Compleet ingezakt brooddeeg
- Welmer
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: zo 23 apr 2023, 07:49
Compleet ingezakt brooddeeg
Hoi
Mijn naam is Welmer en sinds half jaar probeer ik brood te bakken en dan speciaal de Baguette. Dat valt niet mee.
Recept volgens Issa Niemeijer:
zonder voordeeg
1000gr T65 eiwit ca 13 gr (sterk e bloem van molen De Hoop uit Zevenaar)
680 ml water
20 gr zout
4 gr gist Instantgist
kort water bloem kneden, autolyse 45 min
dan zout er bij kneden
daarna gist erbij kneden
Dan 3 maal omvouwen met ca 45 min interval
Daarna voorvormen en na 15 min finale vorm
Op doek leggen
en dan ca 12 uur rijzen bij 12'C
En dan komen zet er plat uit. zo plat als een leeg gelopen fiets band...Foto heb ik maar kan ik niet toevoegen, helaas.....
Wat doe ik niet goed?
Daarna ca 18 min in oven 250'C ...zie resultaat.....platte baguette ...lijk meer op ciabatta...Smaak ik wel in orde!
tevens ook natuurlijk geprobeerd met voordeeg..... dan zijn ze niet plat als een lekke band maar zodra ik 3 snedes maak loopt het deeg leeg. Alle lucht is eruit.
Recept Poolish
gelijke delen bloem en water., 2gr gist en 12 uur in koelkast
Mijn naam is Welmer en sinds half jaar probeer ik brood te bakken en dan speciaal de Baguette. Dat valt niet mee.
Recept volgens Issa Niemeijer:
zonder voordeeg
1000gr T65 eiwit ca 13 gr (sterk e bloem van molen De Hoop uit Zevenaar)
680 ml water
20 gr zout
4 gr gist Instantgist
kort water bloem kneden, autolyse 45 min
dan zout er bij kneden
daarna gist erbij kneden
Dan 3 maal omvouwen met ca 45 min interval
Daarna voorvormen en na 15 min finale vorm
Op doek leggen
en dan ca 12 uur rijzen bij 12'C
En dan komen zet er plat uit. zo plat als een leeg gelopen fiets band...Foto heb ik maar kan ik niet toevoegen, helaas.....
Wat doe ik niet goed?
Daarna ca 18 min in oven 250'C ...zie resultaat.....platte baguette ...lijk meer op ciabatta...Smaak ik wel in orde!
tevens ook natuurlijk geprobeerd met voordeeg..... dan zijn ze niet plat als een lekke band maar zodra ik 3 snedes maak loopt het deeg leeg. Alle lucht is eruit.
Recept Poolish
gelijke delen bloem en water., 2gr gist en 12 uur in koelkast
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Hallo Welmer, Koop jij jouw bloem (en overige grondstoffen) bij De Hoop in Zevenaar?
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Welmer
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: zo 23 apr 2023, 07:49
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
ja inderdaad
T65 bloem voor baguette.
Heb je een idee waarom deeg leeg loopt?
T65 bloem voor baguette.
Heb je een idee waarom deeg leeg loopt?
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ik zie bijvoorbeeld dat het deeg 12 uur bij 12 graden rust. Ik weet niet hoe warm je deegtemperatuur is geweest? Maar daar zou al een frictie kunnen zitten.
Ook bij jouw poolish heb ik vraagtekens. Namelijk, ik zie deze niet in je deegrecept terug.
Zoja, hoeveel poolish voeg je dan toe?
Ook je poolish-recept (1:1 en 2 gram gist, zeg me niets.
Waarschijnlijk bedoel 400 gram bloem/ 400 gram water en 2 gram gist? Namelijk over het algemeen wordt er aan een poolish een half procent verse gist toegevoegd.
Bij gedroogde gist is dat dus eenderde van die half procent verse gist.
Ik heb toevallig verleden week een aantal proefjes gedaan met baquettes. Misschien helpt het je iets verder.
Hier de link: viewtopic.php?f=194&t=8052
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Welmer
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: zo 23 apr 2023, 07:49
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Dank je voor je reactie....
ik ga morgen weer bakken
ik zal je laten weten hoe het is gegaan
ik ga morgen weer bakken
ik zal je laten weten hoe het is gegaan
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Ben benieuwd...
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
wellicht te weinig op spanning gebracht? Recept van Isa ook een keer gebruikt, maar dat viel bij mij ook niet mee (wel aardig gelukt, maar ik hou niet van de grove structuur)
Je zou het nog eens kunnen proberen door gewoon langer te kneden, deeg meer op spanning te brengen.
Je zou het nog eens kunnen proberen door gewoon langer te kneden, deeg meer op spanning te brengen.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
In het boek "Een boek over Brood" van Issa Niemeijer-Brown staan wetenschappelijk aantoonbare nonsens.
Ik heb het dan over zijn visie m.b.t. het kneedproces! Te uitgebreid en te technisch om hier verder op in te gaan, maar aannemelijk is dat het hier bij Welmer is misgegaan!
Ook over Issa's kwaliteitsnormering van bijv. Weihnachtsstollen kunnen we een "bomen", maar die verschillen behoorlijk ten opzichte van die ik hanteer, en vele andere met mij. Hier geldt overigens wel "niets is goed of fout", hier geldt "welke kwaliteitseisen stel voor jezelf ? ".
Ook hier weer een mooi voorbeeld van goede marketing, doet goed verkopen!
Verder alle lof over zijn boek, leest makkelijk weg, en in begrijpelijke taal.
Voor beginners is dit boek een aanrader.
Voor gevorderden is dit boek overbodig.
Voor professionals is dit boek pruts.
Ik heb het dan over zijn visie m.b.t. het kneedproces! Te uitgebreid en te technisch om hier verder op in te gaan, maar aannemelijk is dat het hier bij Welmer is misgegaan!
Ook over Issa's kwaliteitsnormering van bijv. Weihnachtsstollen kunnen we een "bomen", maar die verschillen behoorlijk ten opzichte van die ik hanteer, en vele andere met mij. Hier geldt overigens wel "niets is goed of fout", hier geldt "welke kwaliteitseisen stel voor jezelf ? ".
Ook hier weer een mooi voorbeeld van goede marketing, doet goed verkopen!
Verder alle lof over zijn boek, leest makkelijk weg, en in begrijpelijke taal.
Voor beginners is dit boek een aanrader.
Voor gevorderden is dit boek overbodig.
Voor professionals is dit boek pruts.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Ben wel benieuwd wat er zo mis is? Volgens mij geeft hij aan dat intensief kneden niet nodig is. Hij geeft ook niet zo veel recepten in het boek maar dat je vooral zelf moet ontdekken.De Broodvirtuoos schreef: ↑zo 28 mei 2023, 10:49 In het boek "Een boek over Brood" van Issa Niemeijer-Brown staan wetenschappelijk aantoonbare nonsens.
Ik heb het dan over zijn visie m.b.t. het kneedproces! Te uitgebreid en te technisch om hier verder op in te gaan, maar aannemelijk is dat het hier bij Welmer is misgegaan!
Ook over Issa's kwaliteitsnormering van bijv. Weihnachtsstollen kunnen we een "bomen", maar die verschillen behoorlijk ten opzichte van die ik hanteer, en vele andere met mij. Hier geldt overigens wel "niets is goed of fout", hier geldt "welke kwaliteitseisen stel voor jezelf ? ".
Ook hier weer een mooi voorbeeld van goede marketing, doet goed verkopen!
Verder alle lof over zijn boek, leest makkelijk weg, en in begrijpelijke taal.
Voor beginners is dit boek een aanrader.
Voor gevorderden is dit boek overbodig.
Voor professionals is dit boek pruts.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Het wel of niet intensief kneden van een deeg staat niet ter discussie, maar wel één van de redenen die Issa aangeeft.Vitamine C schreef: ↑wo 09 aug 2023, 14:18Ben wel benieuwd wat er zo mis is? Volgens mij geeft hij aan dat intensief kneden niet nodig is. Hij geeft ook niet zo veel recepten in het boek maar dat je vooral zelf moet ontdekken.De Broodvirtuoos schreef: ↑zo 28 mei 2023, 10:49 In het boek "Een boek over Brood" van Issa Niemeijer-Brown staan wetenschappelijk aantoonbare nonsens.
Ik heb het dan over zijn visie m.b.t. het kneedproces! Te uitgebreid en te technisch om hier verder op in te gaan, maar aannemelijk is dat het hier bij Welmer is misgegaan!
Ook over Issa's kwaliteitsnormering van bijv. Weihnachtsstollen kunnen we een "bomen", maar die verschillen behoorlijk ten opzichte van die ik hanteer, en vele andere met mij. Hier geldt overigens wel "niets is goed of fout", hier geldt "welke kwaliteitseisen stel voor jezelf ? ".
Ook hier weer een mooi voorbeeld van goede marketing, doet goed verkopen!
Verder alle lof over zijn boek, leest makkelijk weg, en in begrijpelijke taal.
Voor beginners is dit boek een aanrader.
Voor gevorderden is dit boek overbodig.
Voor professionals is dit boek pruts.
Hij beweert namelijk dat door intensief kneden belangrijke vitaminen verdwijnen (oxideren). Dit is volstrekt onjuist, omdat direct na het kneden alle ingeslagen zuurstof, tijdens het kneden, al is verdwenen.
Dit is proefondervindelijk vastgesteld door het TNO - "Achtergronden van de Broodbereiding" - dr. P.Sluimer)
Dr. P. Sluimer publiceerde toentertijd zijn bakproeven in het vakblad "De Bakkerswereld" en later zijn deze verzameld en uitgegeven in een syllabus "De Achtergronden Van De Broodbereiding". Deze uitgave lag ten grondslag bij het schrijven van de vaktheorie voor het bakkersonderwijs.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op di 15 aug 2023, 20:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Dat wist ik niet 

- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 295
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Hoe meer zuurstof in het deeg hoe meer de smaakstoffen en carotenen oxyderen. Zuurstof verdwijnt niet, het reageert met andere stoffen.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Citaat TNO-informatie: De Achtergronden van de Broodbereiding -artikel- "luchtinsluitingen" gepubliceerd in vakblad "De Bakkerswereld" 8 november 1979:
Kneden we in lucht dan zal de zuurstof uit de lucht in de gaskernen ook zeer snel worden verbruikt. De gaskernen blijven dan echter wel bestaan. omdat lucht voor ca. 80 % uit stikstof bestaat. Na verbruik van de zuurstof door de gist blijven (kleinere) kernen, gevuld met stikstof over.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op zo 26 mei 2024, 13:37, 2 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Dank voor deze toelichting over zuurstof.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 604
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Graag gedaan. 

Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Juffrouw Baktaart
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: vr 13 dec 2024, 23:11
Re: Compleet ingezakt brooddeeg
Ik lees voor het eerst mee, na 10 jaar pauze weer begonnen met zuurdesem brood bakken. Brood 1 lukte goed . Maar brood 2 ging de rijs veel sneller en eindigde het in een ingezakte pudding . Tip was ik nog met dit deeg kan doen? En hoe kan het nu dat het de tweede keer zoveel sneller ging?