Broodvirtuoos bakt Bierbostelbrood

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Broodvirtuoos bakt Bierbostelbrood

Bericht door De Broodvirtuoos »

Afbeelding

Recept: 12 stuks

3600 g. T-65. = 90 %
400 g. Volkorenmeel = 10 %
800 g. Desem-volkoren = 20 %
24 g. Gist = 0,6 %
40 g. Roomboter = 1 %
80 g. Zout = 2 %
20 g. Moutpoeder = 0,5 %
800 g. Bierborstel = 20 % (bierborstel zonder haverkorrels i.v.m. lange onsmakelijke sprieten)
2400 g. Water ca. = 60 % (afhankelijk van de borstel)

Deegtemperatuur : 24°C.

Werkwijze:
Kneden: Tot een glad en soepel deeg van 24°C.
Bulkrijst: 90 minuten, na 45 minuten een doorslag geven.
Nachtrust: ca. 24 uur bij 4°C (koelkast)
Afwegen: 650 g.
Opbollen: Losjes
Bolrijs: ca. 60 minuten
Opmaken: In model trekken van de vorm van de mandjes
en in bestoven mandjes leggen.
Narijs: ca. 60 minuten; daarna overzetten op een inschietplank
Sjabloneren:Met sjabloon
Bakken: 240 C.; met stoom
Baktijd: ca. 40 minuten

zie voor desem: viewtopic.php?f=195&t=7841
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door hjeverts »

Mooi brood Frans! :)

Heb je eerst zelf bier gebrouwen om aan de bierborstel te komen?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door bakplaat »

Heb ooit eens dit...BIERGISTBROOD ...gebakken.Ik had van een mede forumlid een portie gedroogde biergist gekregen en daarmee aan de slag gegaan.
Het was wel een langdurig proces, (± 12uur) maar ondanks dat, was het brood zeer geslaagd en erg smakelijk. :thumbup:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door papagena »

Bierborstel is geweldig om mee te bakken. Ik haal wel eens wat op bij de brouwerij, vries dat spul in en gooi het gewoon een handjevol door het brood. Het geeft een fijne smaak.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door De Broodvirtuoos »

Klopt, ik haal het ook bij een plaatselijke brouwer, weeg de porties af en vries het in.
Wel geef ik bij de brouwer aan dat ik geen haver in de borstel wil hebben. Deze bevatten namelijk lange onsmakelijk aren..
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door hjeverts »

ok, dus vrij gemakkelijk om aan te komen zo te lezen. Ga ik binnenkort als ik voor mijn werk bij een brouwerij ben eens vragen.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Houtvogel
Opboller
Berichten: 175
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Bericht door Houtvogel »

Is het woord niet 'BIERBOSTEL'?
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Broodvirtuoos bakt Bierbostelbrood

Bericht door De Broodvirtuoos »

Houtvogel schreef: vr 23 sep 2022, 10:24 Is het woord niet 'BIERBOSTEL'?
Yess, je hebt gelijk. :clap:
Kan het helaas niet meer aanpassen.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie