Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Gebruikersavatar
Door hermessy
#57852
Het boekwerk "Modernist Bread" van Nathan Myhrvold en Francisco Migoya is momenteel in de aanbieding bij amazon.de voor 352,99 euro. Dit is nog steeds een groot bedrag maar scheelt wel aanzienlijk t.o.v. de reguliere verkoopprijs van 525 euro die ik in Nederlandse (internet) winkels zie.
#58026
De prijzen blijven wisselen, bij amazon.de is het op dit moment weer boven de 400 euro terwijl BOL.com nu circa 353 euro is.

Ik heb nog geen aankondiging van de "at home" versie gezien maar die zal natuurlijk goedkoper zijn dan deze bundel boeken samen. Als je kijkt naar Modernist Cuisine: de bundel met 5 boeken is met circa 500 dollar 5x duurder dan de enkele "at home" van 100 dollar. Als dat voor de broodserie ook gedaan wordt dan geef je wel minder geld uit maar krijg je ook een stuk minder ;) .
#58027
Die van mij is besteld en onderweg :G :DB2: Verlaat verjaardagscadeautje.

Zal ik "inloop" middagen organiseren zodat jullie de boeken bij mij kunnen komen lezen :D,?
hermessy, jasmon, Anna and 2 others liked this
#58040
Gezellig Wil :G. Ik geloof niet dat die kleine met de steel bij mij ligt maar zal eens kijken ....
#58045
lekkermelig schreef:
di 14 nov 2017, 10:40

Afbeelding
In de bakkerij algemeen gebruikte en nuttige gereedschappen. :2th:

Hier thuis doe ik het zeker zo gemakkelijk met een...

Afbeelding :D, :G

Afbeelding
Laatst gewijzigd door bakplaat op wo 15 nov 2017, 05:22, 1 keer totaal gewijzigd.
#58046
Cor, ik heb ook nog een korstprikker liggen hoor, hier ook liefkozend 'het martelwerktuigje" genoemd :D,
AfbeeldingKorstprikker by Lekker Melig, on Flickr

Maar ik moet eerlijk zeggen dat er best weinig knäckebröd gebakken wordt. Toch gaat het met zo'n kruskavel wel een heel eind makkelijker dan tweehonderd keer met een vork inprikken :-)

Wil
#58047
jasmon schreef:
di 14 nov 2017, 23:38
ik zie het nog niet bij de nieuwe workshop data staan :rofl2:
Haha, nee dat gaat buiten de workshops om :D,
Gebruikersavatar
Door Anna
#58539
Tjonge, er staan opzienbarende uitspraken in die dure boeken: ‘Volkorenbrood is niet beter dan witbrood’ stelt Nathan Myhrvold in ‘Modernist Bread’.

NRC checkt en concludeert dat het niet waar is: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/05/vo ... nrc-checkt

Emeritus professor Fred Brouns is het er ook niet mee eens en wil het NRC-artikel ook nog wat nuanceren:
"Kijk je naar het gehalte in eiwit en zetmeel dan is er inderdaad weinig verschil. Maar kijk je naar het gehalte in andere nutriënten dan zijn de verschillen ZEER groot. Witbrood bevat geen kiemen die vol zitten met onverzadigde vetzuren, vet oplosbare vitaminen en plantensterolen. (...)"
http://www.bakkerswereld.nl/nieuws/nieu ... d-10144590
#58586
toch oppassen met uitspraken;
industriele molens die volkorenmeel afleveren hebben een maling waar alle ingrediënten gescheiden worden. Daarna worden de verschillende fracties terug bij mekaar gevoegd. 17% zemelen in de samenstelling en men spreekt terug van volkorenmeel (omdat de ruwe celstof dan overeenkomt met het integrale). Uit ervaring weet ik dat men de kiemen wel eens achterwege laat om de houdbaarheid van het meel te verhogen. (kiemen worden namelijk vrij snel ranzig).
Dus geen kiemen in witbrood en dikwijls ook niet in het volkorenmeel
#58590
Die industriële molens maken wel vrijwel het hele aanbod uit van wat wij aan brood eten. Er wordt inderdaad veel gemalen met stalen walsen en dan worden de fracties weer samengesteld naar wens. In Nederland moet volkorenmeel niet perse uit de gehele korrel samengesteld zijn, maar gelijkwaardig zijn aan de samenstelling van de hele korrel. Wat ze dan wel en niet meten weet ik eerlijk gezegd niet, maar ik vermoed dat er niet naar al die voedzame stofjes gekeken wordt. In Duitsland schijnt volkorenbrood uit minstens 90 procent volkorenmeel te moeten bestaan. In de regels daar staat letterlijk dat de kiem er nog in moet zitten als het volkorenmeel is.
In nl heb je dan nog een flink aantal molens die op steen malen. Daar zou ik verwachten dat volkoren ook echt volkoren is. In Duitsland heb ik me deze zomer aardig laten foppen. Een watermolen van een paar honderd jaar oud. Leuk, maar de hele molen was volledig computergestuurd, werd door één persoon bediend,.Onze Wageningse molen is denk ik een van de molens waar veel gemalen wordt maar deze 'eeuwenoude watermolen' produceert volgens mij VEEL meer. En dan nog alleen biologisch omdat ze 'te klein waren' om gangbaar en bio te malen. Met bio alleen konden ze zich wel onderscheiden.
Dus in hoeverre we nou echt gezond volkoren eten met al die voedzame stofjes er nog in? Ik zou het niet durven zeggen hier. Ik denk dat je gewoon gevarieerd moet eten, dan voegt dat volkorenbrood niet perse heel veel toe., maar het is ook niet slechter.

Wil

Boek heb ik uit de kringloop gehaald. boek met hum[…]

Starter online kopen/ruilen?

zo gedroogd is hem. Ik stuur hem dan deze dagen op[…]

Brood van Gerrit

LICHTBRUIN MELKBROOD http://a67.tinypic.com/2d[…]

Rustig op het forum....

Ook voor Sinterklaas is al gebakken. En morgen wor[…]