Biergist gebruiken voor brood?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Scoot
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: di 30 okt 2018, 15:06

Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door Scoot »

Beste,

Ik ben een hobby bierbrouwer maar bak uiteraard ook graag.
Voor een nieuwe partij bier heb ik een gistpakket van Wyeast gekozen.
Ik brouw in kleinere porties dus ik kan hier maar een gedeelte van gebruiken.
Normaal meet ik alles netjes af maar dit zit in een grotere verpakking helaas.
Nu had ik het idee om met het overgebleven gist brood of pizza oid te maken.

Is dit uberhaupt mogelijk en eetbaar?
Er zal vast een smaakje aan komen maar gist is gist lijkt mij.
Benieuwd of hier iemand tips/ervaringen heeft.

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door BakkerGerrit »

Waarom probeer je het niet gewoon?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door lekkermelig »

Gist is gist...
Dacht het niet. Hoeveel soorten biergist zijn er wel niet? En ze geven allemaal weer een andere smaak aan je bier.

Gist voor brood is een stuk saaier (tenzij je het gist uit desembrood bekijkt) en enorm veel goedkoper, meestal een en dezelfde soort.
Broodgist is geoptimaliseerd voor maximum CO2 productie, biergisten zijn gespecialiseerd in het omzetten van zaken in alcohol en smaakstofjes.
Neemt niet weg dat je met een biergist vast wel brood kan laten rijzen.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Scoot
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: di 30 okt 2018, 15:06

Re: Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door Scoot »

Bedankt!

We gaan gewoon kijken of het werkt
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door bakplaat »

Het is heel goed mogelijk om met biergist brood te bakken...
Van een forumlid, ook een (hobby)bierbrouwer) heb ik enkele jaren geleden wat (gedroogde) biergist gekregen en er deze broden mee gebakken:

Afbeelding

Het rijsproces met deze biergist gaat beduidend langzamer, dan met de verse gist die ik doorgaans gebruik.
Begon er 's morgens tegen 9 uur mee en tegen 18.30 u. was ik er klaar mee.Tussen het werk door heb ik er nog enkele foto's van gemaakt:

https://www.flickr.com/photos/organiz ... 8643475
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Biergist gebruiken voor brood?

Bericht door KeesR »

bakplaat schreef: wo 31 okt 2018, 23:35 Het rijsproces met deze biergist gaat beduidend langzamer, dan met de verse gist die ik doorgaans gebruik.
Begon er 's morgens tegen 9 uur mee en tegen 18.30 u. was ik er klaar mee.
Zelfe ervaring hier met Mangrove Jack 05 gist voor mede. Duurt veel en veel langer. Ik denk dat het komt omdat gisten voor dranken veel minder goed in staat zijn om zetmeel in suikers te splitsen. Misschien dat ze zelfs wel afhankelijk zijn van de enzymen in het meel.
Plaats reactie