Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Anna
#56375
Toen ook het geen-tijd-dan-maar-bierbroodje op was moest ik afgelopen week zomaar brood kopen. Bij Vroeg in Bunnik hebben ze 'het beste brood van Nederland'. Het Roodkorn vloerbrood, dat minimaal 16-18uur heeft gerezen, is erg lekker! Heeft iemand daar wel eens mee gebakken?
Nu dat brood ook bijna op is en ik voor de verandering eens een lege agenda had, heb ik vandaag de oven maar weer eens opgestookt. Wat standaard busbroden en het desem-meerzadenbrood met volkorenmeel van lekkermelig:
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Anna
#56435
Dankje! Oefening baart kunst zeggen ze, al gaat het hier ook wel eens mis hoor ;B
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#56437
Weer mooi en lekker bezig geweest Anna. :2th:
Gebruikersavatar
Door Anna
#56703
Aangezien mijn oven nog steeds buiten gebruik is kan ik daarin niks bakken. Afgelopen weekend maar een bakdagje met lekkermelig georganiseerd. Onder andere deze Iraakse broodjes met mahleb en geurige watertjes gebakken of met de moeilijke naam Shubbak el-Habayeb:
Afbeelding

Hier kan je het recept vinden.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#56704
Lijken wel wat zoetige fougasses. Wel interessant! Was het geen droog deeg om mee te werken?


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Anna
#56706
Zeker geen droog deeg, integendeel! Er moest aan het einde van de kneedtijd nog 100ml water bij, maar dat hebben we toch maar achterwege gelaten..
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#56707
Dat valt mee dan. Ik vergat trouwens te schrijven dat ze er wel erg mooi uitzien. Leuk Blog ook; die voeg ik bij mijn favorieten.
Wat is dit forum toch leuk


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#56711
Haha, Anna laat natuurlijk alleen de mooie zien :rofl2: We hadden ze ook in de kleur donkerbruin, ook wel lichtzwart genoemd :G , maar nog geen houtskool. Maar met een beetje liefde en aandacht en niet teveel dingen tegelijk doen zijn het best makkelijke en zeer smakelijke broodjes. Denk zelf dat ze zonder Rofco nog beter te bakken zijn :D,

Wil
Gebruikersavatar
Door Anna
#57369
Deze keer blijft de nieuwe (vervangende) oven het wel gewoon doen :grin: Tijd om weer eens wat brood te bakken, al dat ingeslagen meel bleef maar liggen en moet nu echt wel opgemaakt worden. Daar heb ik nog ongeveer 2 maanden de tijd voor, daarna begint het krukkengebeuren weer ;K

Brood met nigellazaadjes, wat bloem ingeruild voor volkorenmeel en geen moutmeel gebruikt:
Afbeelding

Boekweit-tarwe-walnotenbrood wordt toch best hoog in een 21cm-blik, zag pas later dat het recept voor een 23cm-blik was. Ach die heb ik toch niet, maar nu heb ik wel eens een keer een hoog brood :lol:
Afbeelding

En nog een notenbrood met voordeeg dat ik al heel lang wilde bakken, dus nu m'n kans gegrepen. Ik vind zelf dat m'n batards wel wat hoger mogen in plaats van dat ze in de breedte uitzakken nadat ze uit de rijsmandjes komen. Tips zijn welkom!
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57378
Fijn weer broden van je te zien Anna!
Wanneer komt de uiteindelijke oven of is dese voorlopige prima?
Ga maar lekker los de komende 2 mnd...balen dat je daarna weer op krukken moet :(
Gebruikersavatar
Door Anna
#57385
Dit fornuis is het definitieve, een nieuw exemplaar van het kapotte fornuis. Ik hoop dat deze het gewoon blijft doen, want ik ben er wel een beetje klaar mee..
Dat losgaan komt goed, er staan hier nu alweer 3 soorten deeg te rijzen, misschien straks nog een vierde :grin:
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#57388
Leef je uit! Helemaal top dat je tenminste weer normaal kan bakken :DB2:
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57502
brood daar zit wat in schreef: Fijn weer broden van je te zien Anna!
Ga maar lekker los de komende 2 mnd...balen dat je daarna weer op krukken moet :(
Sluit ik mij bij aan, Anna. :G Bakze!
Gebruikersavatar
Door Anna
#57620
Oeps, wel foto's gemaakt van het brood dat ik tussen mijn laatste bericht en nu maakte, maar nog niet laten zien. Dus nu maar even een paar tegelijk ;-) Op 18-9, zie mijn vorige bericht, heb ik inderdaad 4 soorten brood gemaakt waaronder een paar nieuwe uit 'Meer brood uit eigen oven'.

Wat meer werk maar dan heb je ook wat, erg lekker brood met geroosterde havervlokken:
Afbeelding

Boterhoningbroodjes met pistache en amandel:
Afbeelding
Afbeelding

En in september heb ik ook nog m'n desem weer eens afgestoft ontgeurd en donkergrijs water eraf laten lopen :| Toen ie na een paar dagen weer fris en fruitig stond te bubbelen heb ik nog wat desemgrisini (geen foto) en Heuvelrugdesem met volkorenmeel geproduceerd:
Afbeelding

Ik wilde heel veel bakken, maar ik moest me toch wel een beetje inhouden, want de vriezer zit vol met de halve moestuin. Gisteren eindelijk weer een bakdagje kunnen organiseren om wat brood voor mezelf en op verzoek voor iemand anders te maken. Met wat herindelen kreeg ik het net in de vriezer gestouwd :grin:
Busbrood met zaadjes en karnemelk, de bigaversie van semolina met rozemarijn en gele rozijnen (note to self, laat de rozemarijn heel en plan iets beter zodat ze niet zo lang staan te rijzen..), en weer eens een nieuwe uit Hamelman, Harvest Bread, desem, pietsie gist, walnoten, cranberry's en rozijnen.
Afbeelding
lekkermelig, jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#57621
Zo, dat ziet er weer vlijtig uit :D
Mooie broden ook, en zo lekker gevarieerd. :2th:
Je hoeft je natuurlijk helemaal niet in te houden als je eeuwen zonder oven gezeten hebt. Alleen die vriezer ruimte, dat snap ik dan nog wel. Dat is bij mij ook zo'n beetje de limiet.
Vriezer vol, dan maar even niet bakken....

Wil
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57624
Waarom heb ik toch altijd dit forum nodig om weer het "ik MOET bakken" gevoel te krijgen.
Prachtig gebakken Anna!!
En ik ga gelijk de keuken in om een brood te bakken!!
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#57625
Prachtige broden, Anna! *zet meteen het boek van Hamelman op het verlanglijstje*.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Anna
#57908
Ik wil al een tijdje eens wat meer broodjes bakken en dat heb ik nu maar eens gedaan, 23 stuks. Maar eens begonnen met de kaasbroodjes van Levine. Naast de vorm in het recept ook eens lekker gefröbeld met allerlei geknoop. Bij gebrek aan oude kaas, maar een nog verdwaald zakje geraspte kaas (gered van de weggooidrift na een brugklaskamp) gebruikt. Hmm, nu weet ik waar geraspte kaas van wordt gemaakt en had ik dus beter kunnen weten, maar de smaak valt erg tegen. We beleggen ze maar gewoon met echte kaas ;) Geen foto's want het was al te donker. Elders in dit topic staat nog wel een foto van echt lekkere kaasbroodjes.

Daarnaast ook nog tahinbroodjes gebakken uit het boek Comptoir Libanais, een Libanees kookboek met ook wat broodrecepten. Volgende keer wat meer tahin, maar verder lekkere zachte broodjes. Kan ook bijna niet anders met melk en een flinke lading boter in het deeg :grin:
Afbeelding
jasmon, BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#57912
Mmmmm, zien er lekker uit.
Tja en zakjes geraspte kaas moet je natuurlijk niet redden en in broodjes stoppen. Ik ben niet zo gecharmeerd van eten weggooien, maar voor zakjes vieze kaas maak ik graag een uitzondering :D,
Dat libanese kookboek ziet er trouwens ook erg smakelijk uit! Ik word een beetje hebberig.

Wil
Gebruikersavatar
Door Anna
#57941
Tja, misschien moet ik dat redden de volgende keer toch maar laten ja. Waarom maakt de industrie toch van die ellendige nepproducten.
Haha, dat kookboek heeft iets simpelere recepten (ook qua smaak) dan Ottolenghi bijvoorbeeld. Ze hebben sinds eind oktober een restaurant/souk in Hoog Catharijne in Utrecht, kun je 't eerst even proeven en dan het boek kopen ;)
Gebruikersavatar
Door Br00dd00s
#57956
Oh, dat is inderdaad handig edankt voor de tip. De volgende keer dat We weer in Nederland zijn wil ik mijn vriend Utrecht laten zien. Weet ik In ieder geval waar we lekker wat kunnen eten/testen :)

Gesendet von meinem Handy

Gebruikersavatar
Door Anna
#58313
Tijdje terug alweer, maar toen hier weer wat tijgerpapjesvragen verschenen stond dat bij mij net in de oven. Had hier op het forum de werkwijze voor de tijgerpap van bakplaat opgespoord. Mijn paneermeel was misschien te grof ofzo, het werd een soort deegje waarvan ik hoopte dat het wat vloeibaarder zou worden. Helaas, tegen de tijgertijd heb ik er maar een heleboel water bij gedaan. Veel te veel pap natuurlijk, dus de rest in de vriezer gedaan. Uiteindelijk zat er toch wat tijger op:
Afbeelding

Vorige week het meest recente volkorenbrood van Levine haar blog uitgeprobeerd. Wow, wat een luchtigheid! Heb stiekem nog iets meer water toegevoegd dan in het recept stond ^)^ . En, het brood kwam zowaar een goed eind boven het bakblik uit, dat lukte niet met een lichtbruinbrood met hetzelfde volkorenmeel...
Afbeelding
Had volkoren natuur gebruikt en om uit te zoeken of het daaraan ligt of aan het water staat dit deeg nu met regulier volkorentarwemeel (Zuidmolen) alweer in de narijs. Dit deeg lustte nog meer water :o Pieppieppiep..wordt vervolgd met nog veel meer brood ;)
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58314
Aha, een jonge onderzoekster. Dat zien we graag hier :rofl2:

Wil
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door jasmon
#58315
Mooie brood,

Ik vond mijn volkoren tarwebrood met de volkoren natuur van de zuidmolen TE luchtig en ben overgestapt op de volkoren tarwe op molensteen gemalen en die vind ik precies goed!
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#58318
Mooi Volkorenbrood Anna :2th: En ook je Tijgerbollen zien er mooi getijgerd uit :2th:
Dat je wat moeite had met het 'papje' zou idd. wel eens kunnen liggen aan het grove paneermeel, wat er voor zorgt dat het meer vocht opneemt. Een tijgerpap dient goed smeerbaar te zijn. Zelf gebruik ik altijd liefst fijn paneermeel. Kijk ook eens naar een van mijn voorbeelden hierover.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Anna
#58329
Zoek de verschillen :P
Afbeelding
Ik vind de versie met 'gewoon' volkorentarwemeel prima gelukt, ook qua smaak. Nu nog uitproberen met de biologische variant, maar die heb ik niet (meer) in huis wegens verdenking van het niet meer goed lukken van mijn broden. Daarom had ik wel die andere twee soorten erbij gekocht.

Na het volkorenbrood (2x) kwamen er 2 broden met geroosterde havervlokken uit de oven. De gistvariant met T65, T80 en rogge 1150 en die broden rezen de pan oven uit!
Afbeelding

Toen was de 100%-desemafdeling aan de beurt. Die mooi oren komen toch echt niet per se van het desem hoor, mijn gistbrood deed dat veel beter..
Lang geleden dat ik poging 1 stokjes bakken deed (2015 geloof ik). Ik herinner me alleen nog de enorme plakbende. Dit keer het recept uit Levines tweede boek gebruikt en ja waarom ook niet gelijk de desemversie. T65 gebruikt, maar het bleef een grote kleefbende. Steeds als ik iets met het deeg gedaan had zat er een flinke plaklaag op mijn handen. Met ruim bloem kon ik het enigszins vormen, maar insnijden lukte voor geen meter. En dat terwijl ik bij het brood hierboven nog vond dat het mesje nog goed scherp was dus daar kan het niet aan liggen. Ze zijn ook te plat naar mij zin.
Afbeelding

En om 19u kon dan eindelijk het spelt-tarwebrood met vijgen en anijs uit Levines tweede boek de oven in. 1 grammetje extra anijs, want ik houd wel van anijs :grin:
Afbeelding
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58330
Mooi!

We moeten maar eens stokjes gaan bakken met T65. Dat recept van Levine vond ik heel makkelijk, niks geen plakbende. Dus ik ben wel benieuwd wat je anders doet..

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58332
Lekker bezig geweest Anna :2th:.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Anna
#58334
Goed plan Wil, stokjes bakken lukt vast beter in jouw oven :grin: Maarem, dat wordt wel iets voor over een paar maanden hoor. Moet eerst weer even met gips en krukken spelen, mijn sinterklaascadeautjes dit jaar..
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58343
Dan hoop ik maar zeer van harte dat de Sint de komende jaren wat originelere cadeaus voor je kan verzinnen, pfff
Ik had het al zo ongeveer begrepen, met al die goede raad over bureaustoelen laatst.

Sterkte in ieder geval!

Wil
Anna liked this
Droge gist

Voeg een theelepel gist toe aan een kopje warm wat[…]

Tijdelijk uitgeschakeld

Beste Cor, Ik leef met je mee. Ik weet uit ervari[…]

Vitamine C (ascorbinezuur)

Volgens mij heeft ascorbinezuur vooral invloed op […]

Brood van Gerrit

WITTE TARWE SESAMBOULE http://a64.tinypic.com/2[…]