Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door Knupie
#58579
In een recept voor glutenvrij noten- en zadenbrood op de site foodsandphotos.nl worden 3 el psyllium gebruikt, waardoor wordt voorkomen dat het brood te makkelijk gaat brokkelen. Psyllium is een vezelproduct, maar wat is het precies? Waar kan ik het kopen en is er ook een alternatief, dat hetzelfde resultaat oplevert?
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#58580
Hier is veel info over PSYLLIUM ook wel VLOZAAD genoemd.

Maar of ik het gauw in brooddeeg zou gebruiken.... heb er zo m'n twijfels over, er zijn immers mogelijkheden te over, om het tot je te nemen...De keuze is aan jou. ;B
Gebruikersavatar
Door Br00dd00s
#58593
Een flink aantal leden van het Duitse broodbakforum voegen psyllium toe aan gun deeg om een hogere hydratatie te bereiken. Psyllium neemt heel veel water op.

Gesendet von meinem Handy


Gebruikersavatar
Door Knupie
#58595
Dank voor jullie antwoorden. Het is me duidelijk wat het is, ook omdat ik nog wat gegoogled heb. Ik krijg er eerlijk gezegd niet zo’n enthousiast gevoel van. Bestaan er alternatieven om mijn baksel wat consistenter te krijgen?
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58601
We hebben net een nieuw lid op het forum die gespecialiseerd is in glutenvrij bakken. Wellicht kan je haar om advies vragen als het gaat om glutenvrij brood bakken. Haar forumnaam is Antigluut2016, zie https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=32&t=5510
Gebruikersavatar
Door Antigluut2016
#58604
Psyllium, ook wel bekend als Fibre husk, wordt veel gebruikt in verschillende glutenvrije recepten.
Om een echt goed glutenvrij brood te krijgen heb je wel een brood verbeteraar nodig, anders wordt het brood veel te droog. Iedereen heeft een andere voorkeur, ik gebruik zelf geen Fibre husk in mijn brood, wel in een aantal andere producten trouwens. Maar misschien vind je het zelf wel heel prettig werken, dat is een kwestie van uit proberen.

Helemaal geen brood verbeteraar is bij glutenvrij brood helaas geen goede optie.

Succes! Ik heb inmiddels veel ervaring met het bakken van glutenvrij brood dus mocht je nog vragen hebben stel ze dan zeker even.
Gebruikersavatar
Door Knupie
#58621
Dank Antigluut. Je advies m.b.t. de broodverbeteraar heb ik in mijn oren geknoopt. Als ik vragen heb zal ik zeker je hulp inroepen. :2th:
Gebruikersavatar
Door Rudolf
#58914
Als ik ergens fiberhusk aan toevoeg, hoeveel water moet er dan extra bij? Dat kan ik niet vinden. (bijvoorbeeld, een x-aantal lepels water per lepel fiberhusk)
Gebruikersavatar
Door Inostrate
#59531
Psyllium of vlozaad kun je kopen onder de merknaam Fiberhusk en is belangrijk voor glutenvrije broodbakkers. Fiberhusk (merknaam) is heel fijn gemalen psyllium en heb je nog minder van nodig dan van psylliumpoeder dus eigenlijk heel voordelig en makkelijk in het gebruik want het klontert niet snel. Met een verpakking ervan kun je heel vaak bakken.
1 gram fiberhusk kan 30 gram vocht vasthouden in een glutenvrij brood. In een brood van 500 gram meel kun je 5 tot 7 gram fiberhusk verwerken staat op het pak maar dat hangt ook af van de receptuur, welke meelsoorten je gebruikt en welke andere ingredienten je nog allemaal toevoegt. Het deeg van een glutenvrij brood is niet kneedbaar maar een dik beslag wat in stukken van de lepel valt en levert een mals brood op als je er de glutenvervanger fiberhusk indoet. Deze geeft stevigheid doordat de vezeltjes van het vlozaad heel veel vocht kunnen vasthouden en een gel vormen. Vlozaad is plantaardig en niet eng maar onmisbaar om een goed glutenvrij brood te maken, zonder dit produkt valt het brood als los zand uit elkaar en is droog.
Gebruikersavatar
Door GK-Renske
#62937
Rudolf schreef:
wo 24 jan 2018, 22:55
Als ik ergens fiberhusk aan toevoeg, hoeveel water moet er dan extra bij? Dat kan ik niet vinden. (bijvoorbeeld, een x-aantal lepels water per lepel fiberhusk)
Bij een brood van 500 gram glutenvrij meel met 450 ml water (en olie/zout/gist) gebruik je 7 gram fiberhusk (is een volle eetlepel) en 50 ml extra water. Je krijgt dan glutenvrij brood wat niet van ellende uit elkaar valt (lees van droogte).
Gebruikersavatar
Door KeesR
#62985
Psyllium kan je bij apotheek en drogist krijgen als laxeermiddel.
Brood van Miepj

Misschien is het handig als je ook even het hele r[…]

Brood van Brody Brotz

Prachtig! Wat een productie ook.

Ik stel me even voor

Welkom op het forum :G

Ik heb mijn rijsmandjes nog nooit vochtig gemaakt.[…]