Starter omroeren voor gebruik
- PeterThuisBakker
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 03 nov 2019, 06:22
Starter omroeren voor gebruik
Hallo allemaal
Ik heb een vraagje mijn zuurdesem is goed nu is mijn vraag de dag dat je hem gaat gebruiken voed je hem dan nog eerst of roer je deze gewoon door of juist niks mee doen en gewoon bij het deeg voegen ?
ps : had al eens een desem klaargemaakt maar rijzen bleef uit ! had de starter er gewoon bijgedaan zonder iets te doen (starter was 7 dagen oud en steeds bijgevoerd met telkens 50/50 water/ tarwevolkeren
Grtjes Peter
Ik heb een vraagje mijn zuurdesem is goed nu is mijn vraag de dag dat je hem gaat gebruiken voed je hem dan nog eerst of roer je deze gewoon door of juist niks mee doen en gewoon bij het deeg voegen ?
ps : had al eens een desem klaargemaakt maar rijzen bleef uit ! had de starter er gewoon bijgedaan zonder iets te doen (starter was 7 dagen oud en steeds bijgevoerd met telkens 50/50 water/ tarwevolkeren
Grtjes Peter
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Starter omroeren voor gebruik
Had je ook steeds een deel van je starter weggedaan? ( Bij het maken)
- PeterThuisBakker
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 03 nov 2019, 06:22
Re: Starter omroeren voor gebruik
Nee had niks weggedaan
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Starter omroeren voor gebruik
Meestal heb ik een deeg met een levain... ik doe het dan als volgt:
Nu in de winter haal ik mijn desem 2 avonden tevoren uit de koeling zodat hij al wat op temperatuur komt..
De volgende ochtend 7.00 uur ga ik hem voeden zodat hij actief wordt..
Als ik 's avonds om 19.00 uur zie dat de desem actief is (2 of 3 x zoveel) maak ik de levain en daar haal ik dan wat af om in de koelkast te zetten..
De volgende ochtend begin ik dan met mijn hoofddeeg en bak ik die dag af..
Zo heb ik de desem in principe 2 x gevoed voor ik hem terugzet..
Je moet je desem eerst weer actief maken voor je hem gebruikt... die bacteriën zitten in diepe slaap als je ze uit de koeling haalt plus er moet flink vermenigvuldigt worden want je hebt veel bacteriën nodig om dat deeg omhoog te duwen..
Dus na veel amour...
Nu in de winter haal ik mijn desem 2 avonden tevoren uit de koeling zodat hij al wat op temperatuur komt..
De volgende ochtend 7.00 uur ga ik hem voeden zodat hij actief wordt..
Als ik 's avonds om 19.00 uur zie dat de desem actief is (2 of 3 x zoveel) maak ik de levain en daar haal ik dan wat af om in de koelkast te zetten..
De volgende ochtend begin ik dan met mijn hoofddeeg en bak ik die dag af..
Zo heb ik de desem in principe 2 x gevoed voor ik hem terugzet..
Je moet je desem eerst weer actief maken voor je hem gebruikt... die bacteriën zitten in diepe slaap als je ze uit de koeling haalt plus er moet flink vermenigvuldigt worden want je hebt veel bacteriën nodig om dat deeg omhoog te duwen..
Dus na veel amour...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Starter omroeren voor gebruik
Je moet helft wegdoen anders krijgt je starter te weinig voeding.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Starter omroeren voor gebruik
Ik zorg bij m'n berekening van de hoeveelheid desem die ik nodig heb dat ik nooit iets hoef weg te gooien..Vitamine C schreef: ↑di 17 dec 2019, 12:12Je moet helft wegdoen anders krijgt je starter te weinig voeding.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Starter omroeren voor gebruik
Bij het opstarten van een desem vergat ik te melden.Rik59 schreef: ↑di 17 dec 2019, 12:39Ik zorg bij m'n berekening van de hoeveelheid desem die ik nodig heb dat ik nooit iets hoef weg te gooien..Vitamine C schreef: ↑di 17 dec 2019, 12:12Je moet helft wegdoen anders krijgt je starter te weinig voeding.
- PeterThuisBakker
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 03 nov 2019, 06:22
Re: Starter omroeren voor gebruik
Ok Bedankt heb het vanmorgen al gedaan en inderdaad hij werkt goed nuVitamine C schreef: ↑di 17 dec 2019, 13:09Bij het opstarten van een desem vergat ik te melden.Rik59 schreef: ↑di 17 dec 2019, 12:39Ik zorg bij m'n berekening van de hoeveelheid desem die ik nodig heb dat ik nooit iets hoef weg te gooien..Vitamine C schreef: ↑di 17 dec 2019, 12:12
Je moet helft wegdoen anders krijgt je starter te weinig voeding.
zl van de overschot nog wat starters maken die kan ik gewoon bewaren in de koelkast he ?
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Starter omroeren voor gebruik
Een starter is genoeg...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Starter omroeren voor gebruik
Meerdere starters moet je ook onderhouden/ voeden. Dus 1 lijkt mij voldoende