Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Dat vind ik nou ontzettend leuk om te horen, wat jullie absolute lievelingsrecept is .
Hier zijn het Levine's semolinabroodjes waar ik nog wat desem en 200 gram extra voordeeg aan toevoeg. Als ik die maak, weet ik zeker dat 's morgens de broodtrommels afgeladen vol zitten en iedereen de dag goed doorkomt! Er zijn heel veel lekkere broden gebakken al, maar dit is tot nu toe de favoriet hier. Maar ik heb natuurlijk nog niet zoveel ervaring als veel van jullie dus ik ben benieuwd, kan ik meteen nog wat ideeën opdoen :B:.
Hier zijn het Levine's semolinabroodjes waar ik nog wat desem en 200 gram extra voordeeg aan toevoeg. Als ik die maak, weet ik zeker dat 's morgens de broodtrommels afgeladen vol zitten en iedereen de dag goed doorkomt! Er zijn heel veel lekkere broden gebakken al, maar dit is tot nu toe de favoriet hier. Maar ik heb natuurlijk nog niet zoveel ervaring als veel van jullie dus ik ben benieuwd, kan ik meteen nog wat ideeën opdoen :B:.
Groetjes, Marjolein
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Tja, er zijn zoveel lekkere broden, en op grond waarvan ben je enthousiast over een recept?
Als het om makkelijk te bakken en lekker gaat ben ik erg te spreken over de triangels van levine of pitabroodjes met olijven komijn en koriander (een recept uit een boek van Linda Collister).
De familie wil altijd vermont sourdough, en dat vind ik alleen makkelijk te bakken omdat ik het inmiddels wel bijna uit mijn hoofd ken, het staat vrijwel altijd op het bakprogramma.
Maar het leukst vind ik toch altijd om nieuwe dingen te proberen.
Minder favoriet: stokbroden (ik wil wel perfecte broden bakken, maar er is zoveel lekkerders en makkelijkers te bakken...) en allerlei mierzoete dingen, alhoewel de stollen met kerst en pasen wel veel blije gezichten opleveren.
Wil
Als het om makkelijk te bakken en lekker gaat ben ik erg te spreken over de triangels van levine of pitabroodjes met olijven komijn en koriander (een recept uit een boek van Linda Collister).
De familie wil altijd vermont sourdough, en dat vind ik alleen makkelijk te bakken omdat ik het inmiddels wel bijna uit mijn hoofd ken, het staat vrijwel altijd op het bakprogramma.
Maar het leukst vind ik toch altijd om nieuwe dingen te proberen.
Minder favoriet: stokbroden (ik wil wel perfecte broden bakken, maar er is zoveel lekkerders en makkelijkers te bakken...) en allerlei mierzoete dingen, alhoewel de stollen met kerst en pasen wel veel blije gezichten opleveren.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Vermont sourdough had ik ook verwacht van jou Wil. Ik moet het nog steeds een keer maken.
Stokbroden willen ze hier alleen ook nog zelfgebakken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd; weekend bakery, 1 van die Amerikaanse desemsite, ben even de naam kwijt en die van Levine met zuurdesem, een zelfverzonnen donker stokbrood. Die van Levine is favoriet. Ik ga binnenkort dit recept proberen: http://www.wiebaktmee.nl/autolyse%20bro ... brood.html
Ben benieuwd hoe dat gaat smaken.
Stokbroden willen ze hier alleen ook nog zelfgebakken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd; weekend bakery, 1 van die Amerikaanse desemsite, ben even de naam kwijt en die van Levine met zuurdesem, een zelfverzonnen donker stokbrood. Die van Levine is favoriet. Ik ga binnenkort dit recept proberen: http://www.wiebaktmee.nl/autolyse%20bro ... brood.html
Ben benieuwd hoe dat gaat smaken.
Groetjes, Marjolein
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Even een oud, maar wel leuk topic afstoffen. Doen jullie mee?
Favorieten kunnen best wijzigen van tijd tot tijd vind ik. Hier is de favoriet op dit moment een kleddernat speltbroodje met zaden. Hopelijk kan Wil het recept eens delen
Favorieten kunnen best wijzigen van tijd tot tijd vind ik. Hier is de favoriet op dit moment een kleddernat speltbroodje met zaden. Hopelijk kan Wil het recept eens delen
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Mijn lievelingsbrood is een volle maaltijd waard.
Voor 2 broden :
1-) Een voordeeg dat 24 uur in de koelkast rust.
Bestaande uit : 1- 70 gram gerstmout.
2- 200 gram Volkoren Tarwe
3- 200 gram volkoren Rogge
4- 470 gram water
2-) Granen en zaden die 24 uur in de koelkast rusten.
Bestaande uit : 1- 60 gram havervlokken
2 - 30 gram speltvlokken
3 - 70 gram: een mengeling van zaden en pitten.
4 - 25 gram zwarte sesam of zwarte rijst (Riso Venere, Riso Nerone van Piemonte, Italië)
5 - 185 gram water
#3 en #4 worden gemalen in de koffiemolen. Zonder dat het te veel opgewarmd wordt.
3-) Aktieve Desem: 240 gram
4-)Meel: - 350 gram tarwebloem ( hoog eiwit gehalte van plaatselijke molen.)
- 50 gram volkoren tarwemeel
- 50 gram volkorenmeel
5-) 60 gram tarwegluten om het eiwitgehalte te verhogen.
6-) 19,5 gram zout
7-) 30 gram boter
8-) tenslotte 65 à 70 gram water
Na het mengen en een viertal keer stretch and fold ( met 35 minuten rust).
2 x doorslaan met telkens een anderhalf uur rust.
Dan vormen en in een blik.
De hele nacht de koelkast in.
In de voormiddag in de oven.
De rijstijden variëren volgens het weer......
Voor 2 broden :
1-) Een voordeeg dat 24 uur in de koelkast rust.
Bestaande uit : 1- 70 gram gerstmout.
2- 200 gram Volkoren Tarwe
3- 200 gram volkoren Rogge
4- 470 gram water
2-) Granen en zaden die 24 uur in de koelkast rusten.
Bestaande uit : 1- 60 gram havervlokken
2 - 30 gram speltvlokken
3 - 70 gram: een mengeling van zaden en pitten.
4 - 25 gram zwarte sesam of zwarte rijst (Riso Venere, Riso Nerone van Piemonte, Italië)
5 - 185 gram water
#3 en #4 worden gemalen in de koffiemolen. Zonder dat het te veel opgewarmd wordt.
3-) Aktieve Desem: 240 gram
4-)Meel: - 350 gram tarwebloem ( hoog eiwit gehalte van plaatselijke molen.)
- 50 gram volkoren tarwemeel
- 50 gram volkorenmeel
5-) 60 gram tarwegluten om het eiwitgehalte te verhogen.
6-) 19,5 gram zout
7-) 30 gram boter
8-) tenslotte 65 à 70 gram water
Na het mengen en een viertal keer stretch and fold ( met 35 minuten rust).
2 x doorslaan met telkens een anderhalf uur rust.
Dan vormen en in een blik.
De hele nacht de koelkast in.
In de voormiddag in de oven.
De rijstijden variëren volgens het weer......
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Giesje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: ma 06 feb 2023, 11:40
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Hier zijn de keiserbroodjes van Levine echt een topper. maak er meestal 18 want ze zijn zo op en als er toch wat over blijft even terug de oven in de volgende dag en smullen maar.
ben al over mijn houdbaarheids datum heen en ik hoop dat er nog vele maanden volgen.
ik kneed met de Clatronic KM 3711 en een bbm kan in beide machines voor twee broden kneden.
hete luchtoven
ik kneed met de Clatronic KM 3711 en een bbm kan in beide machines voor twee broden kneden.
hete luchtoven
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Rotkorn mit geröstet kurbiskerne.
Een tarwe-volkorenbrood gemaakt van de rode tarwe van Slaege. Dit tarweras heeft al een unieke smaak, maar hier nog eens 15% geroosterde pompoenpitten in te verwerken, is de smaakbeleving compleet. Ik verwerk deze met 30% (volkoren)desem en via nachtoverbrugging.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Je hebt me geïnspireerd om met geroosterde pompoenpitten te gaan werken. Dat geeft inderdaad een heerlijke smaak aan het brood!
Eerder was ik door een bericht van jou al met gebroken rogge aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik met gebroken rogge, hele roggekorrels en geroosterde pompoenpitten. Zelf brood maken is een feest!
Eerder was ik door een bericht van jou al met gebroken rogge aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik met gebroken rogge, hele roggekorrels en geroosterde pompoenpitten. Zelf brood maken is een feest!
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Leuk Jos, dat je dit zo oppikt.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Ik vind de rode tarwe ook erg lekker. Goed idee om er pompoenpitten door te doen, dat ga ik ook eens proberen. Met dat patroontje ziet het brood er ook heel mooi uit
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
het patroontje (sjaboon) is zeer eenvoudig te maken. Zoek een passend patroon op internet, kopiëren, en uitknippen c.q. snijden op karton. Ik sjabloneer met cacaopoeder. Maar ook met roggebloem is een mogelijkheid. Roggebloem verkleurt niet/nauwelijks tijdens het bakken, dit in tegenstelling met tarwebloem. Succes.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Klopt Jos, Men vindt (mijn afnemers) de Tarwe-Roggevolkoren ook heerlijk. Zeker wanneer je van de roggekorrels een kookstuk maakt, dan is dit brood ook voor degenen die niet zo van "harde" pitjes in het brood houden, een heerlijk sneetje brood, zonder dat het afbreuk doet aan de hoeveelheid vezels!Jos bakt schreef: ↑za 20 mei 2023, 13:21 Je hebt me geïnspireerd om met geroosterde pompoenpitten te gaan werken. Dat geeft inderdaad een heerlijke smaak aan het brood!
Eerder was ik door een bericht van jou al met gebroken rogge aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik met gebroken rogge, hele roggekorrels en geroosterde pompoenpitten. Zelf brood maken is een feest!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Uiteraard maak ik een kookstuk van de rogge. Voor de 'bite' vind ik hele roggekorrels fijner. Zodra de voorraad gebroken rogge op is schakel ik waarschijnlijk over op hele roggekorrels. Nu is dat nog 50% gebroken rogge en 50% hele roggekorrels én natuurlijk die heerlijke geroosterde pompoenpitten erbij.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Ik zie graag het resultaat, Jos!Jos bakt schreef: ↑zo 28 mei 2023, 09:48 Uiteraard maak ik een kookstuk van de rogge. Voor de 'bite' vind ik hele roggekorrels fijner. Zodra de voorraad gebroken rogge op is schakel ik waarschijnlijk over op hele roggekorrels. Nu is dat nog 50% gebroken rogge en 50% hele roggekorrels én natuurlijk die heerlijke geroosterde pompoenpitten erbij.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Mijn basisrecept:
Volkorenmeel GLX van Holland meel: 88%
Gildekornmix van de warme bakker: 10%
Volkoren roggemeel: 2%
Zout: 1,5%
Gist 1% of 0,2% als ik met desem (25%) werk
Enzymmix: 1%
Sojameel 2%
Gluten: 2%
Pindakaas (100%): 5%
Water: 70%
Kookstuk van gebroken rogge en roggekorrels 10% (rogge: water is 1:3)
Geroosterde pompoenpitten 7,5% (pompoenpitten: water is 1:0,5)
Decoratie met alles wat ik lekker vind.
Volkorenmeel GLX van Holland meel: 88%
Gildekornmix van de warme bakker: 10%
Volkoren roggemeel: 2%
Zout: 1,5%
Gist 1% of 0,2% als ik met desem (25%) werk
Enzymmix: 1%
Sojameel 2%
Gluten: 2%
Pindakaas (100%): 5%
Water: 70%
Kookstuk van gebroken rogge en roggekorrels 10% (rogge: water is 1:3)
Geroosterde pompoenpitten 7,5% (pompoenpitten: water is 1:0,5)
Decoratie met alles wat ik lekker vind.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Als hybridebatard ziet dat er zo uit:
Laatst gewijzigd door Jos bakt op ma 29 mei 2023, 07:46, 1 keer totaal gewijzigd.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Netjes Jos!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Wat is jullie meest favoriete broodrecept?
Als busbrood (gist) krijg je dit met mijn basisrecept: