Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61095
Dank voor je reactie en filmpje. Ik ga mij erin verdiepen en nogmaals oefenen. Als ik mijn deeg vergelijk met die van jou lijkt mijn deeg ook wat vochtiger. Misschien neemt mijn bloem (tipo 00) minder vocht op? Binnenkort maar weer een nieuwe poging wagen.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61103
Je kunt altijd minder water toevoegen, dan wordt het deeg minder plakkerig. Zeker aan te bevelen als je het vormen van stokbrood nog niet helemaal onder de knie hebt.

En, de ene bloem is de andere niet.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61141
Vandaag 2 suikerbroden en 2 rozijnenbroden gebakken. Voor het eerst het deeg gerezen in een zelf gemaakte rijskast (zie ander draadje). AfbeeldingAfbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61143
Koos waar zit die bestelknop??? :2th:
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61581
Vandaag weer eens tijd gevonden om weer te gaan bakken. Houtoven opgestookt en degen gedraaid voor twee bussen tarwebrood, twee bussen rozijnen/notenbrood en twee bussen suikerbrood. Mooie degen en prima geresen. Maar helaas alles mislukt. De (hout gestookte) oven moet nog te heet geweest zijn want alle broden zijn van de buitenkant verbrand. Ik had wel de temperatuur gemeten en dacht dat de oven 240 graden was bij het inschieten van het brood. Maar waarschijnlijk was de oven nog niet goed gestabiliseerd waardoor er nog hotspots aanwezig waren. Ik heb/had er flink de smoor in. Brood bakken leer je met vallen en opstaan. Maar het vallen deed vandaag wel pijn.
Gebruikersavatar
Door Melinda
#61582
Wat een tegenvaller zeg. Jammer van de degen en de inspanningen.
Succes bij een volgende keer.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#61972
Vandaag de houtoven weer opgestookt voor melkbolletjes, worstenbroodjes, rozijnen-notenbroden en suikerbroodjes. De eerste baksel met mijn nieuwe Grilletta spiraalkneder. AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door oudbakken
#61997
whaa dat ziet er smakelijk uit, :2th: :2th: :2th:
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62046
Vandaag de houtoven weer opgestookt en twee platen tarwebolletjes en één plaat gevulde koeken gebakken. AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62175
Vandaag een paar pistoletjes gebakken voor bij de ravioli. En natuurlijk de pasta ook zelf gedraaid AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
BakkerGerrit, Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62176
Mooie Raviolo's Koos..
Ik hoop dat het sausje erbij net zo lekker was..

We zien het voor ons.. Ravioli.. sausje.. brood.. glaasje wijn.. Mediterraan sfeertje.. :2th: :2th:
That's wonderful life!!
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62197
Vandaag eens gekeken wat de maximale capaciteit van mijn bakstraat (kneder + rijskast + oven) is. Daarom 72 tarwebolletjes + 2 noten-rozijnen broden (bus) en 2 suikerbroden (bus) gebakken. Totaal ongeveer 8 kg brood. Dit was goed te doen. In de Griletta 3 doorgangen, alles tegelijkertijd in de rijskast en 2 doorgangen in de houtoven. De eerste doorgang 15 min bolletjes en de tweede doorgang 45 minuten de bussen.

De Grilletta heeft 4.8 kg deeg voor de tarwebolletjes in één keer verwerkt. Dit ging probleemloos met twee vingers in de neus. De kom was wel helemaal gevuld maar dit was niet nadelig voor het kneedresultaat.

De rijskast was helemaal gevuld. De bakplaten van 40X60 cm nemen bijna een hele etage in. Er zou nog een losse bus naast kunnen staan. Drie etages gevuld met de bakplaten en één etage met de bussen.

In de oven was nog ruimte voor een paar extra bussen.

Conclusie: met deze hoeveelheid zit ik (bijna) aan mijn maximale bakcapaciteit. Een plaat bolletjes neemt wel meer plaats in dan een paar bussen. De capaciteit van de kneder+rijskast+oven is mooi op elkaar afgestemd.

En nu het brood uitdelen aan de familie. Liefhebbers genoeg Afbeelding

Het eerste bolletje heb ik zelf al weggewerkt (zie foto) AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62198
Fraai werk Koos.. :2th: :2th:

Ik denk als je de bollen gaat vervangen voor bus- en of vloerbroden je nog wel iets meer capaciteit zult hebben..
Ik verwacht dat je dan op drie volle Famags zit??

Tis dan de vraag of je familie dat aankan... :D, :shy: :shy: :D,
Gebruikersavatar
Door Anna
#62254
Wat een enorme voorraad bolletjes! Heb je de rijs voor die tweede doorgang in de oven wat vertraagd of heeft dat gewoon langer kunnen rijzen?
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62267
Ik heb sinds kort de luxe van een rijskast. Na het inschieten van de eerste doorgang heb ik de temperatuur in de rijskast verlaagd. De bolletjes voor de tweede doorgang hebben dus ruim een kwartiertje langer gerezen maar bij een lagere temperatuur. Ik zie geen verschil.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62616
Ook vandaag in de sneeuw de houtoven opgestookt voor een paar platen tarwebolletjes en worstenbroodjes. Zo houden we de voorraad in de diepvries op peil. Dan ga ik komende weekeinde luxe brood bakken voor kerst AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Rougedebordeaux liked this
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#62617
Wauw, wat een geweldig plaatje van je houtoven. En heerlijke bolletjes en worstenbroodjes :2th:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62620
Mooie bollen Koos... en dat voor een dagje blauwbekken.. :D, :D, :2th: :2th:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62631
Mooi bakwerk Koos en een prachtige oven :2th:
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62767
Ik heb Cor nageaapt en ook kerstkransjes gebakken. De afwerking kan nog wat beter maar ze zijn heerlijk bros. En de citroenrasp geeft een lekker zuurtje aan het koekje. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62768
Prachtige Kerstkransjes, Koos :2th: ...Fijne Kerstdagen.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62771
Dit was wat spannender dan de kerstkransjes. Vier stollen van 1.5 kg per stuk. Lijkt goed gelukt. Morgen suikerbroden en Waldkorn bussen. Dan kan ik weer een paar families blij maken voor de kerst. AfbeeldingAfbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door brood daar zit wat in
#62772
Lekkere koekjes (weet ik uit ervaring) en de stollen zien er ook lekker uit!
Succes met de suiker- en Waldkornbroden :2th:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62787
Met wat meer oefening in het opmaken/modelleren van je Stollen, zullen ze er een volgende keer wat mooier uit zien Koos.
De smaak zal er ongetwijfeld niet minder om zijn. :2th:

Als voorbeeld kun je dit fotoalbum Stollen, stap voor stap volgen.
Klik en scroll de foto's voor de omschrijving

Afbeelding
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62794
Ik heb inderdaad nog moeite met het opmaken van de stollen. Het deeg is erg slap wat het opmaken bemoeilijkt. Waarschijnlijk zijn de rozijnen en krenten te nat geweest. En stollen maak je ook niet wekelijks dus de ervaring komt nog niet.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62796
Koos, als je je rozijnen en dergelijke een avondje van te voren in warm water laat weken en dezelfde avond nog laat uitlekken zijn ze niet zo heel nat meer. Even in een theedoek kieperen en droog wrijven wil ook nog wel helpen (kan je theedoek wel meteen in de was). Ik heb in het verleden ook wel wat met de structuur lopen worstelen. Rozijnen drogen en meel gebruiken met voldoende gluten levert bruikbaar deeg op. Ik gebruik een mengsel van half manitoba/half bio bloem, dat geeft net even wat meer structuur. Amerikaanse patent zal waarschijnlijk ook goed werken.

Wil
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62803
Ik doe dat ook, 's avonds vooraf en laat de krenten/rozijnen wellen in lauwwarm water, laat ze vervolgens uitlekken op de vergiet,

Afbeelding

Daarna wring ik ze nog uit in een theedoek:

Afbeelding

En spreid ze uit op een bakplaat. Op de dag van gebruik prachtig droge krenten en rozijnen.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62804
Dank voor de tip! Ik heb ze de hele nacht in het water laten staan. En toen ik ze de volgende morgen in de vergiet wilde afgieten kwam er vrijwel geen water meer uit. De rozijnen en krenten hadden hun buikjes vol gedronken en hielden vrijwel al het water vast.

De volgende keer ga ik het anders doen

Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62810
Im wens jullie allemaal fijne feestdagen en een mooi 2019 met veel lekkere broden. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62823
Ook van mij hetzelfde toegewenst. :2th:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62862
Vandaag niet gebakken in de houtoven ( die gaat vanavond pas aan voor de pizza's). Maar ouderwets in de olie of tussen het wafelijzer van mijn oma zaliger.

Alvast een Gelukkig Nieuwjaar voor alle bakkers op dit forum! AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62873
Vandaag een bolletje Waldkorn (800 gr) gebakken in een kleine elektrische oven op een Cadac pizzasteen. Het resultaat valt mij niet tegen. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62924
Vandaag een experiment. Deeg voor Waldkorn brood gedraaid in de spiraalkneder en daarna het deeg gesplitst en laten rijsen en afgebakken in de broodbak machine (eigenlijk 2 naast elkaar). Het brood is hoger geresen dan dat ik het helemaal in de bbm zou bereiden (hetgeen ik normaal doe voor mijn dagelijkse broodjes). Ik ben tevreden met het resultaat. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62926
En voor de broodnodige variatie ook nog een rozijnen-notenbrood gebakken. Gewoon in een goedkoop elektrische oventje. Dit oventje van dun plaatstaal bouwt geen warmte capaciteit op. Wel iets om rekening mee te houden. Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#62995
Vandaag geen lekker weer om de houtoven op te stoken. Dus maar verder geëxperimenteerd met mijn kleine Inventum bijzet (nood) oventje. Twee rozijnen-notenbroden zijn het resultaat. Afbeelding
TIP!! Dutch Ovens Aldi

Mijn vrouw vond nog 2 Arc France glazen schalen me[…]

De baksels van Levine

Denk er wel aan! Hoe donkerder, des te meer acylam[…]

Zuurdesembrood

Hoi Jan Wat me opvalt is dat je maar net aan zit […]

Brood van Gerrit

Gerrit.... je bent het midden vergeten!! of komt d[…]