Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Gebruikersavatar
Door Bakben
#62494
Ik heb al vaak Desembrood gebakken, alsook gist broden, maar telkens als ik ze op de plaat bak (ik heb geen ovensteen) dan scheurt het brood langs de zijkant.

Iemand een idee hoe dit kan?
Even ter info, het deeg had niet te weinig of teveel gerezen, alles was in orde.

Ik denk echt dat het aan de oven ligt. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62497
Brood scheurt in de oven als het deeg rijst en de korst hard aan het worden is. Veel “ovenrijs” is grote scheur(en), weinig ovenrijs is kleine of geen scheuren. Dus als de korst hard wordt terwijl het deeg nog rijst krijg je scheuren.
Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen. Mocht dit onvoldoende helpen zou ik toch de vormrijs verlengen.

Succes Bakben!
ik (bak)ben benieuwd naar het resultaat
Gebruikersavatar
Door Bakben
#62498
BakkerGerrit schreef:Brood scheurt in de oven als het deeg rijst en de korst hard aan het worden is. Veel “ovenrijs” is grote scheur(en), weinig ovenrijs is kleine of geen scheuren. Dus als de korst hard wordt terwijl het deeg nog rijst krijg je scheuren.
Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen. Mocht dit onvoldoende helpen zou ik toch de vormrijs verlengen.

Succes Bakben!
ik (bak)ben benieuwd naar het resultaat
Ik bak de broden altijd met stoom, ik heb zo een desh stoombakje en dat werkt prima.

Ik zal volgende keer de vormrijs verlengen als dit het toelaat, want zoals de meeste weten is het deeg altijd leidend. De vingerdruk test wees uit vanmorgen dat het deeg klaar was om af te bakken.

Maar, goede tip. Ik ga het proberen.
Gebruikersavatar
Door Bakben
#62520
Gisteren opnieuw gebakken, en wederom hetzelfde voor gehad. Aan de onderkant gescheurd.

Ditmaal extra aandacht besteed aan de vormrijs.
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62521
Bakben schreef:
za 08 dec 2018, 19:37
Gisteren opnieuw gebakken, en wederom hetzelfde voor gehad. Aan de onderkant gescheurd.

Ditmaal extra aandacht besteed aan de vormrijs.
Toch nog iets later de oven in Bakben......
Gebruikersavatar
Door Pascal
#62551
Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken van het brood of niet (goed) insnijden voor het bakken. Brood scheurt dan op de “zwakke” plekken.
Brood uit BBM rijst steeds niet

Als je met rijst-/amandel en/of boekweit meel enz.[…]

Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken […]

M’n eerste croissants

Even nieuwsgierig: Waarom doe je dit hele proces […]

Broodbakklungel

Welkom, Als je wilt bakken zonder tarwe is het we[…]