Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Naar aanleiding van de opmerkingen in een ander topic maar eens een boompje (lees desempjes) opgezet om de verschillen te zien tussen fabrieksmeel en molenmeel bij het opbouwen van een starter..
Dag 1:
2 x opgezet met 50 gram meel en 50 gram water en dus 100% hydratatie
Links F = fabrieksmeel
Rechts M = molenmeel
Na de foto zijn de samples uit elkaar gezet +/- 1 meter
Wel in dezelfde ruimte om de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te houden
Volgende foto's komen na dag 3 of 4 om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen..
Wat bij de opzet direct opvalt is dat de molendesem vaster is dan de fabrieksdesem
Dag 1:
2 x opgezet met 50 gram meel en 50 gram water en dus 100% hydratatie
Links F = fabrieksmeel
Rechts M = molenmeel
Na de foto zijn de samples uit elkaar gezet +/- 1 meter
Wel in dezelfde ruimte om de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te houden
Volgende foto's komen na dag 3 of 4 om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen..
Wat bij de opzet direct opvalt is dat de molendesem vaster is dan de fabrieksdesem
Laatst gewijzigd door Rik59 op zo 03 feb 2019, 23:28, 1 keer totaal gewijzigd.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Interessant.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Leuk onderzoekje!
Gordijntje tussen hangen? Haha.
Gordijntje tussen hangen? Haha.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Molenmeel is vaak veel grover gemalen, heeft waarschijnlijk meer vezels, en die nemen meer vocht op. Qua smaak verwacht ik geen spektakel, maar we zullen zien.
Altijd leuk die uitprobeersels!
Wil
Altijd leuk die uitprobeersels!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Spannend! Ben benieuws of er een merkbaar verschil gaat ontstaan....
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Goede opmerking Wil...lekkermelig schreef: ↑ma 04 feb 2019, 00:45 Molenmeel is vaak veel grover gemalen, heeft waarschijnlijk meer vezels, en die nemen meer vocht op. Qua smaak verwacht ik geen spektakel, maar we zullen zien.
Altijd leuk die uitprobeersels!
Wil
Ja we gaan het dus doorvoeren en er ook een broodje mee bakken doorgevoerd op het molen- en fabrieksmeel..
Voor de smaaktest nodig ik dan 2 uiterst kritische broodliefhebbers die ik ken uit... (uit ervaring weet ik dat ze zeer kritisch zijn)
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
En de winnaar is!!....
De :DB2: fabrieksvolkoren :DB2: ......... vanaf het begin ook al zuurder dan het molenvolkoren...
We gaan nog even door met voeden en hopen er a.s. woensdag mee te kunnen bakken
De :DB2: fabrieksvolkoren :DB2: ......... vanaf het begin ook al zuurder dan het molenvolkoren...
We gaan nog even door met voeden en hopen er a.s. woensdag mee te kunnen bakken
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Met een beetje hulp (iets roggemeel) is nu ook het molenmeel aan de gang en hebben we dus nu 2 hard werkende desems..
Om ze nu zoveel mogelijk gelijk op te laten gaan voed ik de starter met febrieksmeel ook met dezelfde hoeveelheid roggemeel.
Aan fauna geen gebrek...
Wordt wel een beetje ziek van al de desempannenkoeken... :Z: :Z:
Om ze nu zoveel mogelijk gelijk op te laten gaan voed ik de starter met febrieksmeel ook met dezelfde hoeveelheid roggemeel.
Aan fauna geen gebrek...
Wordt wel een beetje ziek van al de desempannenkoeken... :Z: :Z:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Rik, zitten er in het fabrieksmeel toch geen additieven? Die kunnen natuurlijk van invloed zijn.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Zie niks aparts Henk..
Fabrieksmeel per 100 gr.:
Vet 2,3 gram
waarvan verzadigd 2,3 gr.
Koolhydraat 70,9 gr
waarvan suikers 1,3 gr.
Vezels 11,2 gr.
Eiwit 11,9 gr.
Natuurlijk zout 0,2 gr.
Het is een meel wat altijd al razendsnel is en lekker wegbakt...
Merk: Zidney en verkrijgbaar bij veel Turks/Marokkaanse winkels..
Ik haal het bij Tangermarkt
Dit zegt natuurlijk wel dat je bij het molenmeel een betere fermentatie hebt...
Fabrieksmeel per 100 gr.:
Vet 2,3 gram
waarvan verzadigd 2,3 gr.
Koolhydraat 70,9 gr
waarvan suikers 1,3 gr.
Vezels 11,2 gr.
Eiwit 11,9 gr.
Natuurlijk zout 0,2 gr.
Het is een meel wat altijd al razendsnel is en lekker wegbakt...
Merk: Zidney en verkrijgbaar bij veel Turks/Marokkaanse winkels..
Ik haal het bij Tangermarkt
Dit zegt natuurlijk wel dat je bij het molenmeel een betere fermentatie hebt...
Laatst gewijzigd door lekkermelig op ma 11 feb 2019, 11:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Link verwijderd, er zitten virussen in die site !!!!
Reden: Link verwijderd, er zitten virussen in die site !!!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Zojuist de starters aan het werk gezet...
We draaien volgens het principe van Sue's.. een lekker volkorenbroodje waar ik wat roggeschrot (15%) aan toevoeg..
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
De voordegen (levains) zijn gemaakt.... vanavond deeg draaien / 1e rijs + 4 x S&F en dan de koeling in..
Morgenochtend doorslaan en opmaken... 2e rijs en afbakken...
We draaien volgens het principe van Sue's.. een lekker volkorenbroodje waar ik wat roggeschrot (15%) aan toevoeg..
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
De voordegen (levains) zijn gemaakt.... vanavond deeg draaien / 1e rijs + 4 x S&F en dan de koeling in..
Morgenochtend doorslaan en opmaken... 2e rijs en afbakken...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Samenvatting test:
De relatief kleine hoeveelheden deeg (1760 gram) laten verschillen zien..
- in verwerking (deeg molenmeel wat stugger)
- in bakeigenschappen (deeg molenmeel kleurt makkelijker/mooier)
- vooral in resultaat (het brood van fabrieksmeel is duidelijk zuurder)
Zuurder brood van fabrieksmeel terwijl je dat niet zou verwachten omdat het veel sneller gaat
De structuren en kruim ontlopen elkaar niet zoveel
Het proefpanel hebben ook een gemengde voorkeur.. de een heeft een voorkeur voor het wat zuurder broodje terwijl de ander het meer neutrale broodje prefereert. Het laat wederom zien dat over smaak niet te twisten valt.
Bij grotere hoeveelheid zie ik dat het zure minder is terwijl de bakeigenschappen behouden blijven..
De relatief kleine hoeveelheden deeg (1760 gram) laten verschillen zien..
- in verwerking (deeg molenmeel wat stugger)
- in bakeigenschappen (deeg molenmeel kleurt makkelijker/mooier)
- vooral in resultaat (het brood van fabrieksmeel is duidelijk zuurder)
Zuurder brood van fabrieksmeel terwijl je dat niet zou verwachten omdat het veel sneller gaat
De structuren en kruim ontlopen elkaar niet zoveel
Het proefpanel hebben ook een gemengde voorkeur.. de een heeft een voorkeur voor het wat zuurder broodje terwijl de ander het meer neutrale broodje prefereert. Het laat wederom zien dat over smaak niet te twisten valt.
Bij grotere hoeveelheid zie ik dat het zure minder is terwijl de bakeigenschappen behouden blijven..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Homers
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: wo 23 jan 2019, 16:55
Re: Volkorenfabrieksmeel VS. Volkorenmolenmeel
Mooie test, bedankt.