Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Gebruikersavatar
Door Bakben
#63155
Wat zijn de ervaringen met deze twee?

Ik sta op het punt om wat rijsmandjes bij te kopen, en ik zie dat er nogal een groot prijs verschil is in de beide.

Dus daarom mijn vraag.
Ik ben wel van plan om ook van die stoffen badmutsen te gebruiken voor erin.

Zie brotformen24.de , bij de accesoires. Dan zie je wat ik bedoel.
Door Rik59
#63157
Ik heb eens horen vallen dat die dure dus vocht opnemen ofwel ademen zeg maar.. en da klopt wel!!
Met name met deeg van hoge hydratatie heeft dit voordelen..
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#63163
Ik weet niet wat de dure zijn, dat is volgens mij meestal riet.

Houtvezel kan best veel vocht opnemen en isoleert je mandje net wat meer. Dat kan een voordeel zijn met rijzen, maar een nadeel als je je deeg weer wil opwarmen na een nachtje koelkast.
Voor houtvezel heb ik die stoffen inleg dingen nog nooit gebruikt, omdat houtvezel zelden plakt als je het goed bebloemd hebt.

Wil
Door Rik59
#63174
Klopt wel wat Wil zegt ..

Af en toe bak ik de laatste tijd de Tartines van Chat Robertson met veel vocht.. ik stuif dan veel en laat ook overnachten..
Het resultaat is best goed omdat het mandje "ademt". Ik laat het deeg wel voor de overnachting al wat doorrijzen wat tijdwinst oplevert bij het opwarmen 's morgens..

Met Levine had ik laatst een conversatie en zij vertelde dat afsluiten nadelig is..


Ben.. al eens gedacht om met voorraadbakken te werken... zie mijn laatste baksessie..
Heeft namelijk het voordeel dat je ze niet alleen voor rijsmandjes kan gebruiken maar ook de bakplaat..
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#63175
Ik gebruik beide soorten (en ook nog kunststof mandjes). Maakt allemaal niet zoveel uit. En ik gebruik geen badstoffen 'badmutsen' voor erin. Wel af en toe een haarnetje, ligt een beetje aan het deeg en welk mandje ik gebruik.

Heb je er al eens aan gedacht om ze gewoon in Nederland te kopen? Bijv. bij de Weekend Bakery of Bouwhuis? Als je ze bij Bouwhuis koopt ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Weekend Bakery verkoopt zowel houtvezel als riet.
Door Rik59
#63177
Levinebaktbrood schreef:
do 24 jan 2019, 09:18
Ik gebruik beide soorten (en ook nog kunststof mandjes). Maakt allemaal niet zoveel uit. En ik gebruik geen badstoffen 'badmutsen' voor erin. Wel af en toe een haarnetje, ligt een beetje aan het deeg en welk mandje ik gebruik.

Heb je er al eens aan gedacht om ze gewoon in Nederland te kopen? Bijv. bij de Weekend Bakery of Bouwhuis? Als je ze bij Bouwhuis koopt ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Weekend Bakery verkoopt zowel houtvezel als riet.
Heeft Levine ze niet dan?? Kan je ze toch ook bestellen?? :B: :B:
Levine mag de hondenmand ook?? Die ligt tegenwoordig toch op het balkon... :D, :D,


Excuus TS moest even Levine plagen..
Gebruikersavatar
Door Bakker Henk
#63179
lekkermelig schreef:
wo 23 jan 2019, 21:51
Ik weet niet wat de dure zijn, dat is volgens mij meestal riet.

Houtvezel kan best veel vocht opnemen en isoleert je mandje net wat meer. Dat kan een voordeel zijn met rijzen, maar een nadeel als je je deeg weer wil opwarmen na een nachtje koelkast.
Voor houtvezel heb ik die stoffen inleg dingen nog nooit gebruikt, omdat houtvezel zelden plakt als je het goed bebloemd hebt.

Wil

Ik heb een keertje een rieten mandje met deeg in de koelkast laten overnachten. En had het idee dat het mandje nogal erg vochtig was geworden. Dan zou ik denken: uitkijken dat de nietjes mogelijk gaan roesten of het riet gaat schimmelen. Dus voor de koelkast gebruik ik liever iets van kunststof of een broodbakvorm met anti-aanbaklaag. Gaat ook allemaal goed.
Laatst bij een molenwinkel zag ik broodmandjes waarin het weer (schimmel) was toegeslagen, leek wel.
Gebruikersavatar
Door Bakben
#63231
lekkermelig schreef:Ik vermoed dat het gewoon katoen is. Met wat elastiek erin.

Wil
Ik denk hetzelfde.

Ik zou die katoenen " badmutsen" wel willen proberen.

Ik heb een houtvezel mandje en daar krijg ik wel ongeveer het effect mee dat ik wil. Maar meestal hangt er toch nog teveel bloem aan het deeg naar mijn goesting.

Een rieten mandje heb ik hetzelfde bij, ik bloem ze wel redelijk in, maar na het ontvormen vind ik het soms te vervelend om de rest bloem van het deeg te verwijderen omdat op sommige plaatsen het er te dik op ligt.

Ja inderdaad, ik kan de rieten mandjes ook minder bebloemen, maar ik wil het risico vermijden dat het deeg blijft plakken. Want dat vind ik gewoon jammer.

Ik wil gewoon een licht bestoven deeg hebben, te vergelijken met als het deeg uit een houtvezel vorm komt.
En ik denk dat het ontvormen veel gemakkelijker gaat met zo een stoffen badmuts.
Gebruikersavatar
Door Bakker Henk
#63232
Ik heb een keertje een rieten mandje met deeg in de koelkast laten overnachten. En had het idee dat het mandje nogal erg vochtig was geworden. Dan zou ik denken: uitkijken dat de nietjes mogelijk gaan roesten of het riet gaat schimmelen. Dus voor de koelkast gebruik ik liever iets van kunststof of een broodbakvorm met anti-aanbaklaag. Gaat ook allemaal goed.
Laatst bij een molenwinkel zag ik broodmandjes waarin het weer (schimmel) was toegeslagen, leek wel.

Wat vinden jullie van mijn verhaal? Of zie ik alleen maar spoken?
Brood van Gerrit

TARWEBOULE/BATARD MET LIJNZAAD, CHIAZAAD EN ZWART[…]

Hallo allemaal

Welkom Marcel, Waarom kneed je je deeg niet met de[…]

Bakken in een houtoven

Netjes Koos! :2th:

Paasstol

DAT zijn mooie stollen👍 Is nog even tot de kerst, […]