mijn gebakken brood.

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

vandaag mijn eerste busbrood van volkorenmeel.
het was wat stoeien maar ik hoop dat ik deze jongen mag herhalen :roll:

Afbeelding

Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door CJ-Petra »

Hij is prachtig mooi hoog!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door papagena »

Oefening baart kunst!
Niet bij brood alleen....
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Demian »

Ziet er prima uit.

Uitsluitend volkorenmeel?
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

jawel 100% volkorenmeel.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

oudbakken schreef: di 02 okt 2018, 22:17 jawel 100% volkorenmeel.
Broodverbeteraar en glutenpoeder zullen we dan maar vergeten??…. :shy: :shy:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Demian »

Chapeau, chapeau!
Mag ik ook de je ingrediënten weten van dit brood?
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

hoi demian,
en recept humm, ik probeer sinds ik dit brood heb gemaakt dit nog een keer te doen.
nou dat val niet mee, krijg het nog niet voor elkaar.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

druk op werk maar we hebben weer eens wat gebakken.
ik werk nu steen vast met toevoeging van gluten en broodverbeteraar.
elke keer als ik brood bak met deze toevoegingen heb ik de mooiste boterhambrood dat ik me wensen kan.
doe ik het zonder dan heb ik een brood die niet mooi tijs en geen open kruim heeft.
dus mijn recept is als volgt.

voor een bus van 30cm.

900Gr. volkorenmeel (100%)
9Gr. tarwe gluten (1%)
27Gr. broodverbeteraar (3%)
optie 20Gr. sesamzaadje geroosterd (2,2%)
10,8Gr. gist droog (1,2%)
16,2Gr. bakkerszout (1,8%)
585Gr. water (65%)

ben echt mijn mixer aan het verkennen.
ik heb het idee (het kan aan mij liggen) dat het deeg hulp nodig heeft met en ankarsrum mixer.
met dit brood heb ik ruim 21 minuten moeten mixen voor ik iets van en vlies kun maken.
viel trouwens niet mee omdat er sesamzaadje in het deeg zitten.
het deeg wat ik maak is zwaar en stevig en niets voor mijn kitchenaid.

dit is het brood wat ik gebakken heb.
Afbeelding

en ik draai steevast mijn meel en gebruik deze ook meteen voor het te bakken brood.
koelen van het meel doe ik niet meer ik weeg het af en verwerk het.
detail weegschaal in gootsteen :G
Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Leuk hoor constant dezelfde broden Ewoud..

Ik begrijp je angst maar probeer eens iets anders daar leer je van...

Ik bak elke week nieuwe en andere broodsoorten en/of broodjes..
Maar ik ben ook niet bang om op mijn snufferd te gaan..
Gerrit idem dito ook hij bakt constant andere broden/broodjes.. (alhoewel blijft Gerrit op de weekendzachtebollen hangen :G :G )
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

beste rik,

het zelfde wil ik niet zeggen, maar ik wil eerst mijn busbroden goed begrijpen.
deeg leren kennen,... en zo meer.
zeker wil ik andere soorten broden bakken maar als je pas begint lijkt mij het handig eerst de basis goed te begrijpen.

zoiets rik .... :G en busbrood zonder bus :D,
Afbeelding

Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Demian »

Zowel het bus- als vloerbrood zien er mooi uit.

900 gram volkorenmeel voor 1 busbrood, dat moet dan wel een enorm brood zijn. Ik bak met 100 gram meer, 2 broden.

Als je vóór het malen 900 gram graan afweegt, krijg je ook 900 gram meel en hoef je niet per se de opvangbak op een weegschaal te zetten!!
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

ik heb geleerd te werken tot op de gram.
en nog iets 900 tarwekorrels wordt geen 900 gram meel.
er blijft altijd iets achter of verdampt (vocht). ik maal en bepaalde maatbeker vol en kom dan aan 900 gram.
wat ik over blijf gebruik ik later voor een nieuw brood.

900 meel is voor een bus van 30cm en met mijn recept krijg een mooie boterhammetjes voor de lunchbox.
ik zou er 2 kunnen maken van 20cm. :G
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

oudbakken schreef: zo 14 okt 2018, 10:39 ik heb geleerd te werken tot op de gram. Nou snap ik hoe je aan 1,5 kg komt
en nog iets 900 tarwekorrels wordt geen 900 gram meel.
er blijft altijd iets achter of verdampt (vocht). ik maal en bepaalde maatbeker vol en kom dan aan 900 gram.
wat ik over blijf gebruik ik later voor een nieuw brood.

900 meel is voor een bus van 30cm en met mijn recept krijg een mooie boterhammetjes voor de lunchbox.
ik zou er 2 kunnen maken van 20cm. :G Dat doet 99% en zij sparen hierdoor veel energie...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

dus een busbrood van 30cm heeft 30minuten tijd gaar te worden.
en 2 maal 20cm 15 minuten ??????
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Wellicht tenminste 30 minuten maar dab ben je die deegsmaak een beetje kwijt...
30 minuten.. haal je dan 's morgens balletjes eraf... opbollen.. kaas erop en happen??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

rik ben je van mening dat mijn busbrood een plakkerige zooi is :?:
ik snij op een berkel snijmachine boterhammen van 11,5mm en die zijn echt niet op te bollen.
ach je kunt je boterhammen altijd als en propje maken.
maar wat daar het nut van is zie ik niet :G
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Levinebaktbrood »

oudbakken schreef: ma 15 okt 2018, 01:40 dus een busbrood van 30cm heeft 30minuten tijd gaar te worden.
en 2 maal 20cm 15 minuten ??????
Nee, uiteraard niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

oudbakken schreef: ma 15 okt 2018, 10:44 rik ben je van mening dat mijn busbrood een plakkerige zooi is :?:
ik snij op een berkel snijmachine boterhammen van 11,5mm en die zijn echt niet op te bollen.
ach je kunt je boterhammen altijd als en propje maken.
maar wat daar het nut van is zie ik niet :G
Ik vind het knap als je een brood van 1,5 kilo in 30 minuten gaar hebt...

Al eens de temperatuur in het brood gemeten met bakken?? Moet 95 graden zijn voor een goed gaar brood...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

ach hier de foto's van het brood wat ik heb gebakken.
brood smaakte heerlijk.

Afbeelding

Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

Levinebaktbrood schreef: ma 15 okt 2018, 11:39
oudbakken schreef: ma 15 okt 2018, 01:40 dus een busbrood van 30cm heeft 30minuten tijd gaar te worden.
en 2 maal 20cm 15 minuten ??????
Nee, uiteraard niet.
was een antwoord voor rik
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Tja, met een klokkie van de Xenos heb je flexibele baktijden...
oudbakken schreef: ma 15 okt 2018, 13:10
Levinebaktbrood schreef: ma 15 okt 2018, 11:39
oudbakken schreef: ma 15 okt 2018, 01:40 dus een busbrood van 30cm heeft 30minuten tijd gaar te worden.
en 2 maal 20cm 15 minuten ??????
Nee, uiteraard niet.
was een antwoord voor rik
Mag Levine daarom niet antwoorden?? Ze weet nog meer dan ik.. !!

Levine en praktisch iedereen hier heeft 40 minuten nodig om een brood van 800 gram te bakken...en Levine kan bakken hoor..dat heb ik persoonlijk gezien!! https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... brood.html

ik kom ook beslist niet onder die 40..

Jij schijnt het wel te kunnen met 1,5 kg.. :2th: :2th: tja of...… geen klokkijken geleerd..?? :shy: :shy:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Hans0166
Deegkneder
Berichten: 100
Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 14:17
Locatie: Tholen

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Hans0166 »

Rik59 schreef: ma 15 okt 2018, 06:23 Wellicht tenminste 30 minuten maar dab ben je die deegsmaak een beetje kwijt...
30 minuten.. haal je dan 's morgens balletjes eraf... opbollen.. kaas erop en happen?? .....

Jij schijnt het wel te kunnen met 1,5 kg.. :2th: :2th: tja of...… geen klokkijken geleerd..?? :shy: :shy:
nou heb ik wel eens een opmerking gekregen dat het wat aardiger mag, maar dit slaat ook alles zo ondertussen.

Even ter info... ik bak broden van ca 1050 gram deeg, en die zijn gewoon gaar in 35 minuten.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Hans0166 schreef: ma 15 okt 2018, 15:26
Rik59 schreef: ma 15 okt 2018, 06:23 Wellicht tenminste 30 minuten maar dab ben je die deegsmaak een beetje kwijt...
30 minuten.. haal je dan 's morgens balletjes eraf... opbollen.. kaas erop en happen?? .....

Jij schijnt het wel te kunnen met 1,5 kg.. :2th: :2th: tja of...… geen klokkijken geleerd..?? :shy: :shy:
nou heb ik wel eens een opmerking gekregen dat het wat aardiger mag, maar dit slaat ook alles zo ondertussen.

Even ter info... ik bak broden van ca 1050 gram deeg, en die zijn gewoon gaar in 35 minuten.
Een beet je overdreven lijkt me...ik blijf net en correct.. geen scheldwoord gezien U wel??
Alle respect voor Ewoud alleen is hij wat eigenwijs dat hoort hij niet alleen van mij.. ook van de beheerders...
Ik probeer hem tenminste aan het denken te zetten... waar anderen hem laten vallen..

Waar is uw hulp aan Ewoud of kunt U alleen schoppen wanneer het U niet bevalt??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door BakkerGerrit »

oudbakken schreef: za 13 okt 2018, 09:55 .........
ben echt mijn mixer aan het verkennen.
ik heb het idee (het kan aan mij liggen) dat het deeg hulp nodig heeft met en ankarsrum mixer.
met dit brood heb ik ruim 21 minuten moeten mixen voor ik iets van en vlies kun maken.
viel trouwens niet mee omdat er sesamzaadje in het deeg zitten.
Wanneer ik zaden door het deeg doe kneed ik eerst het deeg. Als het voldoende gekneed is werk ik de zaden erdoor en laat het dan rijzen. Zo heb je meer controle op je deeg......
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

zo vandaag weer een busbrood gebakken.

Afbeelding

zal eens goed levine haar boek en blog lezen voor een desem starter te gaan beginnen.
is toch ook en uitdaging want ook dit heb ik nog nooit eerder gedaan.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Demian »

Ik bak 2 vloerbroden van 500 gram meel, ongeveer 775 gram deeg per brood in maximaal 30 minuten gaar, met een knapperige vrij donkere korst. Het brood is dan gemeten 95 °C of iets meer. Gebakken op een steen van 1 cm dik, met boven- & onderverwarming op een temperatuur van 220 °C
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Weer een fraaie stoeprand Ewoud :2th: :2th:

Knap dat je met desem aan de slag gaat.. hou er wel rekening mee dat als je desem compleet zonder gist bakt het wel wat vaster kan zijn en niet iedereen vind dat lekker..

Zorg ervoor dat je desem flink actief is anders krijg je weer van die vierkante stoeprandjes..
Vooral ook veel geduld want 12 uur is niks hoor met desem...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Levinebaktbrood »

Rik59 schreef: di 16 okt 2018, 15:33 hou er wel rekening mee dat als je desem compleet zonder gist bakt het wel wat vaster kan zijn en niet iedereen vind dat lekker..
Kijk ...... dat is nou weer een misverstand! Dat hoeft dus helemaal niet! En zo komen de sprookjes weer de wereld in :?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Levinebaktbrood schreef: di 16 okt 2018, 19:55
Rik59 schreef: di 16 okt 2018, 15:33 hou er wel rekening mee dat als je desem compleet zonder gist bakt het wel wat vaster kan zijn en niet iedereen vind dat lekker..
Kijk ...... dat is nou weer een misverstand! Dat hoeft dus helemaal niet! En zo komen de sprookjes weer de wereld in :?
Er staat en stond onderstreept KAN
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

kan ik en desem uitsluitend met tarwemeel gemaakt worden?
want ik wil alle broden die ik kan maken van tarwe maken.
vind ik wel zo gezond.
of rogge of spelt enz. dus hele korrel meel :2th: :G
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Levinebaktbrood »

Je kan desem van allerlei soorten meel maken, net wat je wil.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

zo vandaag begonnen met een desem starter.
ik werk met zelf gemalen volkoren meel

dus vandaag 100gr water 25graden met 100gr volkoren meel.
zal uit het boek van levine het schema aanhouden.
dus voor 7 dagen 75gr water met 75gr volkoren meel.
ik ben benieuwd want dit is de alle eerste keer dat ik desem gaat maken.
zou niet weten wat er allemaal bij kom kijken.
of hoe er iets moet uitzien of juist weer niet, hoe ruik het enz enz... :oops:

Afbeelding
Laatst gewijzigd door oudbakken op do 18 okt 2018, 00:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rougedebordeaux
Gaat de goede kant op
Berichten: 57
Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rougedebordeaux »

Ik Ben deze week ook voor eerste week begonnen, desemrecept van Levine. Rogge is wel belangrijk in het begin denk ik , rijk aan micro organisme. Daarna minderen en dan uit eindelijk tarwebloem voor de voeding. Het bruist van het leven bij mij , vanaf dag 1 .succes ermee :2th:
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

Rougedebordeaux schreef: wo 17 okt 2018, 18:22 Ik Ben deze week ook voor eerste week begonnen, desemrecept van Levine. Rogge is wel belangrijk in het begin denk ik , rijk aan micro organisme. Daarna minderen en dan uit eindelijk tarwebloem voor de voeding. Het bruist van het leven bij mij , vanaf dag 1 .succes ermee :2th:
bedankt jij daar ook succes :G , volgens mij gaat het ook wel lukken met tarwemeel. tijd zal het leren.
ik zat net op het forum over desem dingen te lezen. nou mijn hooft slaat op hol..........straks toch gist brood bakken :roll: :oops:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rougedebordeaux
Gaat de goede kant op
Berichten: 57
Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rougedebordeaux »

Ja haha , is allemaal veel informatie.en vooral om het allemaal op een rijtje te zetten. Maar het is allemaal wel ongelofelijk interessant en leuk . Het resultaat kan ook nog eens super zijn. Gewoon geduld en rustig alle informatie erover in je opnemen. Tijd genoeg ,dat is ook mooi en goed voor de smaak :kwijl: thks :2th:
Gebruikersavatar
Rougedebordeaux
Gaat de goede kant op
Berichten: 57
Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rougedebordeaux »

Ik maak de desem gewoon in een plastic Tupperware bakje, makkelijker mengen dan in zo een grote pot.en en de volgende dag pak ik 100 gram en swob ik met een nieuw bakje ,deksel er losjes op .lekker makkelijk :B:
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Rougedebordeaux schreef: wo 17 okt 2018, 19:54 Ik maak de desem gewoon in een plastic Tupperware bakje, makkelijker mengen dan in zo een grote pot.en en de volgende dag pak ik 100 gram en swob ik met een nieuw bakje ,deksel er losjes op .lekker makkelijk :B:
De pot is puur om te cultiveren niet om te mengen.. met een elastiekje op de beginstand kun je zien of de desem actief is..
3 x verdubbelen = voldoende
Het elastiekje zal met Tupperware wat lastiger zijn. Met glazen pot is het duidelijk te zien...

Afbeelding
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

vandaag het desem gevoed.

100gr desem van dag 1 (viel niet mee de gluten waren erg sterk het leek op kauwgom.)
voeden met 75gr volkorenmeel en 75gr water.
op naar dag 3........... :G

Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

Die rubber ring zou ik er tussenuit halen Ewoud.. desem moet ademen..

Wel een grote pot niet?? Je hoeft niet verder te komen dan 3 keer verdubbelen.. 5 keer haal je niet..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Bakben »

Wat maakt het ook uit hoe groot die pot is.......
Gebruikersavatar
Rougedebordeaux
Gaat de goede kant op
Berichten: 57
Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rougedebordeaux »

Hallo.ik heb mijn desem nu ook in een smalle,niet te grote en wat hogere pot zitten. Dit,om de veranderingen goed te kunnen zien.(met het elastiekje),en ik moet er makkelijk bij kunnen,om desem eruit te halen en Rogge en tarwe ,water,en later alleen tarwe en water te kunnen toevoegen.het zijn maar kleine hoeveelheden. Dit is de enigste rede van een niet te grote pot. Succes :2th:
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

@Rouge.. Dat mijn opmerking op de pot wat humor was lijkt duidelijk... dus om hier een onderwerp apart van te maken.. beetje overbodig want dan moet Wil weer knippen in dit topic.. potgenot in de koffiehoek zetten.. etc.

Om desem uit mijn potje te halen.. (wat normaal schoner is) voeg ik water toe waarmee ik de desem voed, meng en giet het over in een kom. Vervolgens meng ik het met het meel wat nodig is. Pak hiervan af wat ik nodig heb en doe de rest (bij mij 100 gram) terug in een schoon potje..

Afbeelding

Af en toe lijkt het hier wel een kleuterklas.. met iets zinnigs om mensen te helpen zie je er weinig.. maar als het over anderen gaat staan we vooraan.. laten we het beter over brood hebben.. zij het soms een beetje luchtig..

Ewoud is je desem al aan het groeien??!! Hoeft geen 1,5 kilo hè...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

mijn desem is alive, :G :2th:
desem is zeker een keer groter geworden.
later op de dag zelf nog meer ook waren er kleine luchtbelletjes aan de oppervlakte te zien.
de geur was aan de zure kant, kan het niet beter beschrijven.

Afbeelding

dag 3 voeden met 75gr meel en dito water.
en zo staat het er nu bij.

Afbeelding
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

Rik59 schreef: vr 19 okt 2018, 08:15
Afbeelding
ik zie helemaal geen plaatje :?: :?: :?: :!:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

kan ik een volkoren desem brood maken ?
ik zie geen recept in levine haar boek terug, geen 100% volkorenmeel.
graag een recept
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door lekkermelig »

Kom, wees eens creatief, even googlen.
Bijvoorbeeld deze
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html

Of honderd andere voorbeelden.
Let er wel op dat Amerikaanse recepten vaak meer water lusten.
En als je op zoek bent naar net zo'n plofbrood als je gistbrood, ben bang dat dat niet gaat lukken, tenzij je daar ook allerlei broodverbetertroep in gaat gooien.
Smaken verschillen. Ik snap de focus op 100% volkoren niet zo, er zijn veel lekkerdere broden met veel volkorenmeel plus een deel bloem en/of rogge

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

lekkermelig schreef: vr 19 okt 2018, 17:11 . Ik snap de focus op 100% volkoren niet zo, er zijn veel lekkerdere broden met veel volkorenmeel plus een deel bloem en/of rogge

Wil
dat is maar 1 reede voor n.m. gezonder. :2th:
ik gebruik liever de gehele korrel, en ik maal zelf en ga toch niet alle goede er uit zeven.
heerlijk volkorenbrood met ongefilterde olijfolie :kwijl:
ik geloof meteen dat er zo veel meer broden zijn, of ze lekkerder zijn... vast.
maar nogmaals ik ben een beginnende brood bakker en loop niet zo hard om (ander brood) te bakken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

oudbakken schreef: vr 19 okt 2018, 16:47
Rik59 schreef: vr 19 okt 2018, 08:15
Afbeelding
ik zie helemaal geen plaatje :?: :?: :?: :!:
Dan ben jij de enige denk ik...
oudbakken schreef: vr 19 okt 2018, 17:01 kan ik een volkoren desem brood maken ?
ik zie geen recept in levine haar boek terug, geen 100% volkorenmeel.
graag een recept
Wat dacht je van deze.... met stretch & fold…:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
Een afgeleide bak ik praktisch iedere week
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Rik59 »

lekkermelig schreef: vr 19 okt 2018, 17:11 Kom, wees eens creatief, even googlen.
Bijvoorbeeld deze
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html

Of honderd andere voorbeelden.
Let er wel op dat Amerikaanse recepten vaak meer water lusten.
En als je op zoek bent naar net zo'n plofbrood als je gistbrood, ben bang dat dat niet gaat lukken, tenzij je daar ook allerlei broodverbetertroep in gaat gooien.
Smaken verschillen. Ik snap de focus op 100% volkoren niet zo, er zijn veel lekkerdere broden met veel volkorenmeel plus een deel bloem en/of rogge

Wil
Het lijkt dat ik niet de enige ben die zegt dat volkorendesem vaster is...
Laatst gewijzigd door Rik59 op za 20 okt 2018, 16:50, 1 keer totaal gewijzigd.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Plaats reactie