Bakken in een houtoven
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Bakken in een houtoven
Vandaag de houtoven lekker opgestookt om brood en speculaas te gaan bakken. Ik heb bij een 'boeldag' van een warme bakker die met pensioen is gegaan broodblikken voor busbroden gekocht. Het zijn 4 broodblikken van 30X11 cm die in 1 rek aan elkaar gelast zijn. Dus je bent min of meer verplicht om ook meteen maar vier broden te bakken. Ik heb gekozen voor 2 volkoren tarwe broden, 1 Waldkorn brood en 1 melkwit. De broden zijn goed van smaak en struktuur. Alleen zijn ze (te) klein voor mooie busbroden. Ik denk dat ik te weinig deeg (500 gr) per bus gebruikt heb.
Welke deeg hoeveelheid raden jullie aan voor een busbrood 11X30 cm?
Welke deeg hoeveelheid raden jullie aan voor een busbrood 11X30 cm?
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Busbroden uit een houtoven.
De broden zien er wel tof uit. Zou de volgende keer voor rond de 800-900 gram deeg gaan!
Groetjes, Annelies
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Goed gebakken Koos :2th:
Wil je de gebruikelijke hoeveelheid deeg weten voor jouw broodbussen van 11x30 cm, meet dan ook de hoogte, bijv. 9cm. Bereken dan de inhoud 11x30x9=2970.
De rekenformule is, de inhoud gedeeld door 5, dit is dan de hoeveelheid bloem/meel voor het deeg, dus in dit geval 2970: 5 = 594 gram bloem/meel per broodbus.
Bereken nu voor het deeg, alle ingrediënten volgens je recept en er van uitgaande, dat de bloem/meel totaal 100% is.
Je kunt met een ijzerzaag of haakse slijper, het rekwerk van de vier bussen doorzagen, zodat je ze toch per stuk kunt gebruiken.
Succes met je volgende serie broden. :2th:
NB: rekensom aangepast, want klopte niet. Er stond 2790 ipv 2970.
Koos de bakker schreef:
Ik denk dat ik te weinig deeg (500 gr) per bus gebruikt heb.
Welke deeg hoeveelheid raden jullie aan voor een busbrood 11X30 cm?
Wil je de gebruikelijke hoeveelheid deeg weten voor jouw broodbussen van 11x30 cm, meet dan ook de hoogte, bijv. 9cm. Bereken dan de inhoud 11x30x9=2970.
De rekenformule is, de inhoud gedeeld door 5, dit is dan de hoeveelheid bloem/meel voor het deeg, dus in dit geval 2970: 5 = 594 gram bloem/meel per broodbus.
Bereken nu voor het deeg, alle ingrediënten volgens je recept en er van uitgaande, dat de bloem/meel totaal 100% is.
Je kunt met een ijzerzaag of haakse slijper, het rekwerk van de vier bussen doorzagen, zodat je ze toch per stuk kunt gebruiken.
Succes met je volgende serie broden. :2th:
NB: rekensom aangepast, want klopte niet. Er stond 2790 ipv 2970.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Cor; dank voor je uitleg! Daar kan ik goed mee uit de voeten.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt om wat brood te bakken. Eerst de tip van Cor opgevolgd en mijn trede van 4 bakblikken doormidden gezaagd zodat ik nu 2X2 bakblikken heb. Deze bakblikken komen uit een professionele bakkerij en zijn van blauwstaal. De broden lossen echt probleemloos uit deze blikken.
In de bussen heb ik een volkoren tarwebrood en Waldkorn brood gebakken. Helaas had ik wat problemen met het rijsen. Daardoor zijn ze wat te compact geworden.
Ik heb ook een vloerbrood gebakken van half tarwemeel en tarwebloem. Deze is wel goed van structuur.
En voor mij voor het eerst melkbolletjes gebakken volgens het recept van Cor. Ik ben nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Maar ze smaken prima.
De temperatuur van de houtoven heb ik nu wel in de vingers. Maar het rijsen nog niet helemaal.
In de bussen heb ik een volkoren tarwebrood en Waldkorn brood gebakken. Helaas had ik wat problemen met het rijsen. Daardoor zijn ze wat te compact geworden.
Ik heb ook een vloerbrood gebakken van half tarwemeel en tarwebloem. Deze is wel goed van structuur.
En voor mij voor het eerst melkbolletjes gebakken volgens het recept van Cor. Ik ben nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Maar ze smaken prima.
De temperatuur van de houtoven heb ik nu wel in de vingers. Maar het rijsen nog niet helemaal.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Een foto van de door mij gebruikte (en gebouwde) houtoven.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Wat een prachtige oven! :2th:Koos de bakker schreef: ↑za 21 okt 2017, 19:41 Een foto van de door mij gebruikte (en gebouwde) houtoven.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Allereerst wat een prachtige oven Koos :2th: Ook goed dat je mijn tip hebt opgevolgd om de gekoppelde broodbussen door te zagen, zodat ze beter hanteerbaar zijn. Zelf heb ook deze stalen broodbussen, maar dan apart/per stuk en gebruik ze ook regelmatig.
En wat betreft het rijzen van je degen, komt het nog wel goed hoor, door regelmatig te bakken en het rijsproces nauwkeurig te volgen, zal het steeds beter gaan.
Tenslotte je zachte Melkbolletjes kunnen er idd. wat beter/mooier uitzien, het recept en werkwijze kloppen helemaal.Ook hier geldt het aloude gezegde 'oefening baart kunst' en bak je binnenkort ook deze mooie bolletjes:
Succes voor je volgende poging
En wat betreft het rijzen van je degen, komt het nog wel goed hoor, door regelmatig te bakken en het rijsproces nauwkeurig te volgen, zal het steeds beter gaan.
Tenslotte je zachte Melkbolletjes kunnen er idd. wat beter/mooier uitzien, het recept en werkwijze kloppen helemaal.Ook hier geldt het aloude gezegde 'oefening baart kunst' en bak je binnenkort ook deze mooie bolletjes:
Succes voor je volgende poging
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt voor een bakdagje. Ik laat mij vooral inspireren door de recepten van Cor (bakplaat). Zijn website is uitermate leerzaam voor mij. Cor bedankt!
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt voor een bakdagje. Ik laat mij vooral inspireren door de recepten van Cor (bakplaat). Zijn website is uitermate leerzaam voor mij. Cor bedankt!
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Eerst de krentenbollen. Helaas was de oven nog te heet zodat ze te hard gebakken zijn. Er zit nu eenmaal geen thermostaat op een houtoven. Gelukkig valt het mee en is de binnenkant van de bolletjes wel goed. Maar deze moeten nog een keertje over.
Laatst gewijzigd door Koos de bakker op za 28 okt 2017, 19:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Daarna worstenbroodjes en witte melkbolletjes van het deeg wat over was. Deze zijn perfect gelukt. Alleen de worstenbroodjes hebben iets teveel vormrijs gehad waardoor ze iets uitgezakt zijn. Ik moest wachten omdat de oven nog te heet was. Maar ik ben tevreden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Daar de speculaasjes. Heerlijk knapperig en kruidig. Weer tevreden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vervolgens een krente (bus) brood. Hiervoor hetzelfde deeg gebruikt als voor de krentenbollen. De vorm is niet perfect (het opmaken kan nog beter) maar het resultaat mag er zijn.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
En tot slot het gevulde speculaas. Het was een mooi en leerzaam bakdagje. De krentenbollen mislukt (maar ik weet wat ik fout heb gedaan) maar voor de rest dik tevreden. Bakken in een houtoven is een leuke uitdaging.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Een mooie serie bakprodukten Koos. :2th: En met je Krentebollen/brood gaat het vast en zeker ook goed komen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Busbroden uit een houtoven.
Wat een productie! Heerlijke broden weet je uit je mooie houtoven te toveren, zeg! [emoji108]
Groetjes, Annelies
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Busbroden uit een houtoven.
Hele mooie resultaten hoor. Zijn de krentenbollen mislukt? Niet verbrand toch? Beetje donker, nou ik houd daar eigenlijk wel van. Mag ik weten welk recept je gebruikte (en voor het rozijnen busbrood)?
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Ik heb het recept van Cor (Bakplaat) gebruikt. Dit recept is te vinden op zijn website.CarlaB schreef:Hele mooie resultaten hoor. Zijn de krentenbollen mislukt? Niet verbrand toch? Beetje donker, nou ik houd daar eigenlijk wel van. Mag ik weten welk recept je gebruikte (en voor het rozijnen busbrood)?
https://get.google.com/albumarchive/113 ... source=pwa
De krentenbollen zijn aan de onderkant te donker geworden. Dit komt omdat de vloer van de houtoven nog te heet was bij het inschieten van de broden. Maar als je de onderkant eraf snijdt zijn ze nog prima te eten.
Bij een houtoven is het de kunst om de oven klaar te hebben staan op het moment dat de broden ook klaar zijn om af gebakken te worden. Dat vergt een goede timing. Het opstoken van mijn oven duurt minstens anderhalf uur en is afhankelijk van welke baktemperatuur nodig is en van hoelang je wilt bakken (warmtecapaciteit).
De oven kan met gemak een temperatuur van boven de 400 graden halen. Dus ook ideaal voor pizza's. En er passen 10 broden tegelijkertijd in. Aan capaciteit geen gebrek. Aangezien de temperatuur langzaam terug loopt moet je hier wel rekening mee houden als je verschillende producten wilt bakken. Gisteren eerst de krentenbollen, daarna de worstenbroodjes en witte bolletjes gebakken. De busbroden parallel met het kleinbrood gebakken en als laatste het speculaas op ongeveer 175 graden.
Vroeger werden alle broden in een houtgestookte oven gebakken. Dus niets nieuws onder de zon.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Koos de bakker schreef: ↑zo 29 okt 2017, 23:00Ik heb het recept van Cor (Bakplaat) gebruikt. Dit recept is te vinden op zijn website.CarlaB schreef:Hele mooie resultaten hoor. Zijn de krentenbollen mislukt? Niet verbrand toch? Beetje donker, nou ik houd daar eigenlijk wel van. Mag ik weten welk recept je gebruikte (en voor het rozijnen busbrood)?
_________________________________________________________________________________________
@ Van Cor
Recept en werkwijze Cor (Bakplaat)
Resultaten:
________________________________________________________________________________________
@Koos: De krentenbollen zijn aan de onderkant te donker geworden. Dit komt omdat de vloer van de houtoven nog te heet was bij het inschieten van de broden. Maar als je de onderkant eraf snijdt zijn ze nog prima te eten.
Koos ...een te donkere onderkant van je bollen kun je enigszins voorkomen, door je bakplaat op een omgekeerde bakplaat of rooster in de oven te plaatsen, zodat direct contact met de (te) hete ovenvloer wordt vermeden.
In de bakkerij noemen we dit, het afbakken op een 'onderplaat'
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Cor,
Dank voor de tip! Ga ik zeker uitproberen :2th:
Dank voor de tip! Ga ik zeker uitproberen :2th:
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Busbroden uit een houtoven.
Ook voor mij. Ik ga het recept voor rozijnenbrood -bollen van Cor zeker uitproberen en aan de hand van zijn foto-instructies. Jouw houtoven inspireert trouwens ook. Mijn man werkt namelijk ontzettend graag met zijn big green egg en ik wil daar broden in gaan bakken. Dat vraagt net als bij jouw houtoven wel om een goede planning tijdens de voorbereiding van het deeg. Toch maar eens mee gaan experimenteren [emoji4]
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag eens simpel gedaan. Bij de molen waar ik mijn melen koop een zak broodmix gekocht. Nog wel water, gist en boter toegevoegd en gebakken in een elektrische oven. En eerlijk gezegd; het is een erg lekker broodje geworden. Warm uit de oven met roomboter en een goed glas wijn erbij. Proost.....
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag weer de houtoven opgestookt en lekker productie gedraaid. Witte bolletjes, tarwe bolletjes, krentebollen, worstenbroodjes en een kerststol. Voorlopig hoeven we geen honger te lijden. [emoji4]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Je kan voorlopig weer even vooruit :G..
Vriendelijk, maar dringend verzoek: graag kleinere foto's plaatsen. Ze spatten van het scherm
Vriendelijk, maar dringend verzoek: graag kleinere foto's plaatsen. Ze spatten van het scherm
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Voor het kerstontbijt Waldkorn, stol en suikerbrood gebakken. Wij hoeven geen honger te lijden. Natuurlijk allemaal in één keer in de houtoven gebakken.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Ook hier weer flink gebakken voor oudejaarsavond. Oliebollen, appelflappen, appelbeignets en nieuwjaarsrolletjes. We kunnen er weer tegen.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
indrukwekkend...zoveel en zo mooi... Koos. :2th:
Fijne jaarwisseling en laat 2018 ook voor jou
een fantastisch bakjaar woerden,
Fijne jaarwisseling en laat 2018 ook voor jou
een fantastisch bakjaar woerden,
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Busbroden uit een houtoven.
Dat ziet er allemaal erg lekker uit, zal vast heerlijk gesmaakt hebben!
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Busbroden uit een houtoven.
Wow, wat een hoeveelheid. Ziet er lekker uit. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag een uitstapje gemaakt naar de patisserie. Oftewel een koekjes bakker. Ik ben wel tevreden over de gevulde koeken. Maar de spritsen vloeien te veel uit. Wie heeft er tips om dit te voorkomen?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Motormuis
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 11:40
Re: Busbroden uit een houtoven.
Mooie gevulde koeken. Die wil ik ook wel eens proberen.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Prachtige Gevulde koeken Koos, niks op aan te merken :2th:
Je Sprits ziet er idd. wat uitgedreven uit, misschien van een recept waarin iets te weinig bloem gebruikt wordt.
Een goed Spritsrecept is dit (een al heel oude manier van bewerken,het wordt met de hand gewreven, maar je kunt het evt. ook machinaal doen:
300 gram patentbloem
250 gram zachte boter of margarine.
125 gram basterdsuiker
25 gram heelei (= de helft van een losgeklopt ei maat M)
10 gram citroenrasp.
iets zout.
Werkwijze:
Wrijf de boter met een hand glad.Vermeng de suiker met de citroenrasp, het zout en het ei en wrijf dit door de boter.
De bloem wordt nu in 3 gedeeltes door de boter /suikermassa gewreven (niet te lang).
Spuit er kleine koekjes, of stuksmodellen van op een (licht) gesmeerde bakplaat (even groot).
Bak de sprits af op ± 180°C./ 15-18 minuten mooi goudgeel.
Succes ermee Koos en laat ons het resultaat zien.
Je Sprits ziet er idd. wat uitgedreven uit, misschien van een recept waarin iets te weinig bloem gebruikt wordt.
Een goed Spritsrecept is dit (een al heel oude manier van bewerken,het wordt met de hand gewreven, maar je kunt het evt. ook machinaal doen:
300 gram patentbloem
250 gram zachte boter of margarine.
125 gram basterdsuiker
25 gram heelei (= de helft van een losgeklopt ei maat M)
10 gram citroenrasp.
iets zout.
Werkwijze:
Wrijf de boter met een hand glad.Vermeng de suiker met de citroenrasp, het zout en het ei en wrijf dit door de boter.
De bloem wordt nu in 3 gedeeltes door de boter /suikermassa gewreven (niet te lang).
Spuit er kleine koekjes, of stuksmodellen van op een (licht) gesmeerde bakplaat (even groot).
Bak de sprits af op ± 180°C./ 15-18 minuten mooi goudgeel.
Succes ermee Koos en laat ons het resultaat zien.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Cor,
Dank voor je opbouwende kritiek en recept voor spritsen. Ik ga je recept binnenkort uitproberen en zal het resultaat hier laten zien.
Eerst de koeken en spritsen opeten [emoji3]
Dank voor je opbouwende kritiek en recept voor spritsen. Ik ga je recept binnenkort uitproberen en zal het resultaat hier laten zien.
Eerst de koeken en spritsen opeten [emoji3]
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Busbroden uit een houtoven.
We zullen morgen ook een poging wagen met het drijf... ehhh wrijfdeeg.
Thx.. Cor!
Thx.. Cor!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven opgestookt en een plaat tarwebolletjes en een plaat witte bolletjes gebakken. De bolletjes hadden veel tijd nodig om te rijzen. Zal wel aan de temperatuur hebben gelegen.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Motormuis
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 11:40
Re: Busbroden uit een houtoven.
Die zien er mooi uit.
Groetjes Lidy.
Groetjes Lidy.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Voor pasen stollen en suikerbroden gebakken. Ik had wat ruzie met het opmaken van de stollen. Maar ze zullen wel smaken.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Bakgraag
- Jongste bediende
- Berichten: 25
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 13:31
Re: Busbroden uit een houtoven.
Dat ziet er lekker uit :2th:
- Passion for Italy
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 15 apr 2018, 13:13
Re: Busbroden uit een houtoven.
Waauw Koos, wat een resultaten. Jij krijgt prachtige creaties uit die houtoven ....
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven weer opgestookt. De bedoeling was om stokken te bakken maar het zijn meer Ciabatta's geworden [emoji23]. Wat is eigenlijk het verschil?
En daarnaast ook nog bus, vloer en suikerbroden gebakken.
En daarnaast ook nog bus, vloer en suikerbroden gebakken.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Busbroden uit een houtoven.
Met dit weer mag alles!!
Zolang het maar lekker weghapt.. toch??
Na die stokken gingen er toch nog wel een paar lekkere stukken vlees die oven in??
Dan een gepoft aardappeltje..
Wat salades..sausjes.. wijntje.. biertje en de avond kan niet stuk..
Zolang het maar lekker weghapt.. toch??
Na die stokken gingen er toch nog wel een paar lekkere stukken vlees die oven in??
Dan een gepoft aardappeltje..
Wat salades..sausjes.. wijntje.. biertje en de avond kan niet stuk..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag de houtoven opgestookt voor tarwebolletjes, krentenbollen en een rozijnen (bus) brood. Gewoon rechtoe en rechtaan. Maar wel lekker.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Busbroden uit een houtoven.
Nou, Koos fraai brood hoor... :2th:
Maarreh in de houtoven... zo koud was het toch niet??
Ja, je hebt gelijk brood uit de magnetron is niet zo lekker
Maarreh in de houtoven... zo koud was het toch niet??
Ja, je hebt gelijk brood uit de magnetron is niet zo lekker
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Mooi resultaat Koos! :2th:
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Ik kan het niet laten. Vanavond na het werk de houtoven nog even opgestookt voor een plaat gevulde koeken. Lekker gebakken in de buitenlucht.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Vandaag weer een poging gedaan om stokken te bakken. Het opmaken wil nog niet lukken. Het deeg is zo slap dat ik het niet durfde in te snijden. Ik heb wel een stokbrood vorm gebruikt. Gelukkig is de structuur en smaak wel goed. Iemand nog tips voor mooiere stokken?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Welk recept + werkwijze gebruik je?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Busbroden uit een houtoven.
Jouw recept "stokbrood 2". Met een gistdeeg.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Busbroden uit een houtoven.
Werken met natter deeg vergt enige oefening. Oefening baart kunst :G. Ik heb een tijdje geleden een filmpje gemaakt over het vormen van stokbrood (verschillende manieren) en insnijden van het deeg. Klik hier om het filmpje te bekijken.
Ik denk dat je het deeg te lang hebt laten rijzen. Insnijden wordt dan heel lastig en het rijst niet meer in de oven.
Ik denk dat je het deeg te lang hebt laten rijzen. Insnijden wordt dan heel lastig en het rijst niet meer in de oven.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken