Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Gebruikersavatar
Door MarcVS
#63528
Als ik ‘weinig’ water gebruik rijst het brood goed, maar is het deeg wel vrij droog. Het maken van een vliesje gaat niet zo goed. Het uiteindelijke brood is erg compact, maar mooi gerezen.
Als ik meer water toevoeg begint het uit te zakken in de breedte en veel minder te rijzen. Het maken van een vliesje gaat dan wel goed. Het uiteindelijke brood is dan vrij plat. Is dat normaal?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#63531
Marc.. Leuk dat je met de Dutch-oven werkt...

Ik ga je het boek van Chad Robertson aanraden "Tartine Bread"
https://www.tartinebakery.com/

Het is geen saai boek en leest lekker weg...
Je leert een basisdeeg maken en hier veel variaties op te maken...

Ik raad je wel aan de starter volgens deze methode te maken: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
Het is daarna eenvoudig je starter naar elke gewenste vorm aan te passen.. bloem / rogge / meel etc. etc.

We wachten op foto's van je mooie broodjes die je met dit boek zeker gaat maken...
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#63537
Nee, dat is niet normaal. Ik denk dat je nog wat moet oefenen op het vormen/opbollen/op spanning brengen van het deeg. Ook kan het helpen een rijsmandje te gebruiken tijdens de laatste rijs. Ook goed opletten dat je het deeg niet te lang laat rijzen, dan zakt het namelijk ook in.
#63541
MarcVS schreef:
ma 11 feb 2019, 12:03
Bedank voor je antwoord. Waar kan ik meer uitleg vinden over vormen/opbollen/op spanning brengen van het deeg?
Op de site van Levine kan je heel veel info vinden over het vormen van brood. Neem eens een kijkje via deze link.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... -tips.html
Gebruikersavatar
Door Gebaxke
#63542
Op bollen als stap 1 voor alle brood, 20 minuten rijzen.
https://youtu.be/_AxUNXljIAk

Stap twee de puntrijs voor plaatbrood (1ste stap voor busbrood)
60 minuten rijzen voor plaatbrood en afbakken.
Voor busbrood 15-20 minuten rijzen.
https://youtu.be/V-71hCS4RtI

Lang maken na de puntrijs voor o.a. busbrood;
https://youtu.be/cBZNV_5D0bI
45-60 minuten rijzen.

Tijden zijn afhankelijk van temperatuur, hoeveelheid gist, etc.
Uitgegaan van 2% droge gist.
Gebruikersavatar
Door MarcVS
#63668
Het opbollen was inderdaad het probleem. Ik heb ondertussen reeds een paar keer gebakken, waarbij ik opbol volgens het intructiefilmpje van Robert Van Beckhoven, en het resultaat was erg goed. Het brood rijst nu zonder uit te zakken, ook al gebruik ik meer water...
Bedankt aan allen voor de goede raad!
Gebaxke liked this
Mais en meergranenbrood te compact.

Ik zou beginnen met 15 gram meer vocht toevoegen o[…]

Brood van Gerrit

TARWEBROOD MET LIJNZAAD EN YOGHURT http://a67.[…]

welk meel?

Dat is heel aardig van je. Ik woon bij Coevorden[…]

Voorstellen

Welkom Linda!