Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Gebruikersavatar
Door Melig
#55919
Hallo daar....,

Wie van jullie heeft er een tip voor mij als ik stokbrood wil laten rijzen? Daar heb je van die linnen rijsdoeken voor. Maar ik zou graag iets willen gebruiken wat iets goedkoper is. Stokbrood is voor mij namelijk meer iets om een keer te proberen en vanwege de vorm niet heel geschikt voor de vriezer (vind ik tenminste). Alle tips zijn meer dan welkom...

Alvast bedankt!

Martin
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#55920
Hoi,
Vooral methode een en drie van dit receptje eens lezen
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... ood-2.html

Je kan dus gewoon met bakpapier werken. Eerlijk gezegd vind ik zelf een linnen doek iets prettiger werken, maar smaken verschillen....

Wil
Gebruikersavatar
Door Melig
#55921
Ah kijk! Lekkerrrrr, zo kan ik het even laagdrempelig proberen. Goeie tip! Ik zal nog wel eens wat resultaten posten binnenkort :)

Dank je

P.s.: ik heb je naam niet gestolen hoor hahaha... Laat ik zeggen dat onze naam nogal voor de hand ligt wanneer het over brood gaat
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#55924
leuk al die hoofdletters

mooi idee, maar zolang ik niet weet wat voor chemicalien en verf ze over zo'n tasje sproeien gebruik ik toch liever wat anders.

Wil
Door Hans0166
#55927
lekkermelig schreef: zolang ik niet weet wat voor chemicalien en verf ze over zo'n tasje sproeien gebruik ik toch liever wat anders.
gewoon een thee/vaatdroogdoek die al tig keer gewassen is ;)
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#55929
Wat ook heel geschikt is...Canvasdoek en die koop je voordelig op de markt bij een stoffenkraam, per meter in diverse breedtes. :)
Gebruikersavatar
Door Melig
#55940
Canvas vind ik inderdaad een goeie. Dat is wat stugger. Dat zal wel prettig werken lijkt me zo. Als ik op de makt kom zal ik eens langs de stoffenwinkel lopen. Als ze een reststukje hebben liggen ben ik al geholpen. En zij ook.

Dank jullie wel!
#55945
Ik gebruik bijna altijd bakpapier. Heb wel rijsdoeken. Het nadeel daarvan vind ik weer dat je ze er ook weer af moet halen en ergens anders op moet doen om in de oven te schieten. Over de vorm/lengte: als je ze zelf bakt dan kan je dus ook zelf de lengte bepalen. Ik bak er altijd meer tegelijk en vries ze in.
Gebruikersavatar
Door Melig
#55954
Levinebaktbrood schreef:Ik gebruik bijna altijd bakpapier. Heb wel rijsdoeken. Het nadeel daarvan vind ik weer dat je ze er ook weer af moet halen en ergens anders op moet doen om in de oven te schieten. Over de vorm/lengte: als je ze zelf bakt dan kan je dus ook zelf de lengte bepalen. Ik bak er altijd meer tegelijk en vries ze in.
Daar had ik nog niet aan gedacht... Dat je ze met bakpapier en al in de oven kunt doen! Dat is wel erg makkelijk. Ga k binnenkort proberen. Goeie tip :). Dank je wel Levine :)
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62374
Keesk schreef:
ma 26 nov 2018, 16:53
Ouwe katoenen overhemden? Of is dat te licht?
Nou Kees.. is dat lekker al dat okselzweet?? :D, :D,
Van mij mag het... maar dan wel als ze gestreken zijn...
Volgende week iedereen naar de kringloop :zip: :zip:

Ik zag bij BEKO redelijk betaalbaar doek..
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#62383
Ik heb lang gewoon theedoeken van katoen gebruikt. Iets meer roggenbloem want het blijft wel sneller plakken. Het helpt ook als je deze goed strijkt na het wassen dat er geen draadjes uitkijken die dan eginnen plakken. Zeker zonder wasverzachter wassen want anders ruikt je stokbrood na wasverzachter en je wilt ook niet weten wat er nog zo in zit ;)

Groetjes
Stefan
Gebruikersavatar
Door Keesk
#62385
Ik vraag mij sowieso af wat linnen zó speciaal maakt voor het afdekken van deeg.
Ik kom ook tegen van 'speciaal frans linnen' o.i.d. (met bijbehorende speciale prijzen.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62387
Linnen is stevig en geeft dus goed vorm aan je broodjes of baguettes.
En goed linnen plakt niet. Men zegt dat je er eerst meel op moet doen voor gebruik maar voor mijn linnen van de weekendbakery hoeft dat helemaal niet.
Ik heb ook wel ander afdeklinnen, ooit bij Ketex vandaag gehaald geloof ik. Maar bakkerslinnen is makkelijk in gebruik.
Als je echt serieus je best doet kan je het in frankrijk voor een derde van de NL prijzen vinden. Moet je wel aardig wat bestellen, maar als je drie lapjes wil hebben kan het al uit.

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62389
Keesk schreef:
di 27 nov 2018, 16:35
lekkermelig schreef:
di 27 nov 2018, 16:29
Linnen is stevig en geeft dus goed vorm aan je broodjes of baguettes.
Belemmert dat het rijzen dan niet?

En what about linnen van de rol????? (Ikea https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30196944/)
Oeioei… eerst steelt ie de koelkast... dan moeten ze elke dag onder de douche en straks trekt ie het dekbedovertrek eraf... :D, :D,
Alles voor het brood !!! God save the deegkneder :shy: :shy:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62394
Keesk schreef:
wo 28 nov 2018, 00:13
Trek wel een binnenvoering uit moeders haar jas :G
Volgens mij gaat Kees binnenkort z'n schoonmoeder uitnodigen... :D, :D,

Maar on topic wat ga je bakken dit weekend Kees??
Gebruikersavatar
Door Keesk
#62469
Rik59 schreef:
wo 28 nov 2018, 08:30

Maar on topic wat ga je bakken dit weekend Kees??
Heb de overstap naar een deeg zónder plofpoeder (broodverbeteraar) nog niet kunnen maken, dat moet ik even op mn gemak bestuderen nog. Dus nog maar even bij mn oude recept gebleven.

Inmiddels wèl al de Ikea aangedaan voor een metertje linnen van de rol (het mag wat kosten zo'n hobby :G ) maar nu las ik in een ander topic iets over bebloemen van het linnen.
Gewoon een dienlepel bloem over het doek uitstrooien voordat je gaat afdekken????
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62470
Kees receptje maken.. helft met en helft zonder poeder.. dan weet je hoeveel nut het voor je heeft... :idea: :idea:
#62481
Linnen doek goed bebloemen en dan deeg erop leggen. Maak vouwen in de doek tussen de deegstukken.
Gebruikersavatar
Door Keesk
#62485
Levinebaktbrood schreef:
do 06 dec 2018, 00:03
Linnen doek goed bebloemen en dan deeg erop leggen. Maak vouwen in de doek tussen de deegstukken.
En hoe draag je je deeg dan over op een bakplaat/steen????
Zojuist (per abuis?) mn stokjes OP het linnen laten rijzen, was een drama om de deegstukken op de plaat te krijgen :oops:
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62500
Zo dus....
Triplex werkt beter dan laminaat. Dat is glad en plakt, triplex werkt prima.
Brood uit BBM rijst steeds niet

Als je met rijst-/amandel en/of boekweit meel enz.[…]

Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken […]

M’n eerste croissants

Even nieuwsgierig: Waarom doe je dit hele proces […]

Broodbakklungel

Welkom, Als je wilt bakken zonder tarwe is het we[…]