Ik heb al vaak Desembrood gebakken, alsook gist broden, maar telkens als ik ze op de plaat bak (ik heb geen ovensteen) dan scheurt het brood langs de zijkant.
Iemand een idee hoe dit kan?
Even ter info, het deeg had niet te weinig of teveel gerezen, alles was in orde.
Ik denk echt dat het aan de oven ligt.
Brood scheurt langs zijkant
- Bakben
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 72
- Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Brood scheurt langs zijkant
Brood scheurt in de oven als het deeg rijst en de korst hard aan het worden is. Veel “ovenrijs” is grote scheur(en), weinig ovenrijs is kleine of geen scheuren. Dus als de korst hard wordt terwijl het deeg nog rijst krijg je scheuren.
Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen. Mocht dit onvoldoende helpen zou ik toch de vormrijs verlengen.
Succes Bakben!
ik (bak)ben benieuwd naar het resultaat
Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen. Mocht dit onvoldoende helpen zou ik toch de vormrijs verlengen.
Succes Bakben!
ik (bak)ben benieuwd naar het resultaat
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Bakben
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 72
- Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30
Re: Brood scheurt langs zijkant
Ik bak de broden altijd met stoom, ik heb zo een desh stoombakje en dat werkt prima.BakkerGerrit schreef:Brood scheurt in de oven als het deeg rijst en de korst hard aan het worden is. Veel “ovenrijs” is grote scheur(en), weinig ovenrijs is kleine of geen scheuren. Dus als de korst hard wordt terwijl het deeg nog rijst krijg je scheuren.
Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen. Mocht dit onvoldoende helpen zou ik toch de vormrijs verlengen.
Succes Bakben!
ik (bak)ben benieuwd naar het resultaat
Ik zal volgende keer de vormrijs verlengen als dit het toelaat, want zoals de meeste weten is het deeg altijd leidend. De vingerdruk test wees uit vanmorgen dat het deeg klaar was om af te bakken.
Maar, goede tip. Ik ga het proberen.
- Bakben
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 72
- Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30
Re: Brood scheurt langs zijkant
Gisteren opnieuw gebakken, en wederom hetzelfde voor gehad. Aan de onderkant gescheurd.
Ditmaal extra aandacht besteed aan de vormrijs.
Ditmaal extra aandacht besteed aan de vormrijs.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Brood scheurt langs zijkant
Toch nog iets later de oven in Bakben......
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Re: Brood scheurt langs zijkant
Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken van het brood of niet (goed) insnijden voor het bakken. Brood scheurt dan op de “zwakke” plekken.