Zuurdesem verkruimelen en drogen

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Marionbakt »

Ik houd erg van experimenteren en het bakken met desem. Ik gebruik 2 soorten: een roggedesem en een tarwedesem. Ik bewaar altijd wat bakjes in de vriezer, maar nu las ik dat je het desem ook kunt drogen en / of verkruimelen. Beide heb ik nu gedaan ( zie foto's ). Ik vraag me nu af hoe lang je ze zo kunt bewaren. Heeft iemand daar ervaring mee / kennis van?
IMG_1092.jpg
IMG_1094.jpg
IMG_1104.jpg
roggedesem.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Gebaxke »

Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Marionbakt »

Gebaxke schreef: vr 26 jun 2020, 09:17 Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
Dank voor je reactie. Je hebt de gedroogde desem dus ook in de koelkast staan? Of de verkruimelde?
Ik ben heel benieuwd naar de San Francisco en Alaska desem.
Meng je die met speciaal meel? Of doe je dat met het meel dat hier verkrijgbaar is.
En verandert daardoor de smaak van het desem nog?
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Gebaxke »

Gewoon wat verkruimeld spul, een gram of 50.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Marionbakt »

Gebaxke schreef: vr 26 jun 2020, 16:41 Gewoon wat verkruimeld spul, een gram of 50.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.
Dank je :D
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Gebaxke »

Graag gedaan. ;)
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Bakker Henk »

Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Levinebaktbrood »

Op een vel bakpapier actieve desem dun uitsmeren en dan gewoon aan de lucht laten drogen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Gebaxke »

Bakker Henk schreef: za 27 jun 2020, 23:22Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Bestel bij
https://www.starterculturen.nl/a-59013 ... escription

Die hebben ook de San Francisco desem.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Marionbakt »

Bakker Henk schreef: za 27 jun 2020, 23:22 Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Ik heb de desem uitgesmeerd op bakpapier en aan de lucht laten drogen. Roggedesem gaat heel goed. Bij tarwedesem moet je echt heel dun proberen te smeren, hetgeen wat lastiger is.
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Bakker Henk »

Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Bericht door Marionbakt »

Bakker Henk schreef: zo 28 jun 2020, 17:47 Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.
Succes Henk.
Plaats reactie