Zout toevoegen in All In mix?
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Zout toevoegen in All In mix?
Ik ben dus net begonnen met terug zelf brood te bakken. Gisteren mijn eerste brood gebakken in mijn nieuwe BBM Panasonic. Lekker, maar..... beetje flauw van smaak.
Kan ik nu zelf nog wat zout toevoegen aan een all in mix die ik gebruik? Zo ja, hoeveel zout? Ik gebruik momenteel 400g volkoren all in mix met 280ml water.
Bedankt al voor de antwoorden.
Kan ik nu zelf nog wat zout toevoegen aan een all in mix die ik gebruik? Zo ja, hoeveel zout? Ik gebruik momenteel 400g volkoren all in mix met 280ml water.
Bedankt al voor de antwoorden.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Dat ligt eraan hoeveel zout zit er al in ?
Wettelijk mag je maar 1,8 % gebruiken, maar kan je natuurlijk altijd vanaf wijken. 2,5% is mogelijk
Wettelijk mag je maar 1,8 % gebruiken, maar kan je natuurlijk altijd vanaf wijken. 2,5% is mogelijk
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Als je zou mist voeg je wat toe, simpel toch...? Je geeft alleen niet aan hoeveel zout er al in de mix zit.
VitamineC geeft al aan wat de norm is en dat je daarvan af kunt wijken als je zelf bakt
Weeg het zout wel af zodat je weet wat je doet en vermeerder het in kleine stapjes.
Zo kom je er vast achter wanneer het voor jou wel een lekker resultaat geeft.
Suc6
VitamineC geeft al aan wat de norm is en dat je daarvan af kunt wijken als je zelf bakt
Weeg het zout wel af zodat je weet wat je doet en vermeerder het in kleine stapjes.
Zo kom je er vast achter wanneer het voor jou wel een lekker resultaat geeft.
Suc6
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Bedankt voor de info. Ben echter geen wiskundig wonder. Wat betekent die % in gram dan?Vitamine C schreef: ↑do 07 jan 2021, 12:56 Dat ligt eraan hoeveel zout zit er al in ?
Wettelijk mag je maar 1,8 % gebruiken, maar kan je natuurlijk altijd vanaf wijken. 2,5% is mogelijk
En ik had inderdaad beter moeten schrijven hoeveel zout er al in de mix zit.
Dus: verpakking zegt dat er 1,6g per 100g mix in zit.
Tot hoeveel kan ik dan gaan als ik 400g gebruik?
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Bedankt. In mijn mix zit blijkbaar 1,6g per 100g. Met percentages kan ik niet rekenen vrees ik. Heb geen rekenknobbel in mijn kop.TigerManZ schreef: ↑do 07 jan 2021, 13:16 Als je zou mist voeg je wat toe, simpel toch...? Je geeft alleen niet aan hoeveel zout er al in de mix zit.
VitamineC geeft al aan wat de norm is en dat je daarvan af kunt wijken als je zelf bakt
Weeg het zout wel af zodat je weet wat je doet en vermeerder het in kleine stapjes.
Zo kom je er vast achter wanneer het voor jou wel een lekker resultaat geeft.
Suc6
Denk dat ik dan ook maar eens op zoek moet naar precisie weegschaal.... of heb je daar ook een tip voor misschien?
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Zout toevoegen in All In mix?
1.6g / 100g is gewoon 1.6wt.%
Dit lijkt mij al een goede hoeveelheid zout voor in het brood.
Als je zou willen verhogen naar bijvoorbeeld 2.5% dan zou je per 100g meel nog 0.9g zout toe moeten voegen. Op een brood van 400 zou je dan dus 3.6g zout extra toe moeten voegen om op 2.5% te komen en 0.8g om op 1.8% uit te komen.
(Houd er bij de berekening wel rekening mee dat op een label vaak het aantal gram per 100g mix weergegeven wordt terwijl bij het broodbakken vaak uitgegaan wordt van het gewicht in gram aan toevoegingen per 100g meel [1g/100g staat gelijk aan 1%])
Dit lijkt mij al een goede hoeveelheid zout voor in het brood.
Als je zou willen verhogen naar bijvoorbeeld 2.5% dan zou je per 100g meel nog 0.9g zout toe moeten voegen. Op een brood van 400 zou je dan dus 3.6g zout extra toe moeten voegen om op 2.5% te komen en 0.8g om op 1.8% uit te komen.
(Houd er bij de berekening wel rekening mee dat op een label vaak het aantal gram per 100g mix weergegeven wordt terwijl bij het broodbakken vaak uitgegaan wordt van het gewicht in gram aan toevoegingen per 100g meel [1g/100g staat gelijk aan 1%])
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Bedankt!!!hjeverts schreef: ↑do 07 jan 2021, 16:53 1.6g / 100g is gewoon 1.6wt.%
Dit lijkt mij al een goede hoeveelheid zout voor in het brood.
Als je zou willen verhogen naar bijvoorbeeld 2.5% dan zou je per 100g meel nog 0.9g zout toe moeten voegen. Op een brood van 400 zou je dan dus 3.6g zout extra toe moeten voegen om op 2.5% te komen en 0.8g om op 1.8% uit te komen.
(Houd er bij de berekening wel rekening mee dat op een label vaak het aantal gram per 100g mix weergegeven wordt terwijl bij het broodbakken vaak uitgegaan wordt van het gewicht in gram aan toevoegingen per 100g meel [1g/100g staat gelijk aan 1%])
Ik herinner me van vroeger (bakte zo'n 15 jaar geleden ook in BBM) dat er op zeker moment toch veranderingen zijn doorgevoerd bij bakkers, qua gebruik van zout. Da's waarschijnlijk ook doorgevoerd in de all-in-mixen. Mijn broden begonnen toen ook wat flauwer te worden. Waarschijnlijk ook 1 van de reden waarom ik er toen mee gestopt ben.
Denk dat ik toch ga beginnen om zout toe te voegen en eens ik het terug wat in de vingers heb ga ik wel beginnen bakken zonder all-in mixen.
Nu heb ik ergens al wel gelezen dat je beter bakkerszout moet gebruiken??? Moet ik daar ook al achter gaan zoeken!
BBM Panasonic sd2500WXE
- - Kruimels is ook brood - -
- - Kruimels is ook brood - -
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Bakkerszout zit 3x meer jodium in dan in Jozo zout. Dat heeft onze schildklier nodig. Voor kleine kinderen is jodium tekort schadelijk en voor volwassenen onwenselijk. Wat verhogen van je zout betreft, ik zou niet gelijk naar 2,5% gaan. 1,6% naar 1,8% kan al een aardig verschil zijn. 0,2 g/100g = 0,8 gram/400g. Precisieweegschaal is daar wel handig bij.
Breinler verkoopt naar mijn mening goede grote weegschalen en precisieweegschalen. Ik vind daarbij 0,00 g handig en tot 500g zo heb ik ooit toch kunnen wegen toen mijn gewone weegschaal het opgaf. Ik heb daar later ook een weegschaal tot 8kg aangeschaft. Zo'n pocket weegschaal is leuk, maar je hebt naar mijn ervaring te weinig ruimte om iets te wegen.
Laatst gewijzigd door Victory op do 07 jan 2021, 18:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Ik gebruik altijd 1.65% bakkerszout voor elk brood.
Zout is technisch nodig, het verstevigt o.a. de structuur van het brood. Het geeft ook smaak.
Maar te veel natrium is niet heel gezond.
Voor de smaak doe ik af en toe een snuifje Ve-Tsin in het deeg.
Hier wordt altijd bakkerszout gebruikt omdat er jodium bijgemengd is.
Te veel jodium is schadelijk, te weinig ook. Daarom o.a. ook dat ik me heel strikt aan de hoeveelheid zout per 1000g meel hou.
Edit : Op het pakje bakkerszout staat er: 58 mg/1000g,
op het pakje Jozo : 23mg/1000g.
1mg = 0,001 gram
Zout is technisch nodig, het verstevigt o.a. de structuur van het brood. Het geeft ook smaak.
Maar te veel natrium is niet heel gezond.
Voor de smaak doe ik af en toe een snuifje Ve-Tsin in het deeg.
Hier wordt altijd bakkerszout gebruikt omdat er jodium bijgemengd is.
Te veel jodium is schadelijk, te weinig ook. Daarom o.a. ook dat ik me heel strikt aan de hoeveelheid zout per 1000g meel hou.
Edit : Op het pakje bakkerszout staat er: 58 mg/1000g,
op het pakje Jozo : 23mg/1000g.
1mg = 0,001 gram
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Bedankt.Victory schreef: ↑do 07 jan 2021, 17:56 Bakkerszout zit 3x meer jodium in dan in Jozo zout. Dat heeft onze schildklier nodig. Voor kleine kinderen is jodium tekort schadelijk en voor volwassenen onwenselijk. Wat verhogen van je zout betreft, ik zou niet gelijk naar 2,5% gaan. 1,6% naar 1,8% kan al een aardig verschil zijn. 0,2 g/100g = 0,8 gram/400g. Precisieweegschaal is daar wel handig bij.
Breinler verkoopt naar mijn mening goede grote weegschalen en precisieweegschalen. Ik vind daarbij 0,00 g handig en tot 500g zo heb ik ooit toch kunnen wegen toen mijn gewone weegschaal het opgaf. Ik heb daar later ook een weegschaal tot 8kg aangeschaft. Zo'n pocket weegschaal is leuk, maar je hebt naar mijn ervaring te weinig ruimte om iets te wegen.
Jozo zout? Wat is dat?
Bedankt ook voor de link naar Breinler. Toen ik die opzocht zag ik daar eerst reuzegrote weegschalen staan.... beetje té groot voor 2 gram...
BBM Panasonic sd2500WXE
- - Kruimels is ook brood - -
- - Kruimels is ook brood - -
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
@Bantam: waar koop je zo'n bakkerszout dan? In de supermarkt of moet ik daarvoor naar speciaalzaken of molenwinkels?
BBM Panasonic sd2500WXE
- - Kruimels is ook brood - -
- - Kruimels is ook brood - -
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Zout toevoegen in All In mix?
In een zaak voor bakkersbenodigdheden.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Jozo zout is gejodeerd keukenzout een algemeen bekend merk in NL.
Je moet wel ff doorklikken ja, maar dan heb je ook een prima keuze. (het is niet de bedoeling een bult links neer te zetten dus dat doe ik maar niet..)
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Jozo zout kende ik niet. Ben wel Belgisch, vandaar waarschijnlijk.
BBM Panasonic sd2500WXE
- - Kruimels is ook brood - -
- - Kruimels is ook brood - -
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Zout toevoegen in All In mix?
ik gebruik voor het afwegen van gist en zout zo'n drugsweegschaaltje. Weegt tot 2 cijfers achter de komma in grammen en kost op internet een tientje of zo...........
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- ynory
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 01:02
- Locatie: Twintig minuten van Brussel
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Heb hier net al paar uurtjes zitten zoeken op internet. Ik ben dus geen ali of wish-mens dus zal 't een beetje duurder gaan worden, maar niet onoverkomelijk.BakkerGerrit schreef: ↑do 07 jan 2021, 23:16 ik gebruik voor het afwegen van gist en zout zo'n drugsweegschaaltje. Weegt tot 2 cijfers achter de komma in grammen en kost op internet een tientje of zo...........
Wat ik gevonden heb weegt van 0,01 tot 300g, komt van Breinler. Is weeral 6,95 verzendkosten (Ik ben Belgisch), maar ja.
BBM Panasonic sd2500WXE
- - Kruimels is ook brood - -
- - Kruimels is ook brood - -
- Kneedhaak 2.0
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Je kunt ook bij een bakker vragen of je Jobrozo kunt kopen ( Jodium Broodzout)
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Toch opletten :
Broodzout > 70-85 mg jodide per kg zout.
Bakkerszout > 50-65 mg jodide per kg zout
Jozo en andere "zeezouten" in de gewone handel > +- 23 mg jodide per kg zout
Te veel jodide is slecht voor de schildklier.
Bakkers mogen sinds 2009 geen broodzout (70-85 mg jodide per kg) meer gebruiken.
Broodzout > 70-85 mg jodide per kg zout.
Bakkerszout > 50-65 mg jodide per kg zout
Jozo en andere "zeezouten" in de gewone handel > +- 23 mg jodide per kg zout
Te veel jodide is slecht voor de schildklier.
Bakkers mogen sinds 2009 geen broodzout (70-85 mg jodide per kg) meer gebruiken.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Zout toevoegen in All In mix?
Hier hoef je geen rekenwonder voor te zijn hoor.ynory schreef: ↑do 07 jan 2021, 15:15Bedankt. In mijn mix zit blijkbaar 1,6g per 100g. Met percentages kan ik niet rekenen vrees ik. Heb geen rekenknobbel in mijn kop.TigerManZ schreef: ↑do 07 jan 2021, 13:16 Als je zou mist voeg je wat toe, simpel toch...? Je geeft alleen niet aan hoeveel zout er al in de mix zit.
VitamineC geeft al aan wat de norm is en dat je daarvan af kunt wijken als je zelf bakt
Weeg het zout wel af zodat je weet wat je doet en vermeerder het in kleine stapjes.
Zo kom je er vast achter wanneer het voor jou wel een lekker resultaat geeft.
Suc6
Denk dat ik dan ook maar eens op zoek moet naar precisie weegschaal.... of heb je daar ook een tip voor misschien?
1% van 100 gram is 1 gram...
2% van 100 gram is 2 gram... (100 gedeeld door 100 maal 2)
2% van 400 gram is 8 gram... (400 gedeeld door 100 maal 2)
Als je de percentages beter wil begrijpen dan zoek op dit forum eens naar de "bakkersformule"
Als je die beheerst kun je zelf allerlei recepten controleren en aanpassen, in het kort komt het hier op neer:
Het meel/bloem gewicht van het recept is 100% dus bij je voorbeeld is 400 gram 100%
2,5% zout is hierbij dus 10 gram zout. (400gr gedeeld door 100 is 4gr en 4gr maal 2,5 is 10gr)
Jozo zout is inderdaad prima zout om in brood te gebruiken. Maar als je af en toe zelf brood bakt en ook brood van de bakker eet krijg je toch al jodium binnen. Mocht je het toch willen gebruiken, volgens mij verkopen ze bij de Appie Happie ook jozo zout naast de andere zout soorten...
Laatst gewijzigd door lekkermelig op vr 08 jan 2021, 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: link naar bol.com verwijderd
Reden: link naar bol.com verwijderd
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...