Zuurdesem starter
- Jan M
- Stofhapper
- Berichten: 4
- Lid geworden op: do 17 jan 2019, 11:15
Zuurdesem starter
Graag wil ik de werkwijze delen hoe ik in 2017 mijn zuurdesem starter heb gemaakt.
Dag 1.
Meng met een houten spatel 1 afgestreken theelepel roggemeel met 1-2 theelepels handwarm water in een schone jampot.
Doe de pot goed dicht en laat hem een nacht staan op een warme plek
Dag 2.
Voeg nog een theelepel roggemeel en 1-2 theelepels handwarm water aan het mengsel toe en roer het goed doorelkaar.
Snuif de geur op, het moet ruiken naar bloem en water.
Het mengsel moet lijken op tamelijk dik beslag.
Als het te dun is moet er de volgende keer minder water bij.
Weer een nacht laten rusten op een warme plaats.
Dag 3.
Herhaal dag 2.
Dag 4.
Herhaal dag 2 nog een keer.
Na weer een nacht rust moeten er kleine luchtbelletjes verschijnen en het mengsel moet een beetje naar azijn ruiken.
Dag 5.
Het mengsel borrelt nu behoorlijk en is dus klaar voor gebruik.
( Als het niet borrelt, voeg dan nog 1 theelepel roggemeel en 2 theelepels handwarm water toe en controleer het mengsel de volgende dag )
Nu kun je de zuurdesem opbouwen.
Meng b.v. 40 gr. roggemeel en 40 gr. water.
Meng dit samen met de starter goed door elkaar.
Laat dit op een warme plaats staan tot het verdubbelt is ( ca. 4-6 uur ) kun je de desem gebruiken.
Zorg dat er wat overblijft voor de volgende keer en zet dit in de koelkast.
Om te controleren of het desem goed is doe dan wat in een kopje water de desem moet blijven drijven.
Ik onderhoud mijn desem, ik heb hem Xavier genoemd, elk 4 dagen.
Ik meng dan 2 eetlepels roggemeel en 2 eetlepels water goed door elkaar en daarna meng ik het met de overgebleven starter. Als je niet elke week bakt moet je wel eens wat weggooien. Je kunt het natuurlijk ook weggeven aan iemand die het kan gebruiken.
Misschien is dit een bruikbaar onderwerp.
Jan M
Dag 1.
Meng met een houten spatel 1 afgestreken theelepel roggemeel met 1-2 theelepels handwarm water in een schone jampot.
Doe de pot goed dicht en laat hem een nacht staan op een warme plek
Dag 2.
Voeg nog een theelepel roggemeel en 1-2 theelepels handwarm water aan het mengsel toe en roer het goed doorelkaar.
Snuif de geur op, het moet ruiken naar bloem en water.
Het mengsel moet lijken op tamelijk dik beslag.
Als het te dun is moet er de volgende keer minder water bij.
Weer een nacht laten rusten op een warme plaats.
Dag 3.
Herhaal dag 2.
Dag 4.
Herhaal dag 2 nog een keer.
Na weer een nacht rust moeten er kleine luchtbelletjes verschijnen en het mengsel moet een beetje naar azijn ruiken.
Dag 5.
Het mengsel borrelt nu behoorlijk en is dus klaar voor gebruik.
( Als het niet borrelt, voeg dan nog 1 theelepel roggemeel en 2 theelepels handwarm water toe en controleer het mengsel de volgende dag )
Nu kun je de zuurdesem opbouwen.
Meng b.v. 40 gr. roggemeel en 40 gr. water.
Meng dit samen met de starter goed door elkaar.
Laat dit op een warme plaats staan tot het verdubbelt is ( ca. 4-6 uur ) kun je de desem gebruiken.
Zorg dat er wat overblijft voor de volgende keer en zet dit in de koelkast.
Om te controleren of het desem goed is doe dan wat in een kopje water de desem moet blijven drijven.
Ik onderhoud mijn desem, ik heb hem Xavier genoemd, elk 4 dagen.
Ik meng dan 2 eetlepels roggemeel en 2 eetlepels water goed door elkaar en daarna meng ik het met de overgebleven starter. Als je niet elke week bakt moet je wel eens wat weggooien. Je kunt het natuurlijk ook weggeven aan iemand die het kan gebruiken.
Misschien is dit een bruikbaar onderwerp.
Jan M
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Zuurdesem starter
Bedankt Jan, ik zie dat je je nog niet hebt voorgesteld. Zou je dat nog willen doen in de daarvoor bestemde rubriek? In onze afdeling Desemdingen staan meerdere starters vermeld. Ook met zuurdesem zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik maak van deze ook even een sticky.
Niet bij brood alleen....
- StefanDijle
- Deegkneder
- Berichten: 146
- Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14
Re: Zuurdesem starter
Hey Jan, leuk bedankt voor het delen van je ervaring. Ik trek het wel langer met het voeden, namelijk tot 2 weken. Mijn koelkast staat wel op 4 graden, dus lager dan de mesten. Weggeven moet je trowens desem niet. Je kunt altijd ook andere dingen met de overschot maken. Bv een groot lepel Desem aan pancakebeslag of als afkorting voor lekkere Pizzadeeg (normaal heb je 24uur nodig voor goede pizza...
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
- helmond2003
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: zo 07 mar 2021, 16:49
Re: Zuurdesem starter
Moet je een starter met roggemeel maken?
Ik ben nl een starter met tarwe bloem aan het maken.
Kan ik die dan alleen voor wit brood gebruiken?
U snapt het al,,, graag wat meer informatie.
Jenny
Ik ben nl een starter met tarwe bloem aan het maken.
Kan ik die dan alleen voor wit brood gebruiken?
U snapt het al,,, graag wat meer informatie.
Jenny
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zuurdesem starter
het is nogal een oud topic waar je op reageer. Roggemeel wordt meestal in het begin gebruikt omdat dit meer voeding bevat.
Een desem op basis van T65 kan je overal voor gebruiken.
Een desem op basis van T65 kan je overal voor gebruiken.
- Houtvogel
- Opboller
- Berichten: 175
- Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21
Re: Zuurdesem starter
Na twee weken vakantie heb ik mijn beide desemstarters weer in prima staat aangetroffen, zelfs veel beter dan bij vorige vakanties. Dit keer had ik ze in speciale kunststof bekers vacuüm getrokken. Geen uitdrogingsverschijnselen, geen vloeistoflaagje en een heerlijke, yoghurtachtige geur. Ga ik voortaan steeds doen. Ik kwam op het idee doordat ik ergens las dat je bij het invriezen van zuurdesem (wat ik voor de zekerheid daarnaast ook gedaan had) zo weinig mogelijk lucht in het betreffende bakje moet overlaten. Ik heb voor dat vacuüm trekken onderstaande bekers gebruikt.
Er hoort nog een apart pompje bij waarmee je de lucht uit het bekertje kunt zuigen.Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Pegrim-oven.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 420
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Zuurdesem starter
Waar zijn die vacuümbekers te koop Houtvogel? Ik bak namelijk straks ook 4 weken niet!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- monlouise
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 18
- Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57
Re: Zuurdesem starter
Het merk is vacuvin,
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 420
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Zuurdesem starter
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.