Percentage zaden in volkorenbrood?
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Percentage zaden in volkorenbrood?
Ik wil graag zaden toevoegen aan mijn deeg voor volkorenbrood. Ik ben op zoek gegaan naar recepten en kom van alles tegen.
20%, 13%, 12% op basis van het meelgewicht voor mengsels van zaden.
4-8% op basis van het meelgewicht voor lijnzaad.
Ook lees ik dat lijnzaad eerst een half uur in water moet wellen omdat het anders vocht aan het deeg zou onttrekken. In een ander recept wordt daar helemaal niet over gesproken.
Wie kan me raad geven?
20%, 13%, 12% op basis van het meelgewicht voor mengsels van zaden.
4-8% op basis van het meelgewicht voor lijnzaad.
Ook lees ik dat lijnzaad eerst een half uur in water moet wellen omdat het anders vocht aan het deeg zou onttrekken. In een ander recept wordt daar helemaal niet over gesproken.
Wie kan me raad geven?
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Jos...
Vanaf 10% mag je gang gaan... jij bakt het broodje dus doe wat je lekker vind... wordt alleen niet te uitbundig...
Jos alle zaden en vezels dienen geweekt te worden... houd er dus rekening mee met de hoeveelheid vocht...
Hoeveel vocht?? Er is hier een lijst te vinden... met een beetje Duits begrip.. of google translate
https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/
Vanaf 10% mag je gang gaan... jij bakt het broodje dus doe wat je lekker vind... wordt alleen niet te uitbundig...
Jos alle zaden en vezels dienen geweekt te worden... houd er dus rekening mee met de hoeveelheid vocht...
Hoeveel vocht?? Er is hier een lijst te vinden... met een beetje Duits begrip.. of google translate
https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Dank voor het delen van de link. Jammer dat het Duits is.
Moet ik de hoeveelheid water in het deeg verminderen met het gewicht aan water dat door de zaden opgenomen is?
Moet ik de hoeveelheid water in het deeg verminderen met het gewicht aan water dat door de zaden opgenomen is?
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Google translate doet veel...
Waarden voor opname van water door zaden en granen:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesamzaadjes + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g griesmeel van harde tarwe + 100 g water
100 g tarwemeel + 100 g water
100 g roggemeel + 100 g water
100 g speltmeel + 100 g water
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 g maïsgrutten + 150 g water
100 g havervlokken + 100 g water
100 g gedroogd en fijngemalen paneermeel + 250 g water
100 g oud brood + 50 g water
Bron: https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/
Het water wat opgenomen wordt zul je extra nodig hebben... want anders wordt het een droog broodje...
Waarden voor opname van water door zaden en granen:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesamzaadjes + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g griesmeel van harde tarwe + 100 g water
100 g tarwemeel + 100 g water
100 g roggemeel + 100 g water
100 g speltmeel + 100 g water
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 g maïsgrutten + 150 g water
100 g havervlokken + 100 g water
100 g gedroogd en fijngemalen paneermeel + 250 g water
100 g oud brood + 50 g water
Bron: https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/
Het water wat opgenomen wordt zul je extra nodig hebben... want anders wordt het een droog broodje...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Heel fijn. Dankjewel!
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Lijnzaad
Mijn eerste baksel is een volkorenbrood met lijnzaad. Bij het weken van het lijnzaad valt op dat er ook olie vrij komt. De structuur van het deeg is behoorlijk anders is dan zonder het zaad. Het is veel vochtiger/plakkeriger. Een vliesje trekken is ook lastiger met al die zaadjes.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Lijnzaad is een superplakmiddel... maar ook supergezond!! Dat zijn lekkere broden... ehh foto??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Het staat in de oven. Die foto komt nog wel.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Mooi broodje... zal zeker lekker zijn...
Alleen volgende keer graag de "oogst" in de bakrubriek...
daar mag je een verzameling aanleggen onder je eigen naam...
Alleen volgende keer graag de "oogst" in de bakrubriek...
daar mag je een verzameling aanleggen onder je eigen naam...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 162
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Zaden niet meekneden
Ik vind het er mooi uit zien en het smaakt ook goed.
De volgende keer wil ik het toch iets anders aanpakken. Ik heb ergens gelezen dat je de gewelde zaden niet direct aan met meel moet toevoegen zodat het meegekneed wordt maar pas in de laatste minuten. Mogelijk levert dat een minder plakkerig deeg op.
De volgende keer wil ik het toch iets anders aanpakken. Ik heb ergens gelezen dat je de gewelde zaden niet direct aan met meel moet toevoegen zodat het meegekneed wordt maar pas in de laatste minuten. Mogelijk levert dat een minder plakkerig deeg op.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Percentage zaden in volkorenbrood?
Lijnzaad plakt zowieso
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Lijnzaad
Juist door het hoge gehalte aan olie in lijnzaad, is weken af te raden, of in ieder geval niet noodzakelijk!Jos bakt schreef: ↑vr 11 sep 2020, 16:28 Mijn eerste baksel is een volkorenbrood met lijnzaad. Bij het weken van het lijnzaad valt op dat er ook olie vrij komt. De structuur van het deeg is behoorlijk anders is dan zonder het zaad. Het is veel vochtiger/plakkeriger. Een vliesje trekken is ook lastiger met al die zaadjes.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.