Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door Eef
#63543
Ik had al eerder een recept van Levine gezien voor bierbostelbrood, maar had geen idee hoe ik daar aan moestkomen. Nu heb ik een nieuwe collega die samen met zijn vader bier brouwd, dus natuurlijk naar bestel gevraagd ivm het bakken van een brood, maar hij vroeg of het van blond of donker bier moest zijn, geen idee natuurlijk. Mijn vraag, welk moet het zijn of maakt het helemaal niet uit, want nu ik aan bestel kan komen moet het er wel van komen .
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#63547
Voor het deeg maakt het niet uit, wel kan de soort bierbostel de smaak van het uiteindelijke brood beïnvloeden.
Gebruikersavatar
Door Eef
#63548
Dank je Levine, ik ken het spul niet en er staat nergens iets over, bij verschillende recepten staat dat het eerst in vergiet moet en daarna even in foodprocessor omdat er scherpe schilletjes inzitten, daar staat in je boek ook niets over, omdat het erg nat schijnt te zijn zat ik ook een beetje met het vochtgehalte. Over 2 weken kan ik aan bestel komen dus ga dan maar eens proberen, ga het voor de zekerheid een beetje malen en vocht achterhouden tot einde kneedtijd.
Dank je voor de reactie
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#63550
Ik bak ook af en toe een bierbostelbrood. Zoek maar even in mn baksels. Op 11 januari heb ik er ongeveer bijgeschreven hoe ik de bostel heb verwerkt. De bostel laten uitlekken en uitknijpen. Ik gebruik de bostel zoals het van de brouwer komt. Bostel van een donker bier geeft meer smaak. Gebruik ook niet teveel in een brood.........

Denk wel aan de hygiene: bostel koel bewaren. Als je het langer dan een dag of twee wil bewaren zou ik het invriezen. (Of nog beter, direct (laten) invriezen door de brouwer, in kleine porties!
Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

Succes!

(En als iemand mij kan vertellen hoe ik een berichtje hier als een linkje kan plaatsen hoor ik het graag)
Gebruikersavatar
Door Rik59
#63552
BakkerGerrit schreef:
di 12 feb 2019, 17:35
(En als iemand mij kan vertellen hoe ik een berichtje hier als een linkje kan plaatsen hoor ik het graag)
Klik op het onderwerp van het bericht... Bijv. jou RE: BIERBOSTEL en adres uit de adresbalk kopiëren of (in Chrome) rechtermuisknop op het onderwerp van het bericht en linkadres kopiëren...

Let wel linkadres dus geen link adres.. hoewel ik het best een link adres vind... :D, :D,
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door TigerManZ
#63586
Bierbostelbrood heb ik ook wel eens gemaakt en smaakt prima.
Je kunt inderdaad alle mout die gebruikt wordt met brouwen gebruiken, donker, licht... maakt niet uit.
De donkere mout is wat langer geroosterd en heeft daarom meer smaak. Op het WWW is veel te vinden over verschillende moutsoorten voor bierbrouwen... Bijv:
https://www.brouw-bier.nl/theorie/grond ... orten.aspx
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/mout.html

Ik heb op een brood van 500gr bloem/meel wel eens 150gr bostel toegevoegd. Dat gaat prima, er ontstaat dan een brood met veel "pitjes" en grof mondgevoel. Minder kan ook, het is maar net wat je wilt...
Wat het lastiger maakt is dat de hoeveelheid vocht in de bostel onbekend is. Het wordt dus op gevoel een deeg samenstellen...

Suc6!
Mais en meergranenbrood te compact.

Ik zou beginnen met 15 gram meer vocht toevoegen o[…]

Brood van Gerrit

TARWEBROOD MET LIJNZAAD EN YOGHURT http://a67.[…]

welk meel?

Dat is heel aardig van je. Ik woon bij Coevorden[…]

Voorstellen

Welkom Linda!