Zuurdesem verkruimelen en drogen
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Zuurdesem verkruimelen en drogen
Ik houd erg van experimenteren en het bakken met desem. Ik gebruik 2 soorten: een roggedesem en een tarwedesem. Ik bewaar altijd wat bakjes in de vriezer, maar nu las ik dat je het desem ook kunt drogen en / of verkruimelen. Beide heb ik nu gedaan ( zie foto's ). Ik vraag me nu af hoe lang je ze zo kunt bewaren. Heeft iemand daar ervaring mee / kennis van?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Dank voor je reactie. Je hebt de gedroogde desem dus ook in de koelkast staan? Of de verkruimelde?Gebaxke schreef: ↑vr 26 jun 2020, 09:17 Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
Ik ben heel benieuwd naar de San Francisco en Alaska desem.
Meng je die met speciaal meel? Of doe je dat met het meel dat hier verkrijgbaar is.
En verandert daardoor de smaak van het desem nog?
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Gewoon wat verkruimeld spul, een gram of 50.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Graag gedaan.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Op een vel bakpapier actieve desem dun uitsmeren en dan gewoon aan de lucht laten drogen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Bestel bijBakker Henk schreef: ↑za 27 jun 2020, 23:22Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
https://www.starterculturen.nl/a-59013 ... escription
Die hebben ook de San Francisco desem.
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Ik heb de desem uitgesmeerd op bakpapier en aan de lucht laten drogen. Roggedesem gaat heel goed. Bij tarwedesem moet je echt heel dun proberen te smeren, hetgeen wat lastiger is.Bakker Henk schreef: ↑za 27 jun 2020, 23:22 Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen
Succes Henk.Bakker Henk schreef: ↑zo 28 jun 2020, 17:47 Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.