Komt mijn desemstarter wel op gang?

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Knupie
Jongste bediende
Berichten: 40
Lid geworden op: wo 22 nov 2017, 14:56

Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door Knupie » vr 01 mei 2020, 14:11

Ik probeer op dit moment een desemstarter te maken volgens de methode Levine, nadat een eerdere poging mislukte. Maar het lijkt opnieuw niet te willen lukken. Ik werk met schone materialen en twee weckpotten (die ik sluit zonder ring). Ik weeg de ingrediënten exact af, maar toch... Alleen na de eerste dag was de inhoud verdubbeld, daarna niet meer. De derde dag heb ik inmiddels herhaald en ik ben van plan (ik ben nu op dag 5) dat nog eens te doen. Ik zie overigens wel belletjes aan de oppervlakte van het mengsel. Doe ik iets fout?

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3493
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door lekkermelig » vr 01 mei 2020, 14:34

Meer geduld....

De activiteit op dag 2 is geen desem activiteit maar een bacterie die het loodje legt zodra je mengsel zuurder wordt. Je moet gewoon doorgaan, vaak wordt het spul pas na een week echt wat actiever.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Knupie
Jongste bediende
Berichten: 40
Lid geworden op: wo 22 nov 2017, 14:56

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door Knupie » vr 01 mei 2020, 14:58

Dank, Wil. Ook hier geldt blijkbaar: geef niet op en de aanhouder wint... ;)

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5137
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door Levinebaktbrood » vr 01 mei 2020, 15:01

Geduld geduld geduld en blijven verversen. Soms duurt het wel 10 dagen voordat een desem het goed doet.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
KeesR
Opboller
Berichten: 239
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door KeesR » di 21 jul 2020, 21:06

Laatst weer eens een desem gemaakt nadat ik een tijd alleen met gist heb gewerkt. Rook wel zuur, lijkend op tenenkaas. Toen heb ik hem ververst maar ipv water heb ik er niet helemaal uitgegiste appelsap bijgedaan. Volgende dag gelijk mooie fermentatie met alcohollucht een koolzuurbelletjes.

Gebruikersavatar
ChrisWbD150
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 26 dec 2020, 00:54

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door ChrisWbD150 » za 26 dec 2020, 14:19

Ik heb altijd veel succes met de methode van Robert van Beckhoven... Hij begint met het maken van fruitwater, leuk om te doen!

"Hoe maak je een desem? - Bakvragen - Bij Robèrt" https://www.bijrobert.nl/bakvragen/hoe- ... een-desem/

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk


Gebruikersavatar
Bantam
Deegkneder
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: Komt mijn desemstarter wel op gang?

Bericht door Bantam » za 26 dec 2020, 17:47

Bij mijn derde poging om een desemstarter te hebben is het me (eindelijk :crazy: :-) ) gelukt.
Telkens heb ik de werkwijze zoals Levine het beschrijft gebruikt. De derde keer met succes, dacht ik.

Nu bedenk ik me dat de twee eerste mislukkingen niet te wijten zijn aan de bloem, de hydratatie enz. Wel aan een gebrek aan geduld. :mrgreen:
Zelfs nadat mijn ( nieuwe) desemstarter op gang gekomen was had die soms nog zwakke dagen. Wegens de koude of omdat ik een ander meel/bloem gebruikt heb.
Heb dus vooral geduld en denk er aan dat het met deze koude dagen soms eens langer duurt voordat de desem rijst.
Weet ook dat de desem de eerste uren ook aktief is maar de CO² eerst opgelost wordt in het water.
Pas als het water verzadigd is met CO² gaat de desem rijzen.
Met desem en desembroden is geduld één van de vaste ingrediënten. :P :D
Ik wens je veel succes.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Plaats reactie