Hallo Iedereen,
Ben al een tijd niet meer op dit forum geweest. Bak nog steed regelmatig, 2, 3 keer per week. Als mixer had ik een Bear, maar na bijna 10 jaar intensief gebruik ging hij problemen geven. Hij piepte en maakte rare geluiden. Dus wat nu? Repareren leek mij geen optie. Een nieuwe Bear? Maar ja die moet wel uit Europa komen want hier in Singapore is die niet te krijgen.
Dus ik eens rond gekeken wat hier dan wel te krijgen is. Een Kitchen Aid, maar daar heb ik voor brood deeg niet zulke goede verhalen over gelezen. Een Kenwood, mijn eerst mixer was een Kmix en niet erg goed. Uit eindelijk kwam ik bij Ankarsrum terecht. Volgens de berichten een goede kneder maar met een gebruiksaanwijziging. Maarja zo'n ding is behoorlijk duur hier (1250 Euro nieuw). Totdat ik een tweede hands machine vond voor 550 Euro en leek me wel wat... Ik had het beter niet gedaan .
Ik heb het ding nu bijna een maand en kan er geen fatsoenlijk brood me bakken. Deeg lijkt altijd onderkneed. Zelfs na 25 minuten in de machine kan ik geen fatsoenlijk vliesje trekken. Videos gekeken en het internet doorgespit voor advies maar niets lijkt te helpen.
WAT DOE IK VERKEERD????
ik volg mijn normale brood recept wat Ik al jaren gebruik dus daar kan het niet aan leggen. Met de roller geprobeerd; langzaam, snel, dichtbij de rand of meer naar het midden. Ik zie niet hoe het deeg gekneed wordt. Ook met de deeghaak geprobeert maar het zelfde resultaat. Een fatsoenlijk vliesje trekken lukt niet. Als ik het brood uit het broodmandje haal zakt het als een pannekoek in...
ZIjn er leden die wel goede resultaten krijgen en hoe doe je het dan??
Bij voorbaat dank.
Groetjes,
Willem
Ankarsrum
- Genji
- Jongste bediende
- Berichten: 35
- Lid geworden op: zo 29 jan 2023, 10:59
Re: Ankarsrum
Ik heb er ook een. Blijf hem gebruiken maar ik denk dat een spiraalkneder veel beter kneedt. Na bijna 2 jaar op allerlei manieren proberen lukt het nog steeds niet een vliesje te trekken. Toch ben ik meestal wel tevreden over het eindresultaat.
Mijn manier:
Altijd kneden met de haak en nooit met de rol. ( Ik heb altijd deeg voor 2 broden tussen de 1000 en 1100 gram totaalgewicht)
De schraper na het eerste mengen verwijderen.
De knop waarmee ik de snelheid regel staat meestal op stand kwart over 12. Soms iets verder.
De haak niet vastzetten met de vergrendelknop, maar los laten bewegen.
Op die manier krijg ik in de kom een deeg dat steeds achter de haak door rond draait.
Ik blijf tijdens het kneden wel steeds bij de machine om het deeg met een houten lepel af en toe van de haak los te steken .
Dan draait het deg sneller rond en wordt het dus intensiever gekneed
Maximaal 15 minuten kneden en daarna met de hand nog even doorkneden en/of stretch en fold in de kom waarin het deeg verder rijst.
Bij langer kneden met de machine heb ik al een paar keer gehad dat het deeg plotsklaps uitvloeit tot een plakkerige massa. Ik denk dat het dan overkneed is...
Voordeel van deze machine is wel dat hij relatief licht is en dat de kom makkelijk is schoon te maken.
Mijn manier:
Altijd kneden met de haak en nooit met de rol. ( Ik heb altijd deeg voor 2 broden tussen de 1000 en 1100 gram totaalgewicht)
De schraper na het eerste mengen verwijderen.
De knop waarmee ik de snelheid regel staat meestal op stand kwart over 12. Soms iets verder.
De haak niet vastzetten met de vergrendelknop, maar los laten bewegen.
Op die manier krijg ik in de kom een deeg dat steeds achter de haak door rond draait.
Ik blijf tijdens het kneden wel steeds bij de machine om het deeg met een houten lepel af en toe van de haak los te steken .
Dan draait het deg sneller rond en wordt het dus intensiever gekneed
Maximaal 15 minuten kneden en daarna met de hand nog even doorkneden en/of stretch en fold in de kom waarin het deeg verder rijst.
Bij langer kneden met de machine heb ik al een paar keer gehad dat het deeg plotsklaps uitvloeit tot een plakkerige massa. Ik denk dat het dan overkneed is...
Voordeel van deze machine is wel dat hij relatief licht is en dat de kom makkelijk is schoon te maken.