Beste allemaal,
Ik kocht een Rofco B10 oven met 2 niveau's
Nu valt het mij op dat broden of pistolets die op de bovenste laag liggen, donkerder gebakken zijn dan deze op het onderste niveau.
Hebben jullie ook die ervaring?
Is dat normaal?
Graag jullie commentaar
Bedankt
JP
verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag
- JEPEDEWE
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 17:20
verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3601
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag
Het verbaast me niet.
Ik heb een B40 en ook daar bakken de drie etages niet gelijkmatig, alleen kan je daar nog met twee temperatuur regelingen spelen, zodat het verschil niet te groot wordt. Warme lucht stijgt op, dus het wordt vanzelf wel iets warmer aan de bovenkant.
Overigens is het probleem niet specifiek voor Rofco. Ik heb sinds kort ook een Manz staan met twee etages, en ook daar bakt de bovenste etage iets harder. Maar de verschillen tussen oventypes zijn nog veel groter. Bij Rofco wordt je brood zwart bij 250 °C, bij Manz net aan bruin. Dat heeft vooral met de plaatsing van de spiralen te maken, ik vermoed dat directe stralingswarmte bij Rofco veel groter is.
Ik was al zo verbaasd over de verschillen dat ik maar eens een oven thermometer aangeschaft heb, kan ik nog wat gedetailleerder meten
wil
Ik heb een B40 en ook daar bakken de drie etages niet gelijkmatig, alleen kan je daar nog met twee temperatuur regelingen spelen, zodat het verschil niet te groot wordt. Warme lucht stijgt op, dus het wordt vanzelf wel iets warmer aan de bovenkant.
Overigens is het probleem niet specifiek voor Rofco. Ik heb sinds kort ook een Manz staan met twee etages, en ook daar bakt de bovenste etage iets harder. Maar de verschillen tussen oventypes zijn nog veel groter. Bij Rofco wordt je brood zwart bij 250 °C, bij Manz net aan bruin. Dat heeft vooral met de plaatsing van de spiralen te maken, ik vermoed dat directe stralingswarmte bij Rofco veel groter is.
Ik was al zo verbaasd over de verschillen dat ik maar eens een oven thermometer aangeschaft heb, kan ik nog wat gedetailleerder meten
wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2256
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag
Wat ik soms doe om dat verschil op te vangen is de broden van laag wisselen, zo'n 15 minuten voor het einde van de baktijd. Maar dan alleen als ik op 2 lagen bak en dat is meestal het geval. En eigenlijk geeft dat wel een goed resultaat.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- JEPEDEWE
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 17:20
Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag
Ik nam contact op met Rofco zelf.... vriendelijke mensen
Ze stelden voor de oven veel langer voor te verwarmen en mijn eerste indruk is dat dat inderdaad beter is
Gr
Ze stelden voor de oven veel langer voor te verwarmen en mijn eerste indruk is dat dat inderdaad beter is
Gr