Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#56208
Smaakverschil zou kunnen maar met allemaal dezelfde ingrediënten en alleen meer water is dat niet echt logisch.
Kan me voorstellen dat het luchtiger brood lekkerder eet...!
Gebruikersavatar
Door Anna
#56210
Leuk om de kruim eens naast elkaar te zien! Hoe krijg je het nattere deeg zo opgebold dat het niet in de breedte uitzakt? Dat gebeurt bij mij al vrij snel na het opbollen, hoe veel ik het ook 'over de tafel schuif' ;B
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#56212
Zoals ik het in het filmpje doe. Na 20 minuten rust nog een keer opbollen en dan in rijsmandje.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#56312
Een tijdje geleden kwam er op het forum de vraag voorbij of je een suikerbrood met desem kunt bakken. Dat heb ik gelijk uitgeprobeerd en het is prima gelukt. Het recept is nu te vinden op mijn blog: Suikerbrood met desem.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#56493
Ruim 2 weken niet gebakken want ik was heerlijk aan het luieren in de zon op Fuerteventura. Het brood in het hotel was echt niet te kanen dus heel erg toe aan lekker brood ^)^.

Brood met Camp Remy bloem, volkorenmeel, roggebloem, boekweitmeel, gebroken lijnzaad en walnoten (en gist, water en zout natuurlijk). Ik ben tevreden :G.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#56495
Ziet er smakelijk uit Levine! Ik hoop dat je afgezien van de brooddeceptie lekker uitgerust bent van je vakantie!
Ben benieuwd wat voor invloed het boekweitmeel op de smaak van het brood heeft, ik heb er nog niet mee gebakken. Heb in de kast wel boekweit (korrels) staan maar dat zal ik voor de verwerking wel eerst moeten weken denk ik.


Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#56496
Er zit niet zoveel boekweitmeel in. Boekweit bevat geen gluten en heeft een sterke smaak. Samen met de walnoten krijg je een beetje 'aardse' smaak.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57002
Al een tijdje niets geplaatst, maar ik bak wel vrolijk door hoor ^)^. Een greep uit het assortiment:

Bruin brood met roggedesem en tarwedesem. Recept komt nog op mijn blog.
Afbeelding
Afbeelding

Zachte witte broodjes met desem. Recept op mijn blog.
Afbeelding

Brood van stokbrooddeeg
Afbeelding

Landbrood van Franse bloem Bignou
Afbeelding

Volkoren-semolinabrood. Recept op mijn blog.
Afbeelding

Briochebroodjes. Recept komt nog op mijn blog.
Afbeelding

Briochebroodjes met rozijnen en noten. Recept op de site van de Zuidmolen
Afbeelding

Lichtbruin brood met sesamzaad en vijfgranenvlokken. Recept op mijn blog.
Afbeelding

Chocoladebroodjes met gedroogde kersen. Recept uit Meer brood uit eigen oven
Afbeelding

Zachte lichtbruine broodjes met kamut. Recept op de site van de Zuidmolen
Afbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57009
Wat een mooi assortiment, Levine. Heel inspirerend. :2th: :G
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57010
Wauw Levine!!
Altijd onder de indruk van jouw baksels. Zelf al maanden niet meer gebakken, maar krijg er weer zin in, dus dat is een goed teken...
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57184
Het recept van deze broden ontstond gisteren tijdens de workshop spontaan toen ik uitlegde hoe je een recept kan uitrekenen. Omdat er tijd over was het deeg ook gelijk gemaakt en de broden afgebakken.

70% Amerikaanse patentbloem
30% volkorenmeel (zelf gemalen)
6% zonnebloempitten
4% lijnzaad (heel)
1% instant gist
1,8% zout
2% zonnebloemolie
66% water 1
6% water 2 (bijwassen)

Autolyse met bloem, meel, zonnebloempitten, lijnzaad en water 1: 30 minuten.

Afbeelding
Melinda liked this
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57185
Leuk Levine. Daarom zijn de workshops bij jou altijd zo leuk. :G
Recept slaan we gelijk op. ;) :2th:
Gebruikersavatar
Door Jaydot
#57187
Oh, prachtig, dat ziet er lekker uit!
De zaden niet geweekt? Daar ga ik nog 's een topic over starten... (maar zal eerst even zoeken of die discussie al niet gevoerd is) :).
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57199
Ik heb de pitten/zaden niet eerst geweekt. Dat kon ook niet want want daar was geen tijd voor. Heb ze wel 'mee laten doen' met de autolyse. De totale hoeveelheid vocht in het recept is 72%. De pitten/zaden nemen immers ook nog vocht op tijdens het proces omdat ze niet eerst geweekt zijn.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57405
Ik bak vrolijk door hoor ^)^ .

Ben met aantal experimenten bezig, o.a. met ciabatta met verschillende soorten bloem. Maar daarover later meer.

Vanmiddag dit volkorenbrood gebakken. Prachtig deeg waar ik een mooi vliesje van kon trekken, zie mijn Youtube kanaal: https://youtu.be/l-Dx9_fjm38

Recept komt nog op mijn blog. Hier alvast wat wetenswaardigheden. Ik heb eerst een autolyse gedaan (45 minuten) met 500 gram volkorenmeel (Volkoren Natuur van de Zuidmolen) en 325 gram water. Daarna 5 gram instant gist, 9 gram zout en 25 gram boter erbij en ± 6 minuten kneden. Daarna geleidelijk nog 25 gram water toegevoegd. Totale kneedtijd was ongeveer 10 minuten (in de Bear gekneed). Met het extra water erbij komt de hydratatie dan op 70%.

Afbeelding

Afbeelding
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door Melinda
#57406
Wat een mooi brood, Levine. :2th:
Benieuwd naar je experimenten. :G
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#57433
Lijkt me een heerlijk brood! :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58380
Alweer een tijdje geleden dat ik hier iets heb geplaatst. Ik bak vrolijk door hoor.

Mijn laatste twee baksels met nieuwe recepten:

Broodkrans gevuld met karamel en o.a. appel. Recept op mijn blog.

Afbeelding

Brood met Manitobabloem en zelfgemalen eenkoren. 85% Manitobabloem, 15% eenkorenmeel, 0,8% instant gist, 1,8% zout en 80% water. Begonnen met bloem, meel en 70% water, kort gekneed tot ruw deeg, 30 minuten autolyse, gist en zout erbij en ± 6 minuten kneden. Dan in gedeelten resterende 10% water erbij. Werd een prachtig deeg, uiteraard wel kleverig door de hoge hoeveelheid vocht.

Afbeelding
Melinda, BakkerGerrit, jasmon and 1 others liked this
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#58381
:2th: :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58637
Vorig jaar bakte ik ze ook al: oliebollen met desem als rijsmiddel in plaats van gist.

Ook dit keer heerlijk geworden, lekker fris van smaak en met een knapperig korstje. Het recept staat inmiddels op mijn blog, klik hier.

AfbeeldingDesem oliebollen
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#58639
Oei, lekker Levine! Fijne jaarwisseling vast!
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#58646
Met gepaste jaloezie Levine... (het zelf bakken komt er dit jaar helaas niet van ;B )...zit ik naar je mooie oliebollen te bekijken.
En zeker zullen ze ook heerlijk van smaak zijn. :kwijl:
Rest mij nog ook voor jou een gezellige jaarwisseling te wensen. En alle goeds en gezondheid voor 2018.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58722
Vandaag weer eens uit mijn eigen boek gebakken :D,

Kaas-tomatenbrood. Het oorspronkelijke recept is met gist. Ik heb het omgerekend naar een desemversie. Vanwege de tijd heb ik ook een pietsie instant gist gebruikt.
Afbeelding

Brood met geroosterde havervlokken en zaadjes
Afbeelding
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#58724
Oei, die zien er weer prachtig uit!
En ik heb ze volgens mij beide eens op een workshop gegeten, ze zijn ook nog eens erg lekker :2th: :2th:
Gebruikersavatar
Door Melinda
#58730
Wat ben je heerlijk in de running, Levine. Prachtige broden zoals altijd. :2th:
Heb het bestandje opgeslagen, wie weet kom ik er ooit aan toe. ;B
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#59057
Heerlijk brood met semolina gebakken.

Niet in de Rofco oven gebakken maar thuis in mijn gewone oven met boven-/onderwarmte en op een steen. Het recept in het kort: 200 gram desem, 215 gram T65, 300 gram semolina, 290 + 40 gram water, 10 gram zout, 2 gram instant gist.

Eerst autolyse van 30 minuten met T65, semolina, desem en 290 water. Daarna zout en gist toevoegen en ± 5 minuten in machine (Espression Mixmaster) kneden, daarna 40 gram water bijwassen. Tijdens 1e rijs 3 x (om de 25 minuten) stretch&fold. Laten rijzen tot ong. in volume verdubbeld. Daarna vormen, laten rijzen in rijsmandjes en op steen gebakken met gedurende 1e 10 minuten stoom.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Melinda
#59059
Prachtige broden weer, Levine. :G
Ik denk dat deze op de te bakkenlijst gaan. Semolina vind ik over het algemeen prettig bakken.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60182
Onlangs gebakken :G.

Desembrood met kurkuma
Afbeelding

Desembrood met walnoten
Afbeelding

Desembrood met rode biet en walnoten
Afbeelding

Brood met T65 Emeraude
Afbeelding

Semolinadesembrood, recept op mijn blog.
Afbeelding

Mini pistolets 50 gram per stuk.
Afbeelding

Meergranenbroodjes met zaadjes
Afbeelding

Mini witte melkbroodjes, 45 gram per stuk
Afbeelding

Bruin desembrood
Afbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Melinda
#60184
Wat een mooie reeks, Levine. Professioneel mooi. :2th:
Was er verschil in smaak door de kurkuma en rode biet?
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60185
De kurkuma proefde ik niet echt maar geeft wel een mooie kleur aan het deeg.

De biet proef je ergens op de achtergrond. Het is niet zo dat je denkt dat je een bietje zit te eten ^)^.
Melinda liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60191
Was je alvast voor a.s. donderdag bezig geweest?? Ik ben niet zo kieskeurig hoor... :zip: :zip:

:DB2: :DB2: Ziet er erg fraai uit Levine!!! :DB2: :DB2:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60195
Dan krijg jij een gewone witte boterham :rofl:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60196
Tis toch wat... als je niet oppast wordt je gelijk op water en brood gezet... :crazy:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#60200
Op water en brood ??? ...Als het dan maar brood :2th: van Levine is, dan is dat zo gek nog niet. ^)^ :D,
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60255
Levine….

Dank voor een leerzaam dagje desemologie… een geweldige lunch... en een diepvries vol met brood!!
We hebben genoten!!
:2th: :2th:
Verschillen...

Ik vermoed dat allebei de methodes een prima brood[…]

Hallo

Ik doe 70 gram bostel bij 400 meel. Het vochtperce[…]

Ik zou het risico op schimmel in het brood niet wi[…]

Voorstellen

Dank jullie wel voor het welkom en de tips. Voor n[…]