Baksels van Willem
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Baksels van Willem
Toch maar eens een onderwerp aangemaakt voor mijn baksels. Meeste dingen die ik bak zijn vrij standaard maar af en toe maak ik wels eens wat "speciaals" . Zoals dit weekend een paas brood. Het is gebaseerd op de Colomba Pasquale een Italiaanse paas brood. Eigenlijk moet het in de vorm van een duif gemaakt worden en is daarvoor een speciale mal nodig. Maarja die had ik niet en ik had ook geen tijd om die te kopen. Ik betwijfel trouwens of die hier zelfs te koop is.
Het recept is voor een zoet gist deeg en zou men gewone bloem moeten gebruiken. Ik heb echter sterke bloem gebruikt, Dat zal wel de reden zijn dat het brood zo groot geworden is. Ook de vorm die ik had was eigenlijk te klein maar door een rand van bakpapier te maken kon ik de vorm wat verhogen :2th:
Easter bread 3
Easter bread 5
Het brood is erg luchtig geworden. De smaak is niet te zoet en de korst van amandel is erg knapperig :2th: :kwijl:
Groetjes,
Willem
Het recept is voor een zoet gist deeg en zou men gewone bloem moeten gebruiken. Ik heb echter sterke bloem gebruikt, Dat zal wel de reden zijn dat het brood zo groot geworden is. Ook de vorm die ik had was eigenlijk te klein maar door een rand van bakpapier te maken kon ik de vorm wat verhogen :2th:
Easter bread 3
Easter bread 5
Het brood is erg luchtig geworden. De smaak is niet te zoet en de korst van amandel is erg knapperig :2th: :kwijl:
Groetjes,
Willem
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: Baksels van Willem
Ziet er lekker uit ! Knap :kwijl:
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: Baksels van Willem
Dat ziet er heerlijk uit :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
Leuk zo in een ronde vorm! Ga ik ook eens proberen
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Baksels van Willem
Je brood heeft nu nog het meeste weg van de klassieke Italiaanse panettone. Die eten ze daar vooral met de kerst. Wat maakt ‘t ook uit, ik vind je extra luchtige brood juist zeer geslaagd, ook voor Paasdagen [emoji38] Heb je het recept voor ons?
Laatst gewijzigd door lekkermelig op ma 02 apr 2018, 19:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Het brood is gebaseerd op dit recept;
http://oneperfectbite.blogspot.sg/2013/ ... -cake.html
Ik ben begonnen met 400gr bloem voor het hoofd deeg maar toen was het veel te nat. Toen bloem lepeltje voor lepeltje bijgevoegd to het een hanteerbaar deeg werd. Ik denk dat ik uiteindlijk bij de 500gr uit kwam.
Groetjes,
Willem
http://oneperfectbite.blogspot.sg/2013/ ... -cake.html
Ik ben begonnen met 400gr bloem voor het hoofd deeg maar toen was het veel te nat. Toen bloem lepeltje voor lepeltje bijgevoegd to het een hanteerbaar deeg werd. Ik denk dat ik uiteindlijk bij de 500gr uit kwam.
Groetjes,
Willem
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Baksels van Willem
Leuk recept!
Laatst gewijzigd door lekkermelig op ma 02 apr 2018, 19:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: niet alles quoten!
Reden: niet alles quoten!
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Ziet er lekker uit hoor. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Maciek
- Jongste bediende
- Berichten: 25
- Lid geworden op: za 24 mar 2018, 15:29
Re: Baksels van Willem
Het ziet erg lekker uit. Ik ga dit recept onthouden.
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Afgelopen zaterdag snert gemaakt :kwijl: . Moet kunnen ook al is het buiten 32 graden :2th: :2th: Ik had op TV een programma gezien waar men "green pea soup" at en kreeg gelijk trek. Toen ook maar wat ciabattas gebakken :G :G
Snert
Groetjes,
Willem
Snert
Groetjes,
Willem
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Lekker hoor. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
Ja, snert bij 32 °C. Geweldig idee :rofl2: maar dan moet er natuurlijk wel ROGGEbrood bij :D, en niet van dat italiaanse liflafjes brood :DB2:
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Molenbroodje
- Opboller
- Berichten: 219
- Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
- Locatie: Oost Brabant
Re: Baksels van Willem
Wat mij betreft kan snert altijd, elke dag :kwijl: . Maar dan inderdaad wel met roggebrood en spek! Maar jouw broodjes zien er ook heerlijk uit.
Groetjes Manon,
Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
In de tropen doen ze niet anders. Als je in Suriname wacht tot het winter is, eet je nooit snert.... En het is juist daar zo lekker, heerlijk met een Madam Jeanet erin. :kwijl:lekkermelig schreef: Ja, snert bij 32 °C. Geweldig idee :rofl2:
Wil
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
O, ik geloof best dat het lekker is , ook als het heet is. En wanneer eet je anders snert als je in Singapore woont? Maar ik moest even wennen aan het idee, ook al kom ik net terug van een tripje waar het de hele dag al 30 °C was. Weinig van gemerkt, van de ene airco naar de andere.....
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Baksels van Willem
Ook wel eens in die contreien gezworven maar het meest gekke vond ik toch als je liep te puffen van de hitte en je een shopping mall binnenliep waar de Kerstman je achterna komt ... of buiten 30 graden en je loopt nog zo'n warenhuis in van vijf grote verdiepingen en de onderste verdieping is een grote ijsbaan.. (waar dan alle verdiepingen op uit kijken)...
Maar inderdaad snert in Azië... met een vergrootglas zoeken...
Maar inderdaad snert in Azië... met een vergrootglas zoeken...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Ik was afgelopen maand een paar weken in de Filipijnen bij mijn schoon familie. Zoals gewoon probeer ik dan ook om wat brood te bakken. Maar ja met een oven die volgens mij niet eens de 200 graden haalt en zonder Bear is het toch een hele uitdaging. Met wat stretch en folds was het toch een aardig deeg geworden. Het enige wat mij echter opviel was dat het deeg vrij droog was alhoewel ik een vochtigheidsgraad van ruim 60% zou moeten hebben. De tweede keer het vocht verhoogd naar 67% toen was het wel wat beter. Zou het komen omdat ik lang houdbare (UHT) melk gebruikte? Weet iemand het water gehalte is van UHT melk?
[url=https://flic.kr/p/266Y711]Filipijns brood
Groetjes,
Willem
[url=https://flic.kr/p/266Y711]Filipijns brood
Groetjes,
Willem
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Stokbrood... deze keer lange broden gemaakt naar recept van Levine. Ik had alleen wel een voordeeg gemaakt, het recept is zonder. Ik vind dat het brood knapperiger is wanneer je een voordeeg gebruikt.
[url=https://flic.kr/p/266Y96d]Stokbrood
Groetjes,
Willem
[url=https://flic.kr/p/266Y96d]Stokbrood
Groetjes,
Willem
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Prachtige stokbroden, Willem. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Baksels van Willem
Chapeau Willem...
Een prachtresultaat met jou mogelijkheden!!
Ik wed dat je een dansje gemaakt hebt.. :DB2: :DB2:
Een prachtresultaat met jou mogelijkheden!!
Ik wed dat je een dansje gemaakt hebt.. :DB2: :DB2:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
:2th: :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Aardbeienvlaai
Aardbeienvlaai
Dit weekend een aardbeienvlaai gebakken. Ze hadden in de supermarkt mooie Koreanse aardbeien en kreeg direct zin om er een mooi baksel mee te maken :kwijl: . In Singapore wordt al het fruit geimporteerd en je kan eigenlijk het hele jaar rond aardbeien kopen. De lekkerste komen uit Korea :2th: . Amerikaanse of Australiaanse zijn vaak smaakloos.
De vlaai was ook heel goed gelukt en smaakte heerlijk.
Groetjes,
Willem
Aardbeienvlaai
Dit weekend een aardbeienvlaai gebakken. Ze hadden in de supermarkt mooie Koreanse aardbeien en kreeg direct zin om er een mooi baksel mee te maken :kwijl: . In Singapore wordt al het fruit geimporteerd en je kan eigenlijk het hele jaar rond aardbeien kopen. De lekkerste komen uit Korea :2th: . Amerikaanse of Australiaanse zijn vaak smaakloos.
De vlaai was ook heel goed gelukt en smaakte heerlijk.
Groetjes,
Willem
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Dat ziet er :kwijl: uit. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
De aqua loopt me uit de mond..... :2th:
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op di 29 jan 2019, 18:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Baksels van Willem
Prachtige aardbeienvlaai :2th: :kwijl:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
Heel mooie Aardbeienvlaai Willem :2th: en ongetwijfeld smaakt ie zo: :kwijl:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: Baksels van Willem
Ziet er heerlijk uit. :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Pan de Sal.
Pan de Sal
Dit weekend kwamen er wat vriendinnen van mijn vrouw op visite. Daar die allen van de Filipijnen kwamen maar wat Pan de Sal gebakken. Dat is daar het nationale broodje. Het zal ooit in het verleden door de Spanjaarden zijn geintroduceerd. Het wordt hoofdzakelijk in de ochtend gegeten. Letterlijk betekend het zout brood. Maarja het heeft gewoon 2% zout dus echt zout is het niet. Het is eerder zoet met 10% suiker. De term zout brood zal wel komen omdat het wordt bestrooid met fijn paneermeel voor het bakken. Als het uit de oven komt lijkt het of er zout op de broodjes zit...
Groetjes,
Willem
Pan de Sal
Dit weekend kwamen er wat vriendinnen van mijn vrouw op visite. Daar die allen van de Filipijnen kwamen maar wat Pan de Sal gebakken. Dat is daar het nationale broodje. Het zal ooit in het verleden door de Spanjaarden zijn geintroduceerd. Het wordt hoofdzakelijk in de ochtend gegeten. Letterlijk betekend het zout brood. Maarja het heeft gewoon 2% zout dus echt zout is het niet. Het is eerder zoet met 10% suiker. De term zout brood zal wel komen omdat het wordt bestrooid met fijn paneermeel voor het bakken. Als het uit de oven komt lijkt het of er zout op de broodjes zit...
Groetjes,
Willem
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: Baksels van Willem
Prachtige broodjes, ziet er heerlijk uit. :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Baksels van Willem
Ha Willem... Broodshop begonnen??
Oh.. nee ik zie het al een feestmaal gehad ALOY - ALOY :2th: :2th:
Oh.. nee ik zie het al een feestmaal gehad ALOY - ALOY :2th: :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Willem
Mooie oogst Willem! :2th:
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Eerste desem brood. on Flickr
Vanwege het corona virus moeten we hier in Singapore ook van huis werken. Nu is dat wel een beetje moeilijk als je in de scheepsvaart werkt maar als ik niet aan boord hoef blijf ik dus thuis. Met al die vrije tijd toch eens geprobeert om een desem op te starten. Eerste dagen ging die als een tierelier maar op dag 3 en 4 gebeurde er weinig. Ik dacht het is te warm want ik had ergens gelezen dat 27 graden wel het maximale voor een desem is. Hier in de keuken is het al gauw boven de 30 graden... Maar op dag 5 kwam er weer wat leven in en nu na ruim een week verdubbelt het in 2 uur en na 3 uur is het verdrievoudigd
Dus vandaag eens geprobeerd om een brood te bakken. Ruw weg het Veluws desem recept van Wil gevolgd. Morgen ochtend eens proberen hoe het smaakt
Groetjes
Willem
Vanwege het corona virus moeten we hier in Singapore ook van huis werken. Nu is dat wel een beetje moeilijk als je in de scheepsvaart werkt maar als ik niet aan boord hoef blijf ik dus thuis. Met al die vrije tijd toch eens geprobeert om een desem op te starten. Eerste dagen ging die als een tierelier maar op dag 3 en 4 gebeurde er weinig. Ik dacht het is te warm want ik had ergens gelezen dat 27 graden wel het maximale voor een desem is. Hier in de keuken is het al gauw boven de 30 graden... Maar op dag 5 kwam er weer wat leven in en nu na ruim een week verdubbelt het in 2 uur en na 3 uur is het verdrievoudigd
Dus vandaag eens geprobeerd om een brood te bakken. Ruw weg het Veluws desem recept van Wil gevolgd. Morgen ochtend eens proberen hoe het smaakt
Groetjes
Willem
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Baksels van Willem
Ik ben benieuwd! Ziet er in ieder geval uit als een mooi broodje! Veel sterkte daar, vind het hier met de Lock down light al lastig. Laat staan de veel striktere regels bij jullie met zulke hoge temperaturen!
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Mislukt...
Gisteren geprobeert om een desem brood te bakken. Ik was uitgegaan van mijn standaard brood recept;
650 gram brood meel
200 gram schrot (meel van hele tarwe graan)
100 gram rogge bloem
300 gram water
350 gram volle melk
7 gram gist
17 gram zout
Normaal maak ik van het schrot, rogge en water een poolish met 0.4gr gist. Als dit dan verdubbelt is in volume, dat duurt hier zo'n 6 uur, maak ik het deeg met de rest van de ingredienten. Dan tot slot voeg ik 60gr Chia, 15 gram Nigella en 100 gram water bij. Dat extra water is omdat de Chia veel water opneemt. Ik meng de zaadjes met het water een half uur van te voren zodat het water wordt opgenomen.
Voor de desem versie had ik het gist weggelaten en vervangen door 15% desem (150 gram) en het water en meel verminderd met 75 gram.
Ik had 's-ochtens het desem uit de koelkast gehaald en gevoerd met 75 gram water en meel. Het desem was na 2 en half uur verdubbelt en bubbelde.
Desem
Toen 150 gram desem gemengd met alle ingredienten behalve het zout en 30 minuten laten staan.
Daarna het zout erbij en het deeg gekneed voor een minuut of 10, toen de zaadjes erbij en nog eens 5 minuten gekneed. Ik moet zeggen het deeg was erg nat, veel natter dan gewoon. De eerste rijs duurde ongeveer 3 en half uur. Ik heb ook nog 2 S&F gedaan na 45 en 90 minuten. Het deeg in tweeen gedeeld en geprobeerd op te bollen en te vormen maar zoals gezegd het deeg was erg nat. In het blik gedaan en nog eens 3 en half uur late rijzen. Het deeg kwam net boven het blik uit, in de oven op 235 graden en 35 minuten gebakken. .. Het brood was eerder gezakt dan gerezen in de oven.
Mislukt
Wat doe ik fout? is het desem niet klaar? Kan desem samen met melk gebruikt worden? Ik merk dat het desem na 3 ½ uur alweer zakt. Let wel het is hier 31 a 32 graden in de keuken..
groetjes,
Willem
Gisteren geprobeert om een desem brood te bakken. Ik was uitgegaan van mijn standaard brood recept;
650 gram brood meel
200 gram schrot (meel van hele tarwe graan)
100 gram rogge bloem
300 gram water
350 gram volle melk
7 gram gist
17 gram zout
Normaal maak ik van het schrot, rogge en water een poolish met 0.4gr gist. Als dit dan verdubbelt is in volume, dat duurt hier zo'n 6 uur, maak ik het deeg met de rest van de ingredienten. Dan tot slot voeg ik 60gr Chia, 15 gram Nigella en 100 gram water bij. Dat extra water is omdat de Chia veel water opneemt. Ik meng de zaadjes met het water een half uur van te voren zodat het water wordt opgenomen.
Voor de desem versie had ik het gist weggelaten en vervangen door 15% desem (150 gram) en het water en meel verminderd met 75 gram.
Ik had 's-ochtens het desem uit de koelkast gehaald en gevoerd met 75 gram water en meel. Het desem was na 2 en half uur verdubbelt en bubbelde.
Desem
Toen 150 gram desem gemengd met alle ingredienten behalve het zout en 30 minuten laten staan.
Daarna het zout erbij en het deeg gekneed voor een minuut of 10, toen de zaadjes erbij en nog eens 5 minuten gekneed. Ik moet zeggen het deeg was erg nat, veel natter dan gewoon. De eerste rijs duurde ongeveer 3 en half uur. Ik heb ook nog 2 S&F gedaan na 45 en 90 minuten. Het deeg in tweeen gedeeld en geprobeerd op te bollen en te vormen maar zoals gezegd het deeg was erg nat. In het blik gedaan en nog eens 3 en half uur late rijzen. Het deeg kwam net boven het blik uit, in de oven op 235 graden en 35 minuten gebakken. .. Het brood was eerder gezakt dan gerezen in de oven.
Mislukt
Wat doe ik fout? is het desem niet klaar? Kan desem samen met melk gebruikt worden? Ik merk dat het desem na 3 ½ uur alweer zakt. Let wel het is hier 31 a 32 graden in de keuken..
groetjes,
Willem
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Baksels van Willem
Ga het zaad eens bij je meel tellen en het water van het zaad ook dan zie je een vrij hoog percentage vocht.. 71% ipv 68%
Pas je vocht aan naar lager en voeg bij wat nodig is om een soepel deeg te krijgen..
S&F is fraai maar kost ook lucht.. mijn ervaring is dat als ik een stevig deeg wil dan voer ik veel S&F uit
Je zegt dat je starter binnen noodtime verdubbelt en je deeg moet dan 3,5 uur in de bulkrijs???
Willem hoe is het met Corona daar??
Pas je vocht aan naar lager en voeg bij wat nodig is om een soepel deeg te krijgen..
S&F is fraai maar kost ook lucht.. mijn ervaring is dat als ik een stevig deeg wil dan voer ik veel S&F uit
Je zegt dat je starter binnen noodtime verdubbelt en je deeg moet dan 3,5 uur in de bulkrijs???
Willem hoe is het met Corona daar??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Baksels van Willem
Ik kom zelfs met het vocht van de zaadjes op 79%... En met nigella en chiazaad zou ik dat vocht toch wel degelijk mee laten tellen.
Dergelijke natte degen fermenteren bij hoge temperaturen ook nog eens wat sneller dus: Ik denk: overrezen...
Probeer- gezien de temperatuur bij jou - eens je deeg na de s&f’s verder in de koelkast te laten bulkrijzen. En wellicht terug naar 72% vocht...
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Dergelijke natte degen fermenteren bij hoge temperaturen ook nog eens wat sneller dus: Ik denk: overrezen...
Probeer- gezien de temperatuur bij jou - eens je deeg na de s&f’s verder in de koelkast te laten bulkrijzen. En wellicht terug naar 72% vocht...
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Baguette
Baguette volgens recept 2 van Levine met desem. Een week geleden gebakken en de meeste in de vriezer gedaan maar nu zijn ze alweer op . Morgen nog maar een batch bakken...
Bread
Ook mijn dagelijkse brood lukt nu wel goed. Het vocht gehalte toch weer op 67% gedaan, desem verhoogd naar 250gr en 1 gr droge gist toegevoegd. De zaadjes toch weer met 100ml water geweld. Ik had de laatste keer het water met de helft verminderd maar toen was het deeg veel te droog geworden na de eerst rijs. Chia staat er om bekend dat het heel veel water op kan nemen.
Rik, Met de Corona gaat het hier niet goed. iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Indien mogelijk vanuit huis werken. Veel van de buitenlandse gastarbeiders wonen in zogenaamde dormitoriums. Nu is de Corona onder deze arbeiders uitgebroken en vele zijn ziek. Gelukkig zorgt de regering goed voor deze mensen en zijn de ziekte symptomen mild.
Groetjes,
Willem
Baguette volgens recept 2 van Levine met desem. Een week geleden gebakken en de meeste in de vriezer gedaan maar nu zijn ze alweer op . Morgen nog maar een batch bakken...
Bread
Ook mijn dagelijkse brood lukt nu wel goed. Het vocht gehalte toch weer op 67% gedaan, desem verhoogd naar 250gr en 1 gr droge gist toegevoegd. De zaadjes toch weer met 100ml water geweld. Ik had de laatste keer het water met de helft verminderd maar toen was het deeg veel te droog geworden na de eerst rijs. Chia staat er om bekend dat het heel veel water op kan nemen.
Rik, Met de Corona gaat het hier niet goed. iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Indien mogelijk vanuit huis werken. Veel van de buitenlandse gastarbeiders wonen in zogenaamde dormitoriums. Nu is de Corona onder deze arbeiders uitgebroken en vele zijn ziek. Gelukkig zorgt de regering goed voor deze mensen en zijn de ziekte symptomen mild.
Groetjes,
Willem
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Baksels van Willem
Brood ziet er goed uit! De berichten over het virus zijn minder mooi; nogmaals sterkte!
Groetjes, Annelies
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Baksels van Willem
Mooi brood!! Blijf gezond...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Mooi gebakken, Willem.
En inderdaad, blijf gezond.
En inderdaad, blijf gezond.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Baksels van Willem
Je baguettes zien er geweldig uit, Willem, tòch heb ik een zwak voor busbrood. Man, man, echte power broden...
De gezondheid van jezelf en je familie goed in de gaten houden hoor! Doe ik hier ook voor mij en m'n vrouw
Groet,
Arie
De gezondheid van jezelf en je familie goed in de gaten houden hoor! Doe ik hier ook voor mij en m'n vrouw
Groet,
Arie
Mijn dagelijks brood...
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Baksels van Willem
Speculaas
Hallo iedereen,
Hier een bericht vanuit Singapore. Ik werk nog steeds van huis, dus heb meer tijd voor bakken. Ik eet ook meer brood omdat ik vaker thuis ben. Ik bak gemiddeld 4 busbroden per week...
Vandaag speculaas gebakken ivm de Sinterklaas. Smaakt is goed maar het kon meer krokant. Ik will ook nog pepernoten proberen te maken, misschien morgen..
Groetjes
Willem
Hallo iedereen,
Hier een bericht vanuit Singapore. Ik werk nog steeds van huis, dus heb meer tijd voor bakken. Ik eet ook meer brood omdat ik vaker thuis ben. Ik bak gemiddeld 4 busbroden per week...
Vandaag speculaas gebakken ivm de Sinterklaas. Smaakt is goed maar het kon meer krokant. Ik will ook nog pepernoten proberen te maken, misschien morgen..
Groetjes
Willem
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van Willem
Ziet er lekker uit hoor.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Baksels van Willem
Ziet er perfect uit!. ik vind het juist zachter lekkerder!
Passie voor de ambacht!.