Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Itslein
Deegroller
Berichten: 314
Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26

Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Itslein »

Dat vind ik nou ontzettend leuk om te horen, wat jullie absolute lievelingsrecept is :).

Hier zijn het Levine's semolinabroodjes waar ik nog wat desem en 200 gram extra voordeeg aan toevoeg. Als ik die maak, weet ik zeker dat 's morgens de broodtrommels afgeladen vol zitten en iedereen de dag goed doorkomt! Er zijn heel veel lekkere broden gebakken al, maar dit is tot nu toe de favoriet hier. Maar ik heb natuurlijk nog niet zoveel ervaring als veel van jullie dus ik ben benieuwd, kan ik meteen nog wat ideeën opdoen :B:.
Groetjes, Marjolein
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4018
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door lekkermelig »

Tja, er zijn zoveel lekkere broden, en op grond waarvan ben je enthousiast over een recept?
Als het om makkelijk te bakken en lekker gaat ben ik erg te spreken over de triangels van levine of pitabroodjes met olijven komijn en koriander (een recept uit een boek van Linda Collister).
De familie wil altijd vermont sourdough, en dat vind ik alleen makkelijk te bakken omdat ik het inmiddels wel bijna uit mijn hoofd ken, het staat vrijwel altijd op het bakprogramma.
Maar het leukst vind ik toch altijd om nieuwe dingen te proberen.

Minder favoriet: stokbroden (ik wil wel perfecte broden bakken, maar er is zoveel lekkerders en makkelijkers te bakken...) en allerlei mierzoete dingen, alhoewel de stollen met kerst en pasen wel veel blije gezichten opleveren.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Itslein
Deegroller
Berichten: 314
Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Itslein »

:) Vermont sourdough had ik ook verwacht van jou Wil. Ik moet het nog steeds een keer maken.

Stokbroden willen ze hier alleen ook nog zelfgebakken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd; weekend bakery, 1 van die Amerikaanse desemsite, ben even de naam kwijt en die van Levine met zuurdesem, een zelfverzonnen donker stokbrood. Die van Levine is favoriet. Ik ga binnenkort dit recept proberen: http://www.wiebaktmee.nl/autolyse%20bro ... brood.html

Ben benieuwd hoe dat gaat smaken.
Groetjes, Marjolein
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Anna »

Even een oud, maar wel leuk topic afstoffen. Doen jullie mee?

Favorieten kunnen best wijzigen van tijd tot tijd vind ik. Hier is de favoriet op dit moment een kleddernat speltbroodje met zaden. Hopelijk kan Wil het recept eens delen :angel:
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 270
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Bantam »

Mijn lievelingsbrood is een volle maaltijd waard. :P
Voor 2 broden :
1-) Een voordeeg dat 24 uur in de koelkast rust.
Bestaande uit : 1- 70 gram gerstmout.
2- 200 gram Volkoren Tarwe
3- 200 gram volkoren Rogge
4- 470 gram water

2-) Granen en zaden die 24 uur in de koelkast rusten.
Bestaande uit : 1- 60 gram havervlokken
2 - 30 gram speltvlokken
3 - 70 gram: een mengeling van zaden en pitten.
4 - 25 gram zwarte sesam of zwarte rijst (Riso Venere, Riso Nerone van Piemonte, Italië)
5 - 185 gram water
#3 en #4 worden gemalen in de koffiemolen. Zonder dat het te veel opgewarmd wordt.

3-) Aktieve Desem: 240 gram

4-)Meel: - 350 gram tarwebloem ( hoog eiwit gehalte van plaatselijke molen.)
- 50 gram volkoren tarwemeel
- 50 gram volkorenmeel

5-) 60 gram tarwegluten om het eiwitgehalte te verhogen.

6-) 19,5 gram zout

7-) 30 gram boter

8-) tenslotte 65 à 70 gram water

Na het mengen en een viertal keer stretch and fold ( met 35 minuten rust).
2 x doorslaan met telkens een anderhalf uur rust.
Dan vormen en in een blik.
De hele nacht de koelkast in.
In de voormiddag in de oven.

De rijstijden variëren volgens het weer......
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Giesje
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 06 feb 2023, 11:40

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Giesje »

Hier zijn de keiserbroodjes van Levine echt een topper. maak er meestal 18 want ze zijn zo op en als er toch wat over blijft even terug de oven in de volgende dag en smullen maar.
ben al over mijn houdbaarheids datum heen en ik hoop dat er nog vele maanden volgen. ;)
ik kneed met de Clatronic KM 3711 en een bbm kan in beide machines voor twee broden kneden.
hete luchtoven
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Afbeelding

Rotkorn mit geröstet kurbiskerne.

Een tarwe-volkorenbrood gemaakt van de rode tarwe van Slaege. Dit tarweras heeft al een unieke smaak, maar hier nog eens 15% geroosterde pompoenpitten in te verwerken, is de smaakbeleving compleet. Ik verwerk deze met 30% (volkoren)desem en via nachtoverbrugging.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Jos bakt »

Je hebt me geïnspireerd om met geroosterde pompoenpitten te gaan werken. Dat geeft inderdaad een heerlijke smaak aan het brood!

Eerder was ik door een bericht van jou al met gebroken rogge aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik met gebroken rogge, hele roggekorrels en geroosterde pompoenpitten. Zelf brood maken is een feest!
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Leuk Jos, dat je dit zo oppikt. :D
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Anna »

Ik vind de rode tarwe ook erg lekker. Goed idee om er pompoenpitten door te doen, dat ga ik ook eens proberen. Met dat patroontje ziet het brood er ook heel mooi uit :thumbup:
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Anna schreef: vr 26 mei 2023, 07:39 Ik vind de rode tarwe ook erg lekker. Goed idee om er pompoenpitten door te doen, dat ga ik ook eens proberen. Met dat patroontje ziet het brood er ook heel mooi uit :thumbup:
het patroontje (sjaboon) is zeer eenvoudig te maken. Zoek een passend patroon op internet, kopiëren, en uitknippen c.q. snijden op karton. Ik sjabloneer met cacaopoeder. Maar ook met roggebloem is een mogelijkheid. Roggebloem verkleurt niet/nauwelijks tijdens het bakken, dit in tegenstelling met tarwebloem. Succes.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Jos bakt schreef: za 20 mei 2023, 13:21 Je hebt me geïnspireerd om met geroosterde pompoenpitten te gaan werken. Dat geeft inderdaad een heerlijke smaak aan het brood!

Eerder was ik door een bericht van jou al met gebroken rogge aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik met gebroken rogge, hele roggekorrels en geroosterde pompoenpitten. Zelf brood maken is een feest!
Klopt Jos, Men vindt (mijn afnemers) de Tarwe-Roggevolkoren ook heerlijk. Zeker wanneer je van de roggekorrels een kookstuk maakt, dan is dit brood ook voor degenen die niet zo van "harde" pitjes in het brood houden, een heerlijk sneetje brood, zonder dat het afbreuk doet aan de hoeveelheid vezels!
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Jos bakt »

Uiteraard maak ik een kookstuk van de rogge. Voor de 'bite' vind ik hele roggekorrels fijner. Zodra de voorraad gebroken rogge op is schakel ik waarschijnlijk over op hele roggekorrels. Nu is dat nog 50% gebroken rogge en 50% hele roggekorrels én natuurlijk die heerlijke geroosterde pompoenpitten erbij.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Jos bakt schreef: zo 28 mei 2023, 09:48 Uiteraard maak ik een kookstuk van de rogge. Voor de 'bite' vind ik hele roggekorrels fijner. Zodra de voorraad gebroken rogge op is schakel ik waarschijnlijk over op hele roggekorrels. Nu is dat nog 50% gebroken rogge en 50% hele roggekorrels én natuurlijk die heerlijke geroosterde pompoenpitten erbij.
Ik zie graag het resultaat, Jos! :thumbup:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Jos bakt »

Mijn basisrecept:

Volkorenmeel GLX van Holland meel: 88%
Gildekornmix van de warme bakker: 10%
Volkoren roggemeel: 2%
Zout: 1,5%
Gist 1% of 0,2% als ik met desem (25%) werk
Enzymmix: 1%
Sojameel 2%
Gluten: 2%
Pindakaas (100%): 5%
Water: 70%

Kookstuk van gebroken rogge en roggekorrels 10% (rogge: water is 1:3)
Geroosterde pompoenpitten 7,5% (pompoenpitten: water is 1:0,5)

Decoratie met alles wat ik lekker vind.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Jos bakt »

Als hybridebatard ziet dat er zo uit:

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Jos bakt op ma 29 mei 2023, 07:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Netjes Jos!
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?

Bericht door Jos bakt »

Als busbrood (gist) krijg je dit met mijn basisrecept:

Afbeelding

Afbeelding
Plaats reactie