De baksels van Melinda

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Vandaag had ik zin om een "gouwe ouwe" te bakken. En wel Frans Landbrood, recept van Levine. Staat in boek 1, Brood uit eigen oven. Ook op de blog van Levine staat het recept.
Heerlijk om te bakken en voor de verandering 4 vloerbroden. Ik heb 15 gram water toegevoegd, want ik houd wel van een beetje soepel deeg. :D
Afbeelding
Frans Landbrood by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Melinda

Bericht door brood daar zit wat in »

Heerlijk Melinda! Ze zien er weer prachtig uit 😍
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts »

Mooie broden Melinda! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: De baksels van Melinda

Bericht door oudbakken »

mm, lekker al die broden. het zal je smaken :thumbup:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: De baksels van Melinda

Bericht door TigerManZ »

Prachtig Melinda :thumbup:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Al een paar dagen had ik zo'n zin om iets met desem te doen en vandaag kon het eindelijk. Ik heb toch maar weer het vertrouwde recept gemaakt, maar wel met de helft volkorenmeel omwille van de vezels. Het is het beproefde recept van Levine, driegranen desem, en dan de hybride vorm, dus met een pietsie desem.
Altijd weer leuk om te maken en heerlijk.
Afbeelding

Op de blog van "Mariëlle in de Keuken" was ik al vaker het recept van Surinaamse puntjes tegengekomen. Voor mij nostalgisch, dus ik moest het wel een keer proberen. Ik heb er een bruine variant van gemaakt door een deel van de Amerikaanse patent te vervangen door volkoren natuur. En ik heb wat extra water toegevoegd, want vond het deeg een beetje stug.
Wat het Surinaams maakt zou ik eerlijk gezegd niet weten. Misschien doordat het deeg door de semolina gaat en de naad in het midden. Geen idee. Die kenmerkende naad was bij mijn broodje nagenoeg niet te zien, maar de smaak was prima.
Van buiten knapperig en van binnen zacht.

Belegd met bakkeljauw en wat komkommer, dat was echt lekker. 😋 Ik werd daar wel enthousiast van, lang leve de nostalgie.
En voor wie niet weet wat bakkeljauw is, even Googlen.

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Levinebaktbrood »

Ziet er allemaal weer heerlijk uit Melinda :thumbup: :thumbup:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts »

De broden zien er weer erg goed gelukt uit Melinda! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Levine had op FB zo'n mooi recept gepost van lichtbruin vloerbrood met zaadjes dat ik het wel moest proberen.
Leuk om te bakken met een wat hogere hydratatie.
Alleen die ovenrijs had ik wat enthousiaster gewild. Misschien het deeg net iets eerder in de oven doen. Iets voor de volgende keer.
Ik vind het best nog spannend om de balans te vinden tussen goed gerezen, ovenrijs en overrijs.
Maar desondanks ben ik best tevreden.
Afbeelding
Lichtbruin vloerbrood met zaadjes
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts »

Mooie broden Melinda!

Zag ze ook op het blog van levine voorbij komen. Misschien lekker om voor het weekend te maken naast de paasstol :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Nou, mooie broodjes hoor Melinda! Het is ook wel een aardig recept. Ik ben zelf de laatste tijd juist ook vaker wat met pitten aan heb bakken, al is het maar om die anderhalve kilo zonnepitten in mijn voorraad weg te werken voordat de meelmotten weer zomer gaan vieren :-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Dankjewel, Wil.
Net geluncht met 2 sneetjes. Verrassende smaak, heerlijk met die karwijzaadjes.
Beslist voor herhaling vatbaar.
Ook mijn proefpanel was positief. (Ja Wil, ook ik heb zo af en toe een proefpanel 🤣)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

In de herkansing, de lichtbruine vloerbroden met zaadjes van Levine.
Ik heb nu de hoeveelheden bloem en volkorenmeel omgedraaid, dus iets bruiner dan lichtbruin. ;)
Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
@Levine: volgende keer nog iets meer vocht toevoegen omdat ik meer volkorenmeel gebruikt heb?
Vind het overigens een heerlijk brood.

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit »

Melinda schreef: do 08 apr 2021, 14:24 Een iets kortere narijs gegeven in de hoop op meer ovenrijs. Toch nog niet gelukt. Ik wil zo graag dat ze in de oven enthousiast open springen van vreugde. Geen idee hoe ik dat voor mekaar krijg. Ze zijn wel aardig gerezen, maar niet genoeg naar mijn zin.
Toch nog korter laten rijzen, dus sneller de HETE oven in.....
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts »

Vind het er niet verkeerd uitzien Melinda! :) :thumbup:
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Ik vind het best mooie broodjes Melinda. Maar ik snap wat je bedoelt. Ik krijg het met gistbrood ook niet zo snel voor elkaar en al helemaal niet als ik er veel zaden of pitten in stop.
Maar net als Gerrit denk ik dat je moet proberen een nog kortere vormrijs te doen. Met desembroden vind ik het makkelijker. Vaak denk ik dan dat ze nog wat langer zouden kunnen rijzen en scheuren ze in de oven heel mooi open.

En @Gerrit, zo'n Rofco is echt wel heet genoeg, en bakt heel fel vergeleken met sommige andere ovens.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

De Rofco had ik op 240 graden staan, dus daar kan het niet aan liggen. De stoombakken geven ook behoorlijk wat stoom.
De rijstijd had ik al iets korter aangehouden, nl. 55 min.
@Wil, dat zou inderdaad ook wel kunnen dat het met gistbroden minder lukt. Met desembroden heb ik wel vaker een mooiere ovenrijs gehad. Had ik niet aan gedacht.
Ik vind dit recept wel makkelijk om in een spontane bui te maken. Met desembroden moet je eerst plannen.
Ze waren ondanks de kortere rijstijd toch mooi van binnen (helaas geen foto van).
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Ja, ik maak ook wat vaker gist broden. Vooral met de Manz, die hoef ik ook niet lang van te voren aan te zetten, ook 's morgens ideaal als je deeg recht uit de koelkast wil bakken. Maar ik had zaterdag de Rofco even aangezwengeld, en qua brood beviel het me wel beter. Lekker knapperig brood, mooie korst.

Als je echt wil oefenen op mooiere oortjes op je gistbroden zou ik ze gewoon nog iets korter laten rijzen, gewoon uitproberen. Of je verlaagt de temperatuur van je deeg een of twee graden.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Afbeelding

Heel lang heb ik niets gepost, ook meer dan een halfjaar geen brood gebakken en uit noodzaak van de bakker gegeten. ;)
Nu kon het dan eindelijk weer. Voor de veiligheid (om te kijken of het mij nog lukt) een vertrouwd recept gemaakt, afgeleid van het lichtbruin vloerbrood met zaadjes van Levine.
Ik heb een deel volkoren natuur vervangen door grof volkorenmeel. En wat meer water toegevoegd. Voor nu ben ik best tevreden.
Maar vooral blij dat ik weer van mijn eigen brood kan genieten. :D
Wat heerlijk weer, die geur in huis van versgebakken brood.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Mooi hoor Melinda, en goed om je hier weer eens te zien!
Je bent het bakken nog niet verleerd!

Groetjes,

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Levinebaktbrood »

Ze zijn weer goed gelukt Melinda!
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De baksels van Melinda

Bericht door hjeverts »

Ze zien er weer erg mooi uit! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Het is weer een tijd geleden dat ik wat gepost heb. Het brood bakken gaat intussen wel door, gelukkig.
Vandaag weer sinds lange tijd driegranen desembroden gebakken naar het recept van Levine. Deze heb ik al vaker laten zien, maar ach, omdat het zo lang geleden is toch maar weer een keer. Ben heel tevreden met het resultaat. Altijd een succes. :)

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Goed zo Melinda, gewoon doorbakken!
Je bent het ook echt nog niet verleerd :-), mooie broden!

Groeten,
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Vitamine C »

Mooie broden :)
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

Vandaag sinds lang weer mijn favoriete (hybride) stokbroden met zaadjes gebakken. En oh, wat ben ik tevreden. Zo mooi gelukt, daar wordt een mens toch blij van. :D
Afbeelding

We konden niet wachten en hebben de eerste al warm aangesneden. Hemels lekker, gewoon met een beetje roomboter.

Afbeelding

En dan nog even een paar bakacties van de afgelopen weken. Lekker als het er mooi uitziet.
Allemaal recepten van Levine. Alleen de volkoren sesambroden een beetje aangepast met Amerikaanse patent. Mag het natuurlijk niet meer "volkoren" heten, dus "bijna-volkoren". ;)

Afbeelding

En dan natuurlijk de beroemde Levientjes. Echte succesbroden. Desem en een beetje gist, met rozijnen, pecannoten en koekkruiden.

Afbeelding

Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig »

Dat ziet er allemaal weer heel lekker uit Melinda!

Groeten,

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda »

De afgelopen week heeft "Roffie" het druk gehad. Lekker bezig geweest voor een lunch en kleine bakgroep.
Broden die ik ooit gebakken had, nu weer eens in de herhaling.
Alle recepten komen uit het arsenaal van Levine, want die kloppen eigenlijk toch altijd.
Als eerste lichtbruine vloerbroden. Gewoon lekker.
Afbeelding

En om in de feeststemming voor Kerst te komen de feestelijke en smaakvolle sterbroodjes. Erg leuk om te bakken. Ik hoop nog eens echt grove suiker te kunnen vinden, want de suiker die ik heb is niet grof genoeg naar mijn zin.
O, en ik dacht even het even te proberen met gekleurde suiker, leek mij leuk. Helaas was dat gelijk al geen succes, want de kleuren liepen erg uit. Dat is dus die ene in het midden. Geen gezicht. ;)
Voor de rest wel blij. Heerlijk met roomboter.

Afbeelding

Vandaag dan de Franse landbroden.
Afbeelding

En als afsluiter worstenbroodjes. Hier heb ik een beetje van Robèrt en een beetje van Levine gecombineerd. Omdat wij geen varkensvlees eten heb ik alleen rundergehakt gebruikt. Dat is wel een uitdaging om toch een smeuïg geheel te krijgen. De smaak is goed, prima eigenlijk. Alleen mag van mij het gehakt een dikkere worst zijn.
Al met al heel tevreden. :)
Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door bakplaat »

Stuk voor stuk prachtige bakwerkjes Melinda... :thumbup:

En het lijkt me zeker wel een goed idee, voor je worstebroodjes zonder varkensvlees, naast het rundsgehakt, ook eens gehakt van kippenvlees te proberen.

Fijne Kerstdagen toegewenst...
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: De baksels van Melinda

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ziet er écht heel erg goed uit! Chapeau!! :clap:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Anna »

Dat ziet er weer prachtig uit Melinda! :thumbup: Die sterbroodjes zijn zo leuk om te maken. Ik gebruik altijd grove rietsuiker, maar greinsuiker is denk ik nog wat grover. Heb je dat al eens geprobeerd?
Al die mooie en lekkere broden, ik moet nodig meel kopen en weer eens wat brood bakken geloof ik :D
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: De baksels van Melinda

Bericht door TigerManZ »

Mooi en lekker Melinda!!
Groet, Han.
Die al lang geen brood meer heeft gebakken...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Plaats reactie