Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 368
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door De Broodvirtuoos »

Afbeelding

Afbeelding

Tourte de Siegle, van 100% Rogge.
50% roggebloem-00 en 50% T-1150 (roggenmehl).
Hieraan heb ik 75% desem toegevoegd!!!
Géén broodverbetermiddelen, alleen 75% water en 2% zout, waarin het bloem/meelgehalte uit de desem is meegerekend


Niet het makkelijkste deeg om te verwerken (voelt als stopverf), maar hoe vaker je met zulke degen werkt (100% roggebloem/meel), hoe makkelijker het gaat. De smaak (juist door de grote hoeveelheid desem) is verrassend anders!!
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op vr 02 feb 2024, 18:33, 2 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4029
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door lekkermelig »

Mooi hoor. Ik hou wel van rogge, leuk om te bakken. Maarruh is het niet tourte de seigle? Niet dat het heel belangrijk is hoor :lol:

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 368
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door De Broodvirtuoos »

Klopt, typefout. Het is tourte de seigle. Misschien kun je de kop aanpassen Wil?. Dit lukt me niet meer.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 368
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door De Broodvirtuoos »

Afbeelding

Door nog meer T-1150 (75% T-1150/25% roggebloem) en een gedeelte van de desem te vervangen door pâte fermentée een nog wat meer robuustere bakaard. helemaal tevreden met het resultaat. :)
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
MamAnita71
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 27 apr 2024, 18:31

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door MamAnita71 »

Even een vraagje;
Is Tourte de Seigle hetzelfde als een Pain de Seigle? Of zijn het 2 benamingen voor hetzelfde brood? Of heeft dit puur te maken met het model/vorm van het brood?
Het laatste staat namelijk in een broodbak boek die ik heb...
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 368
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door De Broodvirtuoos »

Zover ik weet is Pain de Seigle gelijk aan Tourte de Seigle.
Beide zijn bereid uit 100% roggebloem/meel.
Echter zou de vorm het verschil kunnen zijn.
Namelijk; vrijelijk vertaald betekent "tourte" "taart", en dan denk je al gauw aan een ronde vorm.

Correct me if i'm wrong. :roll:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 280
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door Bantam »

De Broodvirtuoos schreef: zo 02 jun 2024, 12:51 Namelijk; vrijelijk vertaald betekent "tourte" "taart", en dan denk je al gauw aan een ronde vorm.
......
Zonder al te diep in de Franse taal te duiken :

Een "tarte" is inderdaad een taart. maar met hoge randen zodat er in die vorm allerlei vulling kan komen. Denk aan aardbeien, abrikozen etc.

Een "tourte" is ook zoiets maar zonder hoge rand. Bij de tourte is de bovenkant bedekt (deksel) met hetzelfde baksel dan de onderkant.
De tourte kan binnenin gevuld worden.
Dus lekkere broden kan je in het Frans altijd de poëtische naam "tourte" geven.
Vooral de roggebroden. :angel:
Laatst gewijzigd door Bantam op zo 02 jun 2024, 13:28, 1 keer totaal gewijzigd.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 368
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Broodvirtuoos bakt tourte de seigle

Bericht door De Broodvirtuoos »

Thanxs voor jouw aanvulling Bantam. :thumbup:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie