Gatenkaas
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Gatenkaas
Sinds ik een nieuwe 25kg zak volkorenmeel in gebruik heb, bak ik alleen maar gaten busbroden.
Ik heb geen idee waar het aan ligt, recepten en werkwijze zijn niet veranderd. Hooguit speel ik met water omdat het meel dit toelaat. En ligt tussen 65 en 70%.
Of het direct aan deze zak ligt, geen idee. Het is volgens mij wel iets wat afwijkt ten opzichte van de vorige zak toen ik er geen last van had.
Advies is welkom.
Ik heb geen idee waar het aan ligt, recepten en werkwijze zijn niet veranderd. Hooguit speel ik met water omdat het meel dit toelaat. En ligt tussen 65 en 70%.
Of het direct aan deze zak ligt, geen idee. Het is volgens mij wel iets wat afwijkt ten opzichte van de vorige zak toen ik er geen last van had.
Advies is welkom.
Laatst gewijzigd door jasmon op di 10 apr 2018, 20:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Gatenkaas
Ik heb geen advies voor je maar vraag me wel af wat voor meel het is. Zelfde merk en leverancier als anders?
Ben je het brood anders gaan snijden? Ik heb hetzelfde probleem ook weleens gehad en toen bleek het mes van mijn snijmachine bot.
Ben je het brood anders gaan snijden? Ik heb hetzelfde probleem ook weleens gehad en toen bleek het mes van mijn snijmachine bot.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Gatenkaas
Ik heb ook al een paar keer zitten kijken.. en wachtte o.a. de mening van bovenstaande specialiste af..
Ik vraag me af.. valt het brood makkelijk uit elkaar..???
Ik heb namelijk iets dergelijks wel gehad en dat had te maken met minder hechting bij het opmaken.. (dus de draai).
Want zoals ik het zie lijkt het in die draai te zitten??
Het brood viel bij mij toen ook makkelijk uit elkaar op die plaats (bij mij is het brood wel erg compact vanwege "zwaar" deeg)
Olie gebruikt met opmaak??
Ik vraag me af.. valt het brood makkelijk uit elkaar..???
Ik heb namelijk iets dergelijks wel gehad en dat had te maken met minder hechting bij het opmaken.. (dus de draai).
Want zoals ik het zie lijkt het in die draai te zitten??
Het brood viel bij mij toen ook makkelijk uit elkaar op die plaats (bij mij is het brood wel erg compact vanwege "zwaar" deeg)
Olie gebruikt met opmaak??
Laatst gewijzigd door Rik59 op wo 11 apr 2018, 11:14, 1 keer totaal gewijzigd.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Gatenkaas
Gebruik je veel bloem bij het opmaken?
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Gatenkaas
antwoorden op de vragen,
- zelfde merk meel en zelfde molen.
- brood wordt altijd op dezelfde manier gesneden met de machine. (overigens alle andere brood met de machine gesneden gaat wel goed maar is niet van 100% volkorenmeel samenstelling).
- ik gebruik geen bloem bij het vormen.
- ik zorg er voor dat ik na elke keer vormen mijn werkplek extra schoonmaak om te voorkomen dat ik een vette ondergrond heb die het vormen in de weg gaat zitten.
- bij het vormen heb ik verschillende keren extra opgelet, minder strak en strak oprollen.
- bij de bulkrijs (1e rijs) opgelet dat de kom licht ingevet is en er niet teveel olie gebruikt wordt om in te vetten. wel heb ik het idee dat het deeg vetter aanvoelt na de bulkrijs, vandaar van veronderstelling dat het misschien toch aan het meel ligt. kan dat vetter dan gebruikelijk?
- zelfde merk meel en zelfde molen.
- brood wordt altijd op dezelfde manier gesneden met de machine. (overigens alle andere brood met de machine gesneden gaat wel goed maar is niet van 100% volkorenmeel samenstelling).
- ik gebruik geen bloem bij het vormen.
- ik zorg er voor dat ik na elke keer vormen mijn werkplek extra schoonmaak om te voorkomen dat ik een vette ondergrond heb die het vormen in de weg gaat zitten.
- bij het vormen heb ik verschillende keren extra opgelet, minder strak en strak oprollen.
- bij de bulkrijs (1e rijs) opgelet dat de kom licht ingevet is en er niet teveel olie gebruikt wordt om in te vetten. wel heb ik het idee dat het deeg vetter aanvoelt na de bulkrijs, vandaar van veronderstelling dat het misschien toch aan het meel ligt. kan dat vetter dan gebruikelijk?
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Gatenkaas
Dat is wel vreemd zeg! Misschien kan de molenaar je vertellen of er iets anders is met het nieuwe meel? In mijn moestuin groeien de gewassen ook niet elk jaar hetzelfde, dat geldt vast ook voor tarwe.
Is de kruim van het brood wel hetzelfde gebleven?
Is de kruim van het brood wel hetzelfde gebleven?
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Gatenkaas
Na een heftige laatste 6 maanden in privésfeer wordt het weer eens tijd mij bij jullie te melden.
Het brood bakken heeft niet stil gestaan mijn aanwezigheid op dit forum wel....
Nog altijd bak ik al ons brood, veel volkoren tarwe varianten, spelt en regelmatig platen vol zachte bollen van Bakplaat. Tussendoor allerlei luxe varianten.
En wat het gatenkaasprobleem betreft, de oplossing was het vervangen van het mes op de snijmachine. Met dank aan Levine voor de tip.
De voorraad is bijna op, Morgen tijd voor een ritje naar de molen. En bijlezen op dit forum.
Het brood bakken heeft niet stil gestaan mijn aanwezigheid op dit forum wel....
Nog altijd bak ik al ons brood, veel volkoren tarwe varianten, spelt en regelmatig platen vol zachte bollen van Bakplaat. Tussendoor allerlei luxe varianten.
En wat het gatenkaasprobleem betreft, de oplossing was het vervangen van het mes op de snijmachine. Met dank aan Levine voor de tip.
De voorraad is bijna op, Morgen tijd voor een ritje naar de molen. En bijlezen op dit forum.
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Gatenkaas
Welkom terug.. je hebt hum... een half jaartje bij te lezen.. have fun!!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Gatenkaas
Welkom terug Jasmon! Leuk dat je ons nog vertelt wat de oplossing van je probleem was. Gewoon een nieuw mes, en wij maar moeilijk denken