15 minuten zwelt het op tot een prachtig ronde kastanje met lichte tekening aan de bovenkant. Kan werkelijk bijna niet mis, en ziet er prachtig uit bij een feestje, zoals ons buurtfeest van afgelopen zaterdag. Echt jammer dat ik niet meer foto's van het proces heb, want ja, looghandschoenen en een camera gaan ook niet zo goed samen en mijn proefpanel/fotograaf zat hard te studeren.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Erik-
- Deegkneder
- Berichten: 107
- Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11
Re: Uit de oven van Lekker melig
Leuk om daar eens mee te bakken zeg, ziet er goed uit. Zonde inderdaad dat het in NL niet mag eigenlijk...
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Omdat er vandaag wat stokbroden gebakken moesten worden voor een feestje heb ik lekker lopen experimenteren.
Onlangs in Duitsland hadden we wat lopen prutsten met een recept van Lutz voor presidenten baguettest
https://www.ploetzblog.de/2013/02/16/le ... -und-2006/
maar dat leek daar helemaal nergens op, behalve dan de smaak. Die heb ik vandaag dus in de herkansing gegooid
baguette by Lekker Melig, on Flickr
Daarnaast heb ik meteen een setje baguettes gebakken volgens een ander recept, met een heel klein beetje desem. Qua smaak zat er weinig verschil in, maar dit hoefde niet twee dagen de koelkast in, alleen op bakdag duurt het veel langer dan het presidenten recept.
Voor de broodnodige variatie heb ik ook wat stokbroden met zaadjes gemaakt en een recept voor Wurzelbrot. Als je geen zin hebt in al dat gepruts met vormen en insnijden is dat wel een succesreceptje met een heel rustiek wortelig uiterlijk. Met deze hoeveelheden (twintig in totaal) kon ik wel een klein weeshuis of in dit geval een hongerig koor van eten voorzien :-)
wurzel brood by Lekker Melig, on Flickr
De laatste foto is een mooie vergelijking
Van boven naar beneden
- presidenten baguette (beetje slordig ingesneden)
- baguette met desem (ja, na tien broden krijg je er echt handigheid in :-) )
- stokbrood met zaadjes
- wurzelbroden, lekker rustiek
baguette en zo by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Onlangs in Duitsland hadden we wat lopen prutsten met een recept van Lutz voor presidenten baguettest
https://www.ploetzblog.de/2013/02/16/le ... -und-2006/
maar dat leek daar helemaal nergens op, behalve dan de smaak. Die heb ik vandaag dus in de herkansing gegooid
baguette by Lekker Melig, on Flickr
Daarnaast heb ik meteen een setje baguettes gebakken volgens een ander recept, met een heel klein beetje desem. Qua smaak zat er weinig verschil in, maar dit hoefde niet twee dagen de koelkast in, alleen op bakdag duurt het veel langer dan het presidenten recept.
Voor de broodnodige variatie heb ik ook wat stokbroden met zaadjes gemaakt en een recept voor Wurzelbrot. Als je geen zin hebt in al dat gepruts met vormen en insnijden is dat wel een succesreceptje met een heel rustiek wortelig uiterlijk. Met deze hoeveelheden (twintig in totaal) kon ik wel een klein weeshuis of in dit geval een hongerig koor van eten voorzien :-)
wurzel brood by Lekker Melig, on Flickr
De laatste foto is een mooie vergelijking
Van boven naar beneden
- presidenten baguette (beetje slordig ingesneden)
- baguette met desem (ja, na tien broden krijg je er echt handigheid in :-) )
- stokbrood met zaadjes
- wurzelbroden, lekker rustiek
baguette en zo by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Prachtige Baguettes Wil :2th: Hiermee zal je feestje vast slagen. :grin:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Uit de oven van Lekker melig
Lekker bezig geweest, Wil. Ik krijg er zowaar trek van. :kwijl:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Erik-
- Deegkneder
- Berichten: 107
- Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11
Re: Uit de oven van Lekker melig
De baguettes zien er erg lekker en mooi uit Missen die wurzelbroden niet juist dat knapperige van het insnijden?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Die Wurzel broden smaken compleet anders, vooral omdat er veel Semolina in zit. Ze zijn nog wel knapperig, maar minder dan een baguette. Maar bij een buffet smaakt het allebei wel, en smaken verschillen. Mijn proefpanel vind de wurzeln lekkerder, en ik de baguette.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ziet er allemaal heel lekker uit Wil en mooi gebakken!!
Groetjes, Annelies
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Uit de oven van Lekker melig
Wil, prachtige broden weer! :2th:
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Uit de oven van Lekker melig
Je hebt weer geweldig gebakken. :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Uit de oven van Lekker melig
Deze ook eens gemaakt. In het vertaalde recept miste ik de vermelding afbakken met stoom of doe je dat bewust Wil?lekkermelig schreef:Ja, dit onderwerp is toch wel zwaar verwaarloosd... vier maanden geen nieuwe baksels laten zien. Natuurlijk is er wel wat gebakken, dit weekend bijvoorbeeld sneeuwbroodjes volgens recept van ploetzblog.de
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Sneeuw broodjes by Lekker Melig, on Flickr'
Sneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn fotografe/proefpanel kon er niet van afblijven :rofl2:
Supermakkelijke broodjes, en errug lekker. 's avonds mengen en vouwen en de koelkast in, 's morgens de oven aan, en als ie warm is deeg uit de koelkast, afsteken en direct de oven in. Dat is nog eens een mooi recept voor snelle ontbijtbroodjes.
Binnenkort vertaal ik het recept wel eens, of ik maak het eens met Lievito Madre (milde desem, heel lekker). Dit is een blijvertje.
Wil
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik bak vrijwel alles af met stoom, behalve als het rijk deeg is met veel boter en dergelijke, dus had er niet eens over nagedacht om het er bij te zetten. Maar het is misschien wel nuttig om het er bij te zetten :-)
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zo, de oven draait weer aardig overuren in het weekend :-)
Nou is het niet echt mooi fotoweer, dus mijn Miche en speltbroden gaan ongekiekt de diepvries in, maar er is nog meer gebakken:
Brood met karnemelk, uit het eerste boek van Lutz. Eindelijk eens een recept wat direct goed ging uit das Brotbackbuch, maar dat is vast omdat ik me niet aan het recept gehouden hebt. Dit keer gebruik ik niet alleen het boek, maar ook mijn gezonde verstand™ . Volgens Lutz heet het Witbrood met karnemelk, maar er word aardig wat gebroken tarwe en havervlokken toegevoegd, dus dat witte is nogal betrekkelijk.
karnemelk brood by Lekker Melig, on Flickr
En hier is tie dan: mijn bierbrood. NIks geen kleffe Leffemix van Robert, gewoon een recept uit Hamelman met bier naar keuze. In dit geval een Guiness, maar ik heb het ook al met een dubbele trappist gemaakt. Het brood is ongekend populair bij mijn niet alcoholische proefpanel, ik stond er gewoon verbaasd van. Maar het is echt lekker. Ik heb dit keer nog wel wat aan het recept lopen sleutelen, want het werd wel heel erg nat in de originele versie. Nu nog even proeven, en dan kan ie opgeslagen worden in de categorie blijvertjes :-)
bier brood by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Nou is het niet echt mooi fotoweer, dus mijn Miche en speltbroden gaan ongekiekt de diepvries in, maar er is nog meer gebakken:
Brood met karnemelk, uit het eerste boek van Lutz. Eindelijk eens een recept wat direct goed ging uit das Brotbackbuch, maar dat is vast omdat ik me niet aan het recept gehouden hebt. Dit keer gebruik ik niet alleen het boek, maar ook mijn gezonde verstand™ . Volgens Lutz heet het Witbrood met karnemelk, maar er word aardig wat gebroken tarwe en havervlokken toegevoegd, dus dat witte is nogal betrekkelijk.
karnemelk brood by Lekker Melig, on Flickr
En hier is tie dan: mijn bierbrood. NIks geen kleffe Leffemix van Robert, gewoon een recept uit Hamelman met bier naar keuze. In dit geval een Guiness, maar ik heb het ook al met een dubbele trappist gemaakt. Het brood is ongekend populair bij mijn niet alcoholische proefpanel, ik stond er gewoon verbaasd van. Maar het is echt lekker. Ik heb dit keer nog wel wat aan het recept lopen sleutelen, want het werd wel heel erg nat in de originele versie. Nu nog even proeven, en dan kan ie opgeslagen worden in de categorie blijvertjes :-)
bier brood by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ah wat fijn voor de oven Zonder gekheid, het lijken me heerlijke broden. Komt het recept van het bierbrood ook nog ergens? 8-)
Wat gaat er niet goed met recepten uit dat boek van Lutz? En welke aanpassingen moet het gezonde verstand dan doen? Ik zou het wel leuk vinden om wat goede/kritische reviews over die boeken van Lutz te lezen. Las dat papagena nu veel bakt uit deel 2. Ben zelf ook benieuwd naar het nieuwe deel 3 (volkoren en oergranen). Als je nog eens tijd over hebt?
Wat gaat er niet goed met recepten uit dat boek van Lutz? En welke aanpassingen moet het gezonde verstand dan doen? Ik zou het wel leuk vinden om wat goede/kritische reviews over die boeken van Lutz te lezen. Las dat papagena nu veel bakt uit deel 2. Ben zelf ook benieuwd naar het nieuwe deel 3 (volkoren en oergranen). Als je nog eens tijd over hebt?
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Uit de oven van Lekker melig
laat ik nou net aan het wachten zijn op de levering van de bestelde Hamelman :grin:
Kan ik dat bier vast in huis halen.
Kan ik dat bier vast in huis halen.
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mijn proefpanel heeft dat bierblik mooi op de foto gezet, dus ik was al van plan een mooi recept bij schrijven op mijn enigszins verwaarloosde blog. Het is nu de derde keer dat ik dit recept gebakken heb en er is zeker het nodige aan gesleuteld. Natuurlijk nog wel eerst even proeven.
Wat betreft de boeken van Lutz:
Ik ben natuurlijk ooit een draadje gestart om alles uit brotbakbuch deel 1 van kaft tot kaft te bakken.
https://broodbakforum.nl/viewtopic.php? ... 10&p=53114
Wat betreft het aanpassen van die recepten: in dit geval zat er gebroken tarwe en havervlokken in, dat werd direct in het deeg gegooid, zonder enig weken. Daar heb ik wel eens eerder mijn tanden bijna op stukgekauwd, en het trekt een heleboel vocht weg uit het geheel. Dus ik heb het vooraf geweekt en het vochtgehalte iets aangepast. Rijstijden vond ik ook idioot lang met de hoeveelheid gist die erin zat, maar daar ben ik nog wel braaf in geweest. Omdat de vormrijs wel heel kort was kwamen er uiteindelijk mooie broodjes uit.
Er is in principe niets mis met de recepten van Lutz, maar ik merk dat ik er vaak toch moeite mee heb. Al mijn duitse broodbakvrienden lopen helemaal weg met zijn recepten, maar het is volgens mij gewoon een kwestie van stijl en smaak. Ik heb ooit ook bierbrood uit das Brotbackbuch gebakken, maar die vond ik ook niet top. Hamelman heeft ook een soortgelijk recept, maar daar heb ik nu dus ook aardig aan lopen sleutelen. Volgens mij ligt het ook heel erg aan de gebruikte ingredienten of het goed gaat. Het 1050 meel van de zuidmolen ben ik niet zo kapot van, en als er ergens Schrot beschreven staat heb je geen flauw idee hoe fijn of grof het moet zijn en waar je dat vandaan haalt als je zelf geen molentje hebt. Omdat die twee dingen nogal basisingrediënten zijn van veel recepten van Lutz wil het niet altijd in een keer lukken. Soms vraag ik me bij het recept al af of alles gaat werken, en waar ik vroeger braaf het recept volgde trek ik tegenwoordig meer mijn eigen plan. Ik heb soms ook wel wat moeite met de complexiteit van sommige recepten. Niet omdat ik het niet kan bakken, maar omdat ik het nodeloos ingewikkeld vind, en de moeite van de extra handelingen niet terugvind in een betere smaak. Om maar een voorbeeldje te noemen: baquette met tarwedesem, poolish, en een autolysedeeg. Hoe moeilijk wil je het hebben? Er zijn tientallen recepten waar je met minder handelingen minstens dezelfde kwaliteit krijgt.
Ik heb brotbakbuch 3 hier ook liggen, maar er nog niet uit gebakken. Er staat waanzinnig veel informatie in over diverse granen, maar dat is natuurlijk niet zo gek met een (bio) molenaar als co-auteur. Jammer dat de Drax mühle niet naar NL levert.
Wil
Wat betreft de boeken van Lutz:
Ik ben natuurlijk ooit een draadje gestart om alles uit brotbakbuch deel 1 van kaft tot kaft te bakken.
https://broodbakforum.nl/viewtopic.php? ... 10&p=53114
Wat betreft het aanpassen van die recepten: in dit geval zat er gebroken tarwe en havervlokken in, dat werd direct in het deeg gegooid, zonder enig weken. Daar heb ik wel eens eerder mijn tanden bijna op stukgekauwd, en het trekt een heleboel vocht weg uit het geheel. Dus ik heb het vooraf geweekt en het vochtgehalte iets aangepast. Rijstijden vond ik ook idioot lang met de hoeveelheid gist die erin zat, maar daar ben ik nog wel braaf in geweest. Omdat de vormrijs wel heel kort was kwamen er uiteindelijk mooie broodjes uit.
Er is in principe niets mis met de recepten van Lutz, maar ik merk dat ik er vaak toch moeite mee heb. Al mijn duitse broodbakvrienden lopen helemaal weg met zijn recepten, maar het is volgens mij gewoon een kwestie van stijl en smaak. Ik heb ooit ook bierbrood uit das Brotbackbuch gebakken, maar die vond ik ook niet top. Hamelman heeft ook een soortgelijk recept, maar daar heb ik nu dus ook aardig aan lopen sleutelen. Volgens mij ligt het ook heel erg aan de gebruikte ingredienten of het goed gaat. Het 1050 meel van de zuidmolen ben ik niet zo kapot van, en als er ergens Schrot beschreven staat heb je geen flauw idee hoe fijn of grof het moet zijn en waar je dat vandaan haalt als je zelf geen molentje hebt. Omdat die twee dingen nogal basisingrediënten zijn van veel recepten van Lutz wil het niet altijd in een keer lukken. Soms vraag ik me bij het recept al af of alles gaat werken, en waar ik vroeger braaf het recept volgde trek ik tegenwoordig meer mijn eigen plan. Ik heb soms ook wel wat moeite met de complexiteit van sommige recepten. Niet omdat ik het niet kan bakken, maar omdat ik het nodeloos ingewikkeld vind, en de moeite van de extra handelingen niet terugvind in een betere smaak. Om maar een voorbeeldje te noemen: baquette met tarwedesem, poolish, en een autolysedeeg. Hoe moeilijk wil je het hebben? Er zijn tientallen recepten waar je met minder handelingen minstens dezelfde kwaliteit krijgt.
Ik heb brotbakbuch 3 hier ook liggen, maar er nog niet uit gebakken. Er staat waanzinnig veel informatie in over diverse granen, maar dat is natuurlijk niet zo gek met een (bio) molenaar als co-auteur. Jammer dat de Drax mühle niet naar NL levert.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb de rest van de discussie over Lutz naar een nieuw topic over de boeken van Lutz verplaatst. Zoekt wat handiger voor wie daar ook meer over wil weten
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Omdat mijn tarwedesem het maar zozo deed, heb ik vandaag een mooi setje broden met roggedesem gebakken.
Deli Rye
deli rye by Lekker Melig, on Flickr
en een paar Rogge-lijnzaad broden
lijnzaad rogge by Lekker Melig, on Flickr
Ondanks de rogge in de naam is het hoofdbestanddeel van beide broodjes toch echt nog tarwe...
Wil
Deli Rye
deli rye by Lekker Melig, on Flickr
en een paar Rogge-lijnzaad broden
lijnzaad rogge by Lekker Melig, on Flickr
Ondanks de rogge in de naam is het hoofdbestanddeel van beide broodjes toch echt nog tarwe...
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Herman Jonkman
- Jongste bediende
- Berichten: 44
- Lid geworden op: di 20 dec 2016, 23:27
Re: Uit de oven van Lekker melig
Hmmm, die zien er mooi uit; ik zou zeker het lijnzaad roggebrood wel een willen bakken. Zou ik je recept mogen gebruiken Wil?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens meer zeker weet waar het recept vandaan komt, want het stond in vrijwel onleesbaar handschrift in mijn bakschriftje
Maar ik vermoed dat het dit Hamelman recept was
http://www.applepiepatispate.com/sourdo ... samenbrot/
Wil
Maar ik vermoed dat het dit Hamelman recept was
http://www.applepiepatispate.com/sourdo ... samenbrot/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl