Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
#62959
Hoi allemaal, ik heb een vraag.

Ik heb het brotbackbuch 2 gekocht, en snap iets niet.
Meteen in het begin, staat er bij het recept voor het voordeeg (Vorteig) een hoeveelheid van 0,2 gr verse gist vermeld. (frishefe)
Nu heb ik een grammenweger maar ik werk met droge gist, dus hoeveel is dat dan? 1 korrel?
Help!
Gebruikersavatar
Door laincha
#62962
klopt dit? ik dacht dat verse gist 3 keer zo VEEL moest zijn als droge, dus in dit geval DELEN door 3, niet vermenigvuldigen
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62964
Dat staat er ook Laincha. Verse gist vs droge gist is 3 vs 1 . 0,2 verse gist is dus 0,07 droge gist. Hiervoor heb je een miligrammenweger nodig.
Als je wilt wil ik het voor je afwegen en tellen hoeveel korreltjes het zijn (ik ben nu serieus).
Gebruikersavatar
Door laincha
#62966
dank je gerrit, ik kon het gewoon niet geloven...
blijkbaar doet dat wel wat als je het zoals het recept zegt, 12-20 uur zijn werk laat doen.
thanks
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62967
Ik heb gewogen. Tellen is niet te doen, die gist is toch fijner dan ik dacht. Ik heb een foto gemaakt van 0,07 gram en 0,5 gram ter vergelijk.:

Afbeelding
Afbeelding

Ik zou zeggen voeg letterlijk een mespuntje toe dan moet het goedkomen.

:2th: succes!
Gebruikersavatar
Door papagena
#62981
Ik mag ook graag uit Brotbackbuch 2 bakken en heb voor 6 euro een mini precisie weegschaal gekocht bij Bol. Die hoeveelheden gist zijn echt hilarisch. Net niet niks maar ik heb net weer een brood in de oven staan en het lukt gewoon he. Dit zijn de magische woorden : Mini Precisie Weegschaal 0.01 tot 100 Gram
Gebruikersavatar
Door laincha
#62982
ja, ik geloofde mijn ogen niet, maar wil het wel proberen.
ik zag die weegschaal ook bij bol.com en had m bijna besteld, maar dacht aan die containers en schepen uit China en stookolie en co2 en dacht: ik doe het met de bovenstaande foto of mespunt.
tenminste, zo denk ik er nu over.
kan natuurlijk altijd veranderen:-)
Gebruikersavatar
Door Bakker Henk
#63523
BakkerGerrit schreef:
vr 11 jan 2019, 20:21
Zo’n weegschaaltje is goud waard, vooral als je kleine deegjes maakt....... :2th:

Deze weegschaaltjes worden dan ook door de goudsmid gebruikt (en door drugdealers). Ik heb ook een weegschaaltje met 2 decimalen. Werkt perfect voor het afwegen van zout en gist. Maar ook voor kruiden.
El cheapo ovenvloer

Ik ben gek op dit soort el cheapo oplossingen. Gel[…]

Brood van Gerrit

Een goed begin van een lekker weekend. [emoji106][[…]

Tom's pogingen

Geen tips voor de korst van de kaiserbroodjes? […]

Bakken in een houtoven

Als ik je brood zie dan zie ik vlekken op de korst[…]