Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » wo 15 jan 2020, 15:07

6 dagen geleden ben ik met mijn desem gestart. Ik gebruik roggemeel en 100% hydratatie.

Mijn starter is mooi licht van kleur geworden, ruikt lekker en rijst goed. Enkel is hij niet echt heel erg vloeibaar maar meer een beetje... deeg/pasta-achtig?

Als ik hem ga voeden en er een lepel in zet zie ik wel veel lucht in de starter, denk dat dat wel goed is?

Moet ik misschien meer water gebruiken of is een wat stevigere starter helemaal niet erg?

Ik wil aanstaande zondag mijn eerste brood bakken, en vanaf dan de starter in de koelkast gaan bewaren omdat ik helaas maar tijd heb voor 1 baksel per week. De koelkast temperatuur is 2 graden, is dat niet te koud?

Verder wilde ik vanaf morgen, dag 7, minder roggemeel gaan gebruiken. Begrijp ik het goed dat ik bijv gewoon tarwemeel kan gebruiken, of een mix tussen rogge en tarwe?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3358
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door lekkermelig » wo 15 jan 2020, 15:23

Met een 1:1 oftewel 100% hydratatiemengsel is rogge altijd wat steviger dan tarwe. Niets mis mee.
Je kan het wel dunner maken, de hydratatie kan wel een beetje invloed op de smaak van je desem, maar dat is nogal complexe materie waar ik me gewoon maar niet druk om zou maken.
Je kan met vrijwel alles voeren, alleen gaat het anders smaken en ruiken. Tarwedesems zijn iets minder zuur vaak, en mijn eigen ervaring is dat mijn roggedesem wat robuuster is, dwz twee weken laten verhongeren in de koelkast heeft minder effect op mijn roggedesem dan op mijn tarwedesem.

Ik zou gewoon voeren wat je zelf het makkelijkst vindt. Als je een tarwedesem hebt is ie meestal in een paar stappen om te zetten naar een roggedesem en andersom.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » wo 15 jan 2020, 15:34

Super! Bedankt voor je snelle reactie.

Vroeger heb ik een tarwe starter gehad maar die is helaas overleden nadat ik hem vergat tijdens onze bouw :? Nu ben ik van plan weer beter op te letten natuurlijk maar tis fijn te weten dat een roggestarter iets meer kan hebben ook. Tevens vind ik de geur van de roggestarter echt heel lekker! Ben reuze benieuwd naar mijn eerste brood binnenkort.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Rik59 » wo 15 jan 2020, 15:53

Welkom....

Let me guess... eerste brood.. roggebrood??

Laat ie erg lekker smaken!!

Enne roggestarter.. ja daar kun je mee metselen... maar super spulleke..

We love pics!! Vooral van eerste maagdelijke broden...!! Wel een lekker dik plak kaas erop hè..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » wo 15 jan 2020, 18:37

Ik zal proberen te denken aan foto's :)

wilde zondag eens dit recept proberen, er zijn zoveel recepten dat je door de bomen t bos niet meer ziet dus ik ga maar gewoon (ogenschijnlijk) makkelijk beginnen: https://www.weekendbakery.com/posts/pai ... esembrood/

Vanmiddag mijn starter weer gevoed en hij is hard aan t groeien, hij heeft er iig zin in nog steeds!

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Rik59 » wo 15 jan 2020, 18:57

Als jij er zondag nou ook zin in hebt met dat mooie broodje dan gaat het helemaal goed komen en dan ligt er een superbrunch op tafel!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » wo 15 jan 2020, 20:36

Rik59 schreef:
wo 15 jan 2020, 18:57
Als jij er zondag nou ook zin in hebt met dat mooie broodje dan gaat het helemaal goed komen en dan ligt er een superbrunch op tafel!!
:thumbup: Ik ga mijn best doen.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4939
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Levinebaktbrood » do 16 jan 2020, 00:57

Een 100% hydratatie roggedesem is inderdaad stevig, maar niks mis mee.

Iedereen zegt altijd dat een roggedesem stabieler is en minder snel 'dood' gaat. Ik heb die ervaring niet. Mijn desem op basis van tarwebloem doet het al 7 jaar en in die tijd heb ik al diverse 'overleden' roggedesems gehad. Ze doen het een tijd goed en dan opeens is er niks meer mee te beginnen :o
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » do 16 jan 2020, 09:35

Levinebaktbrood schreef:
do 16 jan 2020, 00:57
Een 100% hydratatie roggedesem is inderdaad stevig, maar niks mis mee.

Iedereen zegt altijd dat een roggedesem stabieler is en minder snel 'dood' gaat. Ik heb die ervaring niet. Mijn desem op basis van tarwebloem doet het al 7 jaar en in die tijd heb ik al diverse 'overleden' roggedesems gehad. Ze doen het een tijd goed en dan opeens is er niks meer mee te beginnen :o
Nou, we zullen zien. :D

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3358
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door lekkermelig » do 16 jan 2020, 10:31

Nou ja, als je de boel geen zes weken uithongert krijg je elke desem, rogge of tarwe wel weer aan de praat. Ik heb de ervaring dat dat bij Rogge iets sneller gaat, maar echt belangrijk is het niet. Ik heb al meerdere malen mijn roggedesem gebruikt om opnieuw een tarwedesem te activeren, maar ook andersom. Regelmatig blijven voeren ook als je eens een paar weken geen desem bakt zou misschien nog beter zijn :D

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » wo 22 jan 2020, 10:14

Zondag mijn eerste brood gebakken aan de hand van dit recept: https://www.weekendbakery.com/posts/pai ... esembrood/

Er zijn zeker nog verbeterpunten, heb nog veel te leren, maar voor een eerste keer was ik best tevreden eigenlijk.
eerste zuurdesem heel.JPG
eerste_zuurdesem_half.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1690
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door papagena » wo 22 jan 2020, 15:39

Dit ziet er prima uit! Ga zo door.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » vr 24 jan 2020, 14:45

papagena schreef:
wo 22 jan 2020, 15:39
Dit ziet er prima uit! Ga zo door.
Dank je! Brood 2 gaat over een paar uur de oven in.

Heb nu een andere methode gebruikt, deels uit tijdgebrek.

Na de poolish, die ik 10 uur had laten staan, heb ik t deeg gemaakt, een paar keer de stretch and fold gedaan en toen in de koelkast gezet (4 graden) waar hij gedurende 40 uur langzaam rees. Nu straks eens afbakken en hopelijk komt t goed.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Deegroller
Berichten: 467
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Vitamine C » vr 24 jan 2020, 21:06

Wow 40 uur lijkt me nog al lang.

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » zo 26 jan 2020, 22:51

Vitamine C schreef:
vr 24 jan 2020, 21:06
Wow 40 uur lijkt me nog al lang.
Helaas door tijdgebrek kon t niet anders en sowieso, t ergste wat kon gebeuren is dat t brood mislukte en dan zou ik ervan leren, nietwaar?

Het brood was echter super lekker en luchtig met een heerlijke korst! :D Misschien meer geluk dan wijsheid maar het smaakte ons prima.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Deegroller
Berichten: 467
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Vitamine C » ma 27 jan 2020, 00:13

Niet te zuur geworden?

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » ma 27 jan 2020, 11:01

Vitamine C schreef:
ma 27 jan 2020, 00:13
Niet te zuur geworden?
Nee, helemaal niet te zuur vond ik.

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » ma 27 jan 2020, 11:59

Brood 3, hoop dat ie van binnen net zo goed is als dat hij er van buiten uitziet. Even geduld nog.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1213
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door Rik59 » ma 27 jan 2020, 14:41

Fraai broodje.. eet smakelijk!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
baknewbie
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: wo 15 jan 2020, 14:57

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Bericht door baknewbie » ma 27 jan 2020, 16:23

Rik59 schreef:
ma 27 jan 2020, 14:41
Fraai broodje.. eet smakelijk!!
Dank je, hij is heel lekker (vond mijn bezoek ook gelukkig)

Plaats reactie