van tips zoeken naar tips geven
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
van tips zoeken naar tips geven
Goedendag, ik ben Arjean en kom al jaren met intervallen op dit forum. Al veel aan gehad waarvoor dank!
De meerwaarde van dit forum vind ik de tips voor thuisbakken, omdat thuisbakken toch best andere technieken en uitprobeersels vraagt dan een professionele bakkerij. Veel recepten op het internet missen een minimale professionele basis. Daarom heb ik mij meer verdiept in de hoe en waaroms, waardoor ik beter begrijp wat er gebeurt tijdens het deeg opbouwen en bakken.
Ik hoop hier nog veel meer goede tips te vinden, vooral op basis van de thuispraktijk.
Mijn nieuwe uitdaging is om krokante baguettes te maken met een waterpercentage tussen de 95 en 110 procent, gebaseerd op een recept voor focaccia romana. Ze moeten vederlicht worden met grote luchtbellen.
Misschien dat ik een onderwerp start over luchtigheid.
Fijne dag,
Arjean
De meerwaarde van dit forum vind ik de tips voor thuisbakken, omdat thuisbakken toch best andere technieken en uitprobeersels vraagt dan een professionele bakkerij. Veel recepten op het internet missen een minimale professionele basis. Daarom heb ik mij meer verdiept in de hoe en waaroms, waardoor ik beter begrijp wat er gebeurt tijdens het deeg opbouwen en bakken.
Ik hoop hier nog veel meer goede tips te vinden, vooral op basis van de thuispraktijk.
Mijn nieuwe uitdaging is om krokante baguettes te maken met een waterpercentage tussen de 95 en 110 procent, gebaseerd op een recept voor focaccia romana. Ze moeten vederlicht worden met grote luchtbellen.
Misschien dat ik een onderwerp start over luchtigheid.
Fijne dag,
Arjean
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4029
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: van tips zoeken naar tips geven
Baguettes met een zo hoog waterpercentage? Interessant, maar ik vraag me af of je dat nog baguettes kan noemen. foccacia en ciabatta zijn tenslotte ook geen stokbroden.
Je kan eens kijken naar recepten voor pan de cristal, bv hier:
https://www.kingarthurbaking.com/blog/2 ... tion-dough
https://www.kingarthurbaking.com/recipe ... tal-recipe
Ik heb het zelf nooit gemaakt, maar ik denk dat het een goede start is. Je hebt in ieder geval sterk meel nodig met heel veel eiwit zodat je en veel water kan opnemen en je glutenstructuur intact houden. Alleen daarom lijkt het nog niet op baguette want een baguette tradition bak je met T65 en dat heeft helemaal geen hoog eiwitgehalte. Je zal ook zien dat het compleet anders smaakt net als een ciabatta en een baguette niet hetzelfde smaken.
Maar afgezien van geleuter over de naamgeving is het natuurlijk een leuk experiment om iets met veel water te bakken.
Wil
Je kan eens kijken naar recepten voor pan de cristal, bv hier:
https://www.kingarthurbaking.com/blog/2 ... tion-dough
https://www.kingarthurbaking.com/recipe ... tal-recipe
Ik heb het zelf nooit gemaakt, maar ik denk dat het een goede start is. Je hebt in ieder geval sterk meel nodig met heel veel eiwit zodat je en veel water kan opnemen en je glutenstructuur intact houden. Alleen daarom lijkt het nog niet op baguette want een baguette tradition bak je met T65 en dat heeft helemaal geen hoog eiwitgehalte. Je zal ook zien dat het compleet anders smaakt net als een ciabatta en een baguette niet hetzelfde smaken.
Maar afgezien van geleuter over de naamgeving is het natuurlijk een leuk experiment om iets met veel water te bakken.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
In mijn oliebollenrecept gebruik ik 90% water (en 10% bestanddelen). Ik gebruik hiervoor een SKP (Super Kristal Patent). Dit is een Amerikaanse patentbloem met een zéér hoog water-absorberend vermogen, zonder E300 (ascorbinezuur).
Bij mijn oliebollenrecept spreek ik niet meer over een deeg, maar over een beslag, en wordt met een ijslepel weggeschept.
Niet om je te ontmoedigen, maar ik ben zéér benieuwd naar jouw bevindingen met een toevoeging van 110% water op een baquette-deeg.
Bij mijn oliebollenrecept spreek ik niet meer over een deeg, maar over een beslag, en wordt met een ijslepel weggeschept.
Niet om je te ontmoedigen, maar ik ben zéér benieuwd naar jouw bevindingen met een toevoeging van 110% water op een baquette-deeg.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Dank voor de tips.
Ik verwacht niet op korte termijn te slagen, maar het stellen van dergelijke doelen geeft mij wel de nodige energie.
De lol zit voor mij in het zelf bedenken van nieuwe recepten nadat ik de traditionele onder de knie heb gekregen.
Tot nu toe heb ik baguettes met 95% maken kunnen maken die ontzettend lekker waren. Ik kon ze nog nét vormen. (laatste portie van 500 gram deeg in een omgekeerde glazen ovenschaal gedaan. Erg lekker brood)
Bij 100 -110 % water verwacht ik ze niet meer te kunnen vormen, dus ik denk aan de techniek uit een recept voor de de baguette à l'ancienne, van Issa Niemeijer-Brown, uit 'Een boek over brood'.
De uitdaging is nu wel om een zekere constante in eindproducten te krijgen en houden
Dus dat betekent ook serieus met temperatuur aan de slag.
Zodra ik een lekker en geslaagd recept heb zal ik het hier zeker delen!
Wordt vervolgd
Ik verwacht niet op korte termijn te slagen, maar het stellen van dergelijke doelen geeft mij wel de nodige energie.
De lol zit voor mij in het zelf bedenken van nieuwe recepten nadat ik de traditionele onder de knie heb gekregen.
Tot nu toe heb ik baguettes met 95% maken kunnen maken die ontzettend lekker waren. Ik kon ze nog nét vormen. (laatste portie van 500 gram deeg in een omgekeerde glazen ovenschaal gedaan. Erg lekker brood)
Bij 100 -110 % water verwacht ik ze niet meer te kunnen vormen, dus ik denk aan de techniek uit een recept voor de de baguette à l'ancienne, van Issa Niemeijer-Brown, uit 'Een boek over brood'.
De uitdaging is nu wel om een zekere constante in eindproducten te krijgen en houden
Dus dat betekent ook serieus met temperatuur aan de slag.
Zodra ik een lekker en geslaagd recept heb zal ik het hier zeker delen!
Wordt vervolgd
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
@De Broodvirtuoos: wat ik voor ogen heb is nog steeds een deeg, uitgaande van 100% bloem en 110 % water.
Dat is toch wel iets anders dan de 90% water en 10% vaste bestanddelen van jouw oliebollenbeslag. Of interpreteer ik je uitleg daarover verkeerd?
Maar ik moet zeggen dat mijn laatste experiment met 100% franse bloem (T55 met 14 % eiwit) en 95% water in het begin wel aanvoelde als beslag. Maar na vier keer om de 30 minuten omvouwen in een vierkante bak, was het een hanteerbaar deeg geworden.
Dat is toch wel iets anders dan de 90% water en 10% vaste bestanddelen van jouw oliebollenbeslag. Of interpreteer ik je uitleg daarover verkeerd?
Maar ik moet zeggen dat mijn laatste experiment met 100% franse bloem (T55 met 14 % eiwit) en 95% water in het begin wel aanvoelde als beslag. Maar na vier keer om de 30 minuten omvouwen in een vierkante bak, was het een hanteerbaar deeg geworden.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
@lekkermelig, dank voor recept voor pan de cristal. Die heb ik in mijn verzamelingslijstje gezet.
Een baguette tradition zal het niet worden inderdaad.
De kunst is misschien wel om het niet te laten eindigen in een platte kronkelworm. Aan de andere kant: waarom niet?
Ik ben nu wel geneigd om meteen zelf verder te experimenteren met langere, koude rust zonder kneden. Met minder gist, een voordeeg etc.
De extra smaak loont de moeite en mislukkingen.
Een baguette tradition zal het niet worden inderdaad.
De kunst is misschien wel om het niet te laten eindigen in een platte kronkelworm. Aan de andere kant: waarom niet?
Ik ben nu wel geneigd om meteen zelf verder te experimenteren met langere, koude rust zonder kneden. Met minder gist, een voordeeg etc.
De extra smaak loont de moeite en mislukkingen.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Typefoutje: bestanddelen moét ei-bestanddelen zijn. Zeg maar 100% SKP (zéér eiwitrijke bloem) en 100% vocht (water/ei). En dan is het echt een beslag en geen deeg.Arjean schreef: ↑do 29 aug 2024, 09:47 @De Broodvirtuoos: wat ik voor ogen heb is nog steeds een deeg, uitgaande van 100% bloem en 110 % water.
Dat is toch wel iets anders dan de 90% water en 10% vaste bestanddelen van jouw oliebollenbeslag. Of interpreteer ik je uitleg daarover verkeerd?
Maar ik moet zeggen dat mijn laatste experiment met 100% franse bloem (T55 met 14 % eiwit) en 95% water in het begin wel aanvoelde als beslag. Maar na vier keer om de 30 minuten omvouwen in een vierkante bak, was het een hanteerbaar deeg geworden.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Voor baguette à l'ancienne gebruikt Dhr. Niemeijer een hydratatie tussen 75 á 80 %. Hoewel dit ca. 15% meer is dan de baquette tradition, is dit altijd nog 30 % minder dan wat jij wilt proberen. We wachten de resultaten af.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
De Broodvirtuoos schreef: ↑do 29 aug 2024, 13:55
Ah oke, helder. ik ben benieuwd naar die super kristal patent vanwege dat absorptievermogen. Ik kom percentages van 14% eiwit tegen. Mijn franse t55 bloem en Amerikaanse patentbloem hebben dat ook ( Molen De Hoop), maar als ik het goed begrepen heb bestaan de eiwitten uiteindelijk weer voor 58 - 65 % uit gluten, dus daar zit per bloemsoort wellicht ook een verschil, maar die percentages kom ik nergens tegen.
Weet jij daar meer van, en heb je een tip voor welk merk SKP ik het beste ga mbt absorptie en gluten?
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
De Broodvirtuoos schreef: ↑do 29 aug 2024, 14:09
Wellicht nog belangrijk te benoemen is dat ik bij 95% water wel gebruik maakte van een voordeeg met weinig gist in koelkast waardoor het hoofddeeg uiteindelijk een drogere start maakte, dan door alles in een keer bij elkaar te doen. Ook met het omvouwen kreeg het behoorlijk veel stevigheid. En door het lang ( 12-24 uur) in de koelkast bij 6-7 graden te laten rijpen werd het stug genoeg om het nog enigszins te vormen voor het bakken. Wellicht meer geluk dan wijsheid.
Volgende project wordt 100 procent water. Ik hoop dan hier met een concreet recept te kunnen pronken
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Nooit te oud om te leren. Maar ik blijf reuze benieuwd naar het eindresultaat en behoud van de krokantheid van de korst.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Arjean schreef: ↑vr 30 aug 2024, 05:10Al eerder (ergens op dit forum) is dit al eens besproken. Het percentage eiwit zegt (n)iets over het glutenvormend vermogen. Ook de kwaliteit van de onoplosbare eiwitten (die het gluten vormen) én de verhouding van gliadine en glutenine (onoplosbare eiwitten) ten opzichte van elkaar (zwavelbrugvorming) bepalen uiteindelijk de kwaliteit van het glutenvormend vermogen. Het percentage onoplosbare eiwitten varieert tussen de ca. 65 en 90% van de oplosbare eiwitten.De Broodvirtuoos schreef: ↑do 29 aug 2024, 13:55
Ah oke, helder. ik ben benieuwd naar die super kristal patent vanwege dat absorptievermogen. Ik kom percentages van 14% eiwit tegen. Mijn franse t55 bloem en Amerikaanse patentbloem hebben dat ook ( Molen De Hoop), maar als ik het goed begrepen heb bestaan de eiwitten uiteindelijk weer voor 58 - 65 % uit gluten, dus daar zit per bloemsoort wellicht ook een verschil, maar die percentages kom ik nergens tegen.
Weet jij daar meer van, en heb je een tip voor welk merk SKP ik het beste ga mbt absorptie en gluten?
Oplosbare eiwitten spelen géén rol bij het glutenvormend vermogen, maar worden wel geëtiketteerd, en dat zorgt voor verwarring!!
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op vr 30 aug 2024, 09:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Arjean schreef: ↑vr 30 aug 2024, 05:10De Broodvirtuoos schreef: ↑do 29 aug 2024, 13:55Ik gebruik SKP van Koopmans. Deze gebruik ik alleen voor oliebollen en een paar luxe broodsoorten.
Voor mijn Franse baquettes gebruik ik louter T-65 van Koopmans, omdat deze in tegenstelling tot die van Dossche Mills (Epistar Belle Meuniére) geen E300 bevat.
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=8052
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
De Broodvirtuoos schreef: ↑vr 30 aug 2024, 08:59Arjean schreef: ↑vr 30 aug 2024, 05:10Oke dank, Ik kwam die link van jouw 3 proeven een tijdje geleden tegen.De Broodvirtuoos schreef: ↑do 29 aug 2024, 13:55
Ik gebruik SKP van Koopmans. Deze gebruik ik alleen voor oliebollen en een paar luxe broodsoorten.
Voor mijn Franse baquettes gebruik ik louter T-65 van Koopmans, omdat deze in tegenstelling tot die van Dossche Mills (Epistar Belle Meuniére) geen E300 bevat.
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=8052
Die info heeft toen goed geholpen om een recept voor baguette met 65% water tot een goed einde te brengen.
Proef 2, vooral ook de terugkoeling was een eyeopener!
ik ga die SKP binnenkort ter vergelijking uitproberen.
Ik ben nu net begonnen met een mix van franse t55 bloem en Amerikaanse patent. Het voordeeg ligt nu in de koelkast.
Ik ga kijken of ik het proces ook kan fotograferen of filmen.
Maar receptuur die ik heb uitgeschreven/uitgedacht is als volgt: ( ik houd rekening met totale mislukking)
Baguettes met 100% hydratatie ( Baguettequetettes )
100% bloem
100% water
0,2% instant gist
2 % zout
400 gram bloem (100 gram franse bloem T55 en 300 gram Amerikaanse patent, 14% eiwitten, Molen De Hoop)
400 gram water
0,8 gram gist
8 gram zout
Voordeeg (mengen en 24 uur in koelkast bij 6-7 graden)
100 gram franse bloem t55
100 gram amerikaanse patent
0,8 gram gist
320 gram water van +- 7 graden
Hoofddeeg
200 gram amerikaanse patent
520,8 gram voordeeg
80 gram water + 8 gram zout opgelost, koud uit koelkast 7 graden
Volgorde:
Meng het voordeeg, en los het zout op in 80 gram water en zet beide voor 24 uur in de koelkast op 6-7 graden.
Meng na 24 uur het voordeeg met de overige bloem en laat 30 minuten rusten
Was daarna in met het koude, zoute water
+- 6 x omvouwen om de 30 minuten ( 3 uur ) op kamertemperatuur
In de koelkast bij 6-7 graden, 24 uur laten rusten
Verdeel in 3 porties van circa 266 gram
Vorm er baguettes van (afhankelijk van de stand/stugheid van het deeg een bol en puntrijs en dan eerst 1 uur terugkoelen, insnijden en bakken
Indien te zwak, dan meteen 'baguettes' vormen zonder insnijden.
Bak ze 25 minuten op pizzasteen op 250 graden met genoeg stoom (Desh-stoom) voor de eerste 10-15 minuten. Bouw temperatuur na 10-15 geleidelijk af naar 225 graden afhankelijk van korstvorming.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
De volgorde van voor- en hoofddeeg kan ik nog volgen.
Maar bij het onderstaande haak ik af.
100% bloem
100% water
0,2% instant gist
2 % zout
400 gram bloem (100 gram franse bloem T55 en 300 gram Amerikaanse patent, 14% eiwitten, Molen De Hoop)
400 gram water
0,8 gram gist
8 gram zout
Lijkt op een poolish met behoorlijk veel gist voor een poolish. En wanneer wordt deze gebruikt/verwerkt in het recept?
Maar bij het onderstaande haak ik af.
100% bloem
100% water
0,2% instant gist
2 % zout
400 gram bloem (100 gram franse bloem T55 en 300 gram Amerikaanse patent, 14% eiwitten, Molen De Hoop)
400 gram water
0,8 gram gist
8 gram zout
Lijkt op een poolish met behoorlijk veel gist voor een poolish. En wanneer wordt deze gebruikt/verwerkt in het recept?
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
De Broodvirtuoos schreef: ↑vr 30 aug 2024, 11:33 De volgorde van voor- en hoofddeeg kan ik nog volgen.
Maar bij het onderstaande haak ik af.
100% bloem
100% water
0,2% instant gist
2 % zout
400 gram bloem (100 gram franse bloem T55 en 300 gram Amerikaanse patent, 14% eiwitten, Molen De Hoop)
400 gram water
0,8 gram gist
8 gram zout
Lijkt op een poolish met behoorlijk veel gist voor een poolish. En wanneer wordt deze gebruikt/verwerkt in het recept?
Ik noem het voordeeg geen poolish maar ook geen sponge. Ik kom uit op een sfoolish.
Ik gebruik in dit recept in totaal 0,8 gram gist die ik meteen in het voordeeg met 200 gram bloem stop.
Na 24 uur koude rijs/rust komt er dan de overige 200 gram bloem bij, maar geen gist meer.
Dit is een afgeleide van een recept voor Focaccia Romana van Patrick Ryan, waar hij voor het voordeeg zelfs 5 (!) gram gedroogde gist gebruikt op 380 gram water en 200 gram bloem, om het 12 uur in de koelkast te laten rusten. en hij doet er dan later 200 gram bloem en 10 gram zout bij.
Goed voor 95% hydratatie. maar hij laat het hoofddeeg niet nog eens 12 uur rusten. Ik deed dat eerder wel. Dat pakte wel redelijk uit. Het deeg was wel aan de slappe, uitgewerkte kant, maar de smaak was ontzettend lekker.
[update 15:12 uur. Om preciezer te zijn gebruikt Ryan zelf in dat recept 10 gram verse gist en adviseert hij in een filmpje om de helft ( 5 gram) aan instant gist te gebruiken in plaats van eenderde. ]
Nu wil ik veel smaak bij minder activiteit van gist bij langere rust in de koelkast, en de hoop op een deeg met nog wat energie erin.
0,8 gram gist is aanzienlijk minder dan de 5 gram in Ryans recept, zo redeneer ik. En ik houd de temperatuur nu beter in de gaten en goed laag.
Het voordeeg was ongeveer 14 graden toen ik het vanmorgen in de koelkast deed met een temperatuur van 6 graden. Er is nog weinig actie sinds 8:30 uur vanochtend. (Thermometer geeft nu zelfs 5 graden aan in koelkast, en het voordeeg is inmiddels gedaald naar 7 graden. Ik blijf het in de gaten houden.Bij teveel activiteit ga ik eerder het hoofddeeg maken. Het hoofddeeg moet misschien ook eerder dan 24 uur verder verwerkt worden.
Dan pas ik het recept daar weer op aan. Zo hoop ik te bouwen aan steeds betere recepten met de middelen i=die ik thuis tot mijn beschikking heb.
Nog steeds afgehaakt? Moet ik me zorgen gaan maken en mezelf voorbereiden op een flop? Of geef je het wel een kans?
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Een zeer uitgebreide reactie, maar in de kern geen antwoord op mijn vraag.
Wat gebeurt er met de 2 recepten (lijkend op poolish) die boven het voordeeg en hoofddeeg staan?
Verder vind ik (maar dit is slechts mijn mening) dit wel een zeer omslachtige manier van Franse baquettes maken. Maar dat ter zijde, ik sta altijd open voor nieuwe inzichten. Ik zou zeggen, laat maar zien.
Wat gebeurt er met de 2 recepten (lijkend op poolish) die boven het voordeeg en hoofddeeg staan?
Verder vind ik (maar dit is slechts mijn mening) dit wel een zeer omslachtige manier van Franse baquettes maken. Maar dat ter zijde, ik sta altijd open voor nieuwe inzichten. Ik zou zeggen, laat maar zien.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
aha, maar ik zag in je andere posts dat je bekend bent met de bakkersformule in percentages.De Broodvirtuoos schreef: ↑vr 30 aug 2024, 16:25 Een zeer uitgebreide reactie, maar in de kern geen antwoord op mijn vraag.
Wat gebeurt er met de 2 recepten (lijkend op poolish) die boven het voordeeg en hoofddeeg staan?
Verder vind ik (maar dit is slechts mijn mening) dit wel een zeer omslachtige manier van Franse baquettes maken. Maar dat ter zijde, ik sta altijd open voor nieuwe inzichten. Ik zou zeggen, laat maar zien.
Je stelde alleen een vraag over de hoeveelheid gist en wanneer deze wordt gebruikt, en daar meen ik toch antwoord op gegeven te hebben.
Het zijn dus geen twee recepten die erboven staan maar ik noem eerst de bakkersformule in percentages.
Daaronder hoe zich dat vertaalt in grammen per ingrediënt.
Daaronder hoe ik die grammen verdeel over voordeeg en hoofddeeg (Ik versta onder hoofddeeg: voordeeg en de overgebleven ingrediënten)
juist omdat bij dergelijke hoge hydratatie de verdeling en volgordelijkheid van ingrediënten het speelveld is om een hanteerbaar deeg op te bouwen, meende ik er goed aan te doen het zo op te schrijven.
Deze voorstelpost begon ik door te vertellen wat ik als uitdaging zie: om baguettes te maken met waterpercentage tussen 95 en 110 %.
Geen traditionele Franse baguettes. Oke baguette is nog wel een frans woord. maar ik heb daar al Baguetteguetettes van gemaakt.
Als het een succes wordt, ga ik ze daarom Bakettekettets of Nederstokbrood noemen.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Hierbij een foto van het voordeeg om 19:30 uur. Tot nu toe klein beetje bubbeltjes maar geen rijs. (precies de bedoeling)
Om 8:30 uur in de koelkast gedaan. temperatuur koelkast was toen 6 graden en het voordeeg 14 graden
Temperatuur koelkast schommelde vandaag tussen 5 en 7 graden. het voordeeg was om 11:30 uur gezakt naar 7 graden, en is dat nog steeds.
Om 8:30 uur in de koelkast gedaan. temperatuur koelkast was toen 6 graden en het voordeeg 14 graden
Temperatuur koelkast schommelde vandaag tussen 5 en 7 graden. het voordeeg was om 11:30 uur gezakt naar 7 graden, en is dat nog steeds.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Oke, duidelijk. Ik zag het verband ff niet in de weergegeven receptuur.
Succes met jouw experimenten.
Succes met jouw experimenten.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Top! dankjewel. Ik ben nu alle stappen aan het filmen en fotograferen.
De afloop (succes of mislukking) zet ik kort en bondig in de rubriek 'wat hebben we ervan gebakken'.
De afloop (succes of mislukking) zet ik kort en bondig in de rubriek 'wat hebben we ervan gebakken'.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5644
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: van tips zoeken naar tips geven
Ik zie alleen T65 en Amerikaanse patentbloem voorbij komen. Heb je weleens met Manitobabloem brood gebakken? Dat heeft een hoog eiwitgehalte en ook een hoge W-waarde (rond de 400). Kan veel vocht opnemen (90% gaat prima, iets hoger denk ik ook wel), sterk glutennetwerk en kan ook nog eens tegen lange rijstijden. De Manitoba van Caputo is erg goed en ook de biologische Manitoba van de zuidmolen is goed (je moet niet de Manitoba van Molina Grassi in wit/groene verpakking nemen).
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Dank voor de tip @Levinebaktbrood! Die ga ik graag uitproberen.
De bloem die ik nu gebruikt heb is niet geschikt om mooie langwerpige broodjes te krijgen helaas. Deeg is niet sterk genoeg/ te nat geworden.
Maar het experiment is niet een totale mislukking geworden, vooral mbt smaak en aroma.
Ik had uiteindelijk besloten om korter dan 24 uur terug te zetten in de koelkast en ze vanmorgen gebakken.
Dit zijn ze geworden; in twee baksessies. Bij de tweede sessie was ik vergeten de oven terug naar 250 graden te zetten Mèh.
Het zijn 4 verschillende broodjes geworden qua uiterlijk, korst en smaak.
De voorste was erg lekker, heel smaakvol en ook het lekkerst van alle vier. Het smaakte ook echt naar franse baguette. De andere drie smaakten naar ciabatta.
De dwarsdoorsneden zijn in de volgorde van voor naar achter.
groet,
Arjean
De bloem die ik nu gebruikt heb is niet geschikt om mooie langwerpige broodjes te krijgen helaas. Deeg is niet sterk genoeg/ te nat geworden.
Maar het experiment is niet een totale mislukking geworden, vooral mbt smaak en aroma.
Ik had uiteindelijk besloten om korter dan 24 uur terug te zetten in de koelkast en ze vanmorgen gebakken.
Dit zijn ze geworden; in twee baksessies. Bij de tweede sessie was ik vergeten de oven terug naar 250 graden te zetten Mèh.
Het zijn 4 verschillende broodjes geworden qua uiterlijk, korst en smaak.
De voorste was erg lekker, heel smaakvol en ook het lekkerst van alle vier. Het smaakte ook echt naar franse baguette. De andere drie smaakten naar ciabatta.
De dwarsdoorsneden zijn in de volgorde van voor naar achter.
groet,
Arjean
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Op Italieplein zetten ze de sterkte van het meel in w-waardes erbij. Dat is erg fijn.
Ik heb nu net Manitoba van Caputo besteld om het recept op aan te passen.
Daarna ga ik de Super kristal Patent van Koopmans uitproberen op dit recept.
Gewoon omdat het kan. Erg benieuwd naar de resultaten!
Ik heb nu net Manitoba van Caputo besteld om het recept op aan te passen.
Daarna ga ik de Super kristal Patent van Koopmans uitproberen op dit recept.
Gewoon omdat het kan. Erg benieuwd naar de resultaten!
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Ik denk dat Manitoba (pure harde tarwe) meer vocht kan hebben, dan de S.K.P.Arjean schreef: ↑do 05 sep 2024, 10:02 Op Italieplein zetten ze de sterkte van het meel in w-waardes erbij. Dat is erg fijn.
Ik heb nu net Manitoba van Caputo besteld om het recept op aan te passen.
Daarna ga ik de Super kristal Patent van Koopmans uitproberen op dit recept.
Gewoon omdat het kan. Erg benieuwd naar de resultaten!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
ben er toch wel benieuwd naar. misschien dat ik ook op verschillende hydrataties ga experimenteren. Want eerlijk gezegd: voor het werk dat je eraan hebt, wordt het wel een heel luchtig broodje.. het stilt niet snel de trek.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Helaas is de Super patent kristal van (Royal) Koopmans niet te krijgen voor de kleine gebruiker, dus tenzij ik oliebollen ga bakken voor de hele buurt, houdt dat avontuur voor nu op.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5644
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: van tips zoeken naar tips geven
Zou het deze bloem kunnen zijn? https://www.baktotaal.nl/molen-de-hoop- ... YcQAvD_BwE
en ik zie deze bloem ook hier: https://www.baksels.net/shop/product/su ... tal-15-kg/
en ik zie deze bloem ook hier: https://www.baksels.net/shop/product/su ... tal-15-kg/
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Ik denk dat jouw streven eerder met Manitoba, dan met S.K.P. gehaald gaat worden.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Hey kijk eens aan. dt zijn hanteerbare porties. Dankjewel.Levinebaktbrood schreef: ↑ma 09 sep 2024, 14:33 Zou het deze bloem kunnen zijn? https://www.baktotaal.nl/molen-de-hoop- ... YcQAvD_BwE
en ik zie deze bloem ook hier: https://www.baksels.net/shop/product/su ... tal-15-kg/
Ik weet niet of het woord ' Super' het verschil maakt? ( daar ging ik nu wel van uit..)
Die van de Hoop is 'Kristal patent'. Die andere, van baksels.net is Super patent kristal.
@debroodvirtuoos: Zou dat anders zijn dan van Koopmans?
Nu ik die Manitoba van Caputo door mn vingers heb gehad heb ik ook het gevoel dat niets daar nog overheen kan qua sterkte.
Maar misschien dat er nog wel voordelen in andere smaak en substantie zitten in super kristal patent t.o.v. de Manitoba?
En dat die wellicht gaan tellen bij een iets lagere hydratatie? Of is dit bij voorbaat uitgesloten?
Ik zou nog wel wat meer kruim en smaak van stokbrood willen, maar waar ligt de grens.. kortom: zou een hydratatie van 90-95 met de SKP de moeite lonen?
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Ik neem aan dat de Kristal Patent van De Hoop de SKP van Koopmans is. Ik zie i.i.g. géén E300 op het etiket staan. Ik koop de SKP per 25 kg in (€0,97 p/kg). De Hoop verpakt deze in kleinere hoeveelheden, en vraagt daarom iets meer per kg.
Wat betreft de smaakverschillen tussen Manitoba versus SKP, kan ik het volgende beredeneren.
De uiteindelijke smaak van het eindproduct zal niet zo zeer aan de keuze van de bloemsoort liggen, maar aan het (rijs)proces wat je voert. Namelijk, tijdens het rijsproces ontstaat niet alleen koolzuurgas (volumevermeerdering), maar ook alcohol en organische zuren. Die laatste 2 stoffen gaan tijdens het bakproces een verbinding aan (estervorming) die zorgen voor het typische broodaroma. (gerezen brood is geprezen brood)
Wat betreft de smaakverschillen tussen Manitoba versus SKP, kan ik het volgende beredeneren.
De uiteindelijke smaak van het eindproduct zal niet zo zeer aan de keuze van de bloemsoort liggen, maar aan het (rijs)proces wat je voert. Namelijk, tijdens het rijsproces ontstaat niet alleen koolzuurgas (volumevermeerdering), maar ook alcohol en organische zuren. Die laatste 2 stoffen gaan tijdens het bakproces een verbinding aan (estervorming) die zorgen voor het typische broodaroma. (gerezen brood is geprezen brood)
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Arjean
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20
Re: van tips zoeken naar tips geven
Aha! dank voor uitleg. Daar kan ik verder mee spelen. Ook fijn dat ik bij de Hoop kan kopen, zodat ik tegelijk met andere spullen weer kan inkopen.De Broodvirtuoos schreef: ↑di 10 sep 2024, 10:28 Ik neem aan dat de Kristal Patent van De Hoop de SKP van Koopmans is. Ik zie i.i.g. géén E300 op het etiket staan. Ik koop de SKP per 25 kg in (€0,97 p/kg). De Hoop verpakt deze in kleinere hoeveelheden, en vraagt daarom iets meer per kg.
Wat betreft de smaakverschillen tussen Manitoba versus SKP, kan ik het volgende beredeneren.
De uiteindelijke smaak van het eindproduct zal niet zo zeer aan de keuze van de bloemsoort liggen, maar aan het (rijs)proces wat je voert. Namelijk, tijdens het rijsproces ontstaat niet alleen koolzuurgas (volumevermeerdering), maar ook alcohol en organische zuren. Die laatste 2 stoffen gaan tijdens het bakproces een verbinding aan (estervorming) die zorgen voor het typische broodaroma. (gerezen brood is geprezen brood)
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
Naast lekker dagelijks brood zit de lol voor mij in het experiment. Tradities begonnen ooit als experiment.
Bakken met de middelen die je hebt:
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
Koelkast
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 373
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: van tips zoeken naar tips geven
Succes!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Mskdcs
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: do 12 sep 2024, 09:56
Re: van tips zoeken naar tips geven
Voor gokliefhebbers die op zoek zijn naar een uitgebreide analyse, beslaat de lalabet casino review alles van spelvariatie tot klantenservice. Het benadrukt de sterke punten van het platform en verbeterpunten, en biedt een grondig begrip van wat spelers kunnen verwachten bij het gebruik van Lala Bet.