Mijn lievelingsbrood is een volle maaltijd waard.
Voor 2 broden :
1-) Een voordeeg dat 24 uur in de koelkast rust.
Bestaande uit : 1- 70 gram gerstmout.
2- 200 gram Volkoren Tarwe
3- 200 gram volkoren Rogge
4- 470 gram water
2-) Granen en zaden die 24 uur in de koelkast rusten.
Bestaande uit : 1- 60 gram havervlokken
2 - 30 gram speltvlokken
3 - 70 gram: een mengeling van zaden en pitten.
4 - 25 gram zwarte sesam of zwarte rijst (Riso Venere, Riso Nerone van Piemonte, Italië)
5 - 185 gram water
#3 en #4 worden gemalen in de koffiemolen. Zonder dat het te veel opgewarmd wordt.
3-) Aktieve Desem: 240 gram
4-)Meel: - 350 gram tarwebloem ( hoog eiwit gehalte van plaatselijke molen.)
- 50 gram volkoren tarwemeel
- 50 gram volkorenmeel
5-) 60 gram tarwegluten om het eiwitgehalte te verhogen.
6-) 19,5 gram zout
7-) 30 gram boter
8-) tenslotte 65 à 70 gram water
Na het mengen en een viertal keer stretch and fold ( met 35 minuten rust).
2 x doorslaan met telkens een anderhalf uur rust.
Dan vormen en in een blik.
De hele nacht de koelkast in.
In de voormiddag in de oven.
De rijstijden variëren volgens het weer......