volkorenbrood uit silvercrest bbm

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
pietert
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 30 aug 2022, 22:10
Contacteer:

volkorenbrood uit silvercrest bbm

Bericht door pietert »

goededag broodbakkers,

ik heb een silvercrest bbm van mijn moeder gekregen om lekker te oefenen om brood te bakken.
ik oefen een volkorenbrood en als die goed is dan kan ik dat recept voortaan gaan gebruiken voor een dagelijks lekker brood.

nou is het zo... volgens het boekje heb ik telkens 540gr meel en 350 ml water nodig om te bakken in de modus van 1000gr. nu staat er ook een modus voor 750gr op maar dan zou ik minder meel nodig hebben.

nu in 1000gr modus.

375ml water
1.5 tl zout (7,5gr)
25gr roomboter
257gr meergranenmeel
258gr witbroodmeel
25gr mals maker
1,5 tl suiker(4,5)
2,5 tl droge gist ( bruggeman ) (5gr)

het resultaat

Brood is tegen de deksel gerezen maar aan de voorzijn bij bedieningpaneel is het ingezakt.
Brood proeft een beetje als deeg dus ik heb er nu teveel water opzitten. had er voorheen 350ml water in zitten maar telkens is de onderste 2 a 3 cm een beetje vastig.

nu wil ik graag is proberen om in een 750gr modus te bakken want als ik er minder meel in doe en het rijst goed dat ik miss dan toch een mooi brood krijg wat luchtig voelt en goed gerezen is.

ik denk zelf aan dit recept.

300ml water
1 tl zout (5gr)
20gr roomboter
200gr meergranenmeel
250gr witbroodmeel
25gr mals maker
1,5 tl suiker (4,5gr)
2,5 tl droge gist van bruggeman (5gr)

heeft er iemand tips voor mij?
Gebruikersavatar
pietert
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 30 aug 2022, 22:10
Contacteer:

Re: volkorenbrood uit silvercrest bbm

Bericht door pietert »

ik heb zojuist een brood gebakken op 29-11 met de volgende ingredienten.

260 ml water
1 tl zout
22 gr boter ( margarine )
170 gr meergranenmeet
210 gr witbroodmeel
20 gr mals maker
2 tl suiker
2 tl droge gist

het resultaat:

het brood is aan de onderkant goed maar er zit nog wel een beetje vastigheid in.
het brood mag wat hoger worden.

mijn tip voor de volgende:

minder water dus 250 ml water ( 63% )
2,5 tl suiker
2,5 tl droge gist

zo noteer ik elke keer alles op papier om het brood te verbeteren tot ik mijn ideaal brood heb.
Gebruikersavatar
pietert
Chef stoffer en blik
Berichten: 6
Lid geworden op: di 30 aug 2022, 22:10
Contacteer:

Re: volkorenbrood uit silvercrest bbm

Bericht door pietert »

ik heb vervolgens weer een brood gebakken met de nodige aanpassen

heb recept:

bakken in 750g modus

ingredienten:

250 ml water
1 tl zout
22 gr boter ( margarine )
170 gr meergranenmeel
210 gr witbroodmeel
20 gr mals maker
2,5 tl suiker
2,5 tl droge gist

gewicht na het bakken is 585gr

resultaat:

het brood is mooi hoog geworden
de smaak is nog niet bekent

foto kan ik niet erbij plaatsen. ik ga dat proberen uit te vogelen hoe ik dat kan doen.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: volkorenbrood uit silvercrest bbm

Bericht door KeesR »

Ik heb er ook zo een. Werkt goed. Brood wil wel eens inzakken, ook kan en klare mengsels: mijn ervaring is dan wat minder gis gebruiken voor het geval je zelf gist kan toevoegen.
Gebruikersavatar
ClaudiaD
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: wo 26 aug 2020, 16:59

Re: volkorenbrood uit silvercrest bbm

Bericht door ClaudiaD »

Een andere tip is het combineren van een broodmix (meel incl. gist en zout) met het eigen meel. Dan heb je ook geen brood verbeteraars, suiker of vet meer nodig. Voorbeeld:
250 gram broodmix naar keuze.
250 gram eigen (volkoren) meel.
300 ml water.
4,5 gram zout
2,5-3,8 gram poedergist.
Verder is niets nodig.
PS je kunt ook experimenteren met andere verhoudingen. Bijvoorbeeld 200 gram broodmix en 300 gram eigen meel. De hoeveelheid water blijft altijd 60% van het meel, dus 300 ml. Het zout is 1,8% van het eigen meel. Dus 5,4 gram. De gist is 1-1,5% van het eigen meel, dus 3-4,5 gram.
Ik heb uit andere topics begrepen dat de hoeveelheid zout belangrijk is voor de structuur van het brood. Dus zorg dat je daar exacter mee om gaat dan je nu doet (een theelepel kan nogal wisselend zijn).
Plaats reactie