Hoi allen!
Ik ben recent gestart met het experimenteren van een Zuurdesemstarter.
Na ontelbare videos op YouTube en een boek aangeschaft te hebben, heb ik het erop gewaagd.
(Ik moet wel zeggen er zijn enorm veel tegenstrijdigheid en met hoe het allemaal werkt?)
Zo ben ik vorige week zondag begonnen met 50 water en 50 roggenmeel
Dan telkens gevoed ma Di woe (zelfde tijdstip) met 50-50 water en meel.
Na dag 4 zag ik een enorme activiteit en dacht jep dit komt goed. Maar vanaf 5 a 6 is de starter amper in beweging gekomen.
Dan begon hij ook heel zuur te ruiken.
Ik ben dan begonnen met 25 tarwe en 25 Rogge te gebruiken en 50 water.
Ik zit nu vandaag aan dag 9. Er is momenteel lichte activiteit met bubbeltjes en geur, verdubbeling geen sprake.
Een bevriende bakkerscollega zei wel dat dit tot 14 dagen kan duren alvorens je een goeie starter krijgt, maar ik lees overal ( ook in dit forum) dat dit na 6 dagen in orde zou moeten zijn?
Is er iets dat ik toch compleet verkeerd doe?
Groeten!
Jesse
Zuurdesem starter na 8 dagen nog niet goed
- Fraserj
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: di 11 jun 2024, 08:51
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 584
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zuurdesem starter na 8 dagen nog niet goed
Pak 20 of 50 gram desemstarter en voeg daar gelijke delen water en bloem aan toe. (Waarom veel verspillen) Mik jij steeds 50 water/bloem in een grote pot erbij dan verhonger je je desem. De verhouding kan beter minimaal 1:1:1 zijn (desem: water: bloem) bloem kan tarwe/rogge/spelt (oid) bloem of meel zijn je kunt wel 1:2:2 enz doen zodra je desem actief en gezond is.
Dit zijn mijn ervaringen voor een goede desem. Gooi vooral de handdoek niet in de ring.
Dit zijn mijn ervaringen voor een goede desem. Gooi vooral de handdoek niet in de ring.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 599
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Zuurdesem starter na 8 dagen nog niet goed
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.