natte plekken baksels

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Joris7
Gaat de goede kant op
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53

natte plekken baksels

Bericht door Joris7 » do 14 mei 2020, 11:22

Beste mede-bakkers,

De laatste paar keer mislukken mijn baksels. Er zitten weer flinke natte, enigszins harde plekken in het deeg.

Wat mij opvalt is dat de bloem waar ik de laatste tijd mee werk nu opeens veel meer water nodig heeft om enigszins soepel te worden. En dan nog voelt het deeg anders dan het deeg waar ik wel successen mee heb behaald, het voelt allemaal wat stugger.
Het deeg voelt bijna hetzelfde als het deeg wat ik maakte met een andere bloem, dat deeg voelde ook stug en droog en daar kreeg ik ook natte plekken mee, en het deeg, hoeveel water ik ook toevoegde, werd nooit echt de structuur die ik ken waar ik wel goede resultaten mee behaal.

Kan het zijn dat bloem, het was het laatste beetje in een grote zak, op een gegeven moment gewoon op is? Dat de eigenschappen, zoals vochtopname, veranderd? Ik heb de zak ook per ongeluk een keer in de keuken laten staan, open, en daar staat de vaatrwasser te draaien en onze droger, dus een heel schommelend klimaat.

Ik ben benieuwd naar jullie input!

groet,

Joris.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4884
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: natte plekken baksels

Bericht door Levinebaktbrood » do 14 mei 2020, 11:59

Bloem kan wel uitdrogen. Kan ook per zak verschillen en per seizoen.

Maar die natte plekken in je brood snap ik echt niet.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 398
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: natte plekken baksels

Bericht door WesleyNL » do 14 mei 2020, 12:50

Ik heb de vochtplekken die je in een ander topic had geplaatst laatst, echt nog niet eerder gezien.

Het vreemde is dat de rest van het kruim wel gewoon goed gebakken er uit zag.

Maar aangezien dit het laatste beetje was, haal eens ander bloem en kijk of je het daar ook mee hebt.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
Kneedhaak 2.0
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38

Re: natte plekken baksels

Bericht door Kneedhaak 2.0 » do 14 mei 2020, 14:12

Is je bloem voldoende gemengd voor het kneden, en hoe is het gekneed ?
Je zou de bloem vooraf kunnen zeven.

Succes.

Plaats reactie