Voor alle duidelijkheid: ik bak mijn brood in een BBM (Ik hoop dat ik het onderwerp in het juiste onderdeel van het forum geplaatst heb?) . Ik werk volgens de bakkersformule en weeg alles mooi af. Ik werk niet met de maatschepjes.
Ik heb gisteren voor de eerste maal een Waldkorn brood gebakken. Op zich was de smaak niet slecht en was het lekker luchtig maar het was tot tegen het kijkvenster gebakken. Een beetje een paddestoel dus ;B
Mijn ingrediënten en verhoudingen waren de volgende:
300 g witte bloem
300 g Waldkorn bloem
360 ml water
6 g korrel gist
30 g boter
6 g suiker
Wat raden jullie aan voor de volgende bakbeurt? Hoeveelheid bloem verminderen (naar bijvoorbeeld 550 g in totaal) en in verhouding de gist ook verminderen? Of gewoon dezelfde hoeveelheid bloem behouden en gewoon de gist en/of water verminderen? Ik hoor het graag! Smakelijke groeten.
Wat zit er in dat Waldkornbloem? Zit daar geen gist in? Mocht dat niet het geval zijn dan zou ik minder gist doen en mocht er wel gist in je Waldkornbloem zitten dan zou ik ook wat minder gist doen.
uhm als het een mooie paddenstoel was en niet terug ingezakt is, bovendien nog mooi luchtig en lekker zou ik nix veranderen aan het recept. Als het bijna uit de bak is gesprongen, dan gewoon wat minder maken. Dont change a tasty bread
voor de duidelijkheid. Als het bol staat is het goed, enkel als het brood terug inzakt is het niet goed. Als het nu een deuk van de dechsel heeft is het niet ingezakt maar gewoon een beetje groot - dus minder maken.
S
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
600 gram bloem/meel is voor veel broodbakmachines (te) veel. Ik zou uitgaan van totaal 500 gram bloem en de overige ingrediënten ook omrekenen naar 500 gram bloem.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Rik je weet waarom de bierflessen voor hergisting op fles zo zwaar zijn, da ontbloft anders. Geen grap. Gevaarlijk zelfs. Ik maak ook wijn en daar moet je goed opletten voor het bottelen. Daar hebben mensen al ernstige wonden opgedaan door ontploffende flessen. Dus deuken in deksels.... maar ik bedoelde natuurljk een deuk in het brood door de dechsel. Grapjas!
S
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
Heb hier ook al wat litertjes 2018 staan... hij smaakt prima dit jaar...
Hmmm… de E.O.D. heb ik nog niet hoeven bellen hoor...
Ik wacht altijd netjes tot de wijn uitgegist is....
Excuus T.S.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.